söndag 1 februari 2015

Magiska sippor från blåsippslandet

Några av de absolut trevligaste och härligaste dagarna på hela trädgårdsåret är när blåsipporna slår ut. Runt omkring dem är det fortfarande brunt och ledsamt och inte heller mycket annat har hunnit slå ut.

Det är väl därför, kanske som de är så väldigt välkomna de små skönheterna. I ett soligt hörn av min trädgård, under kronorna från fruktträden har jag skapat mig en egen liten blåsippsbacke. Den är inte stor. Och den innehåller inte många plantor. Men det är där jag ligger på mage under hela mars och fotar om och om igen. Samma plantor i alla stadier. Knopp, blom och förfall. Älskar de här magiska sipporna från blåsippslandet. 


Hos mig finns som sagt inte många sorter. På listan står (än så länge) Hepatica nobilis 'Rubra Plena', Hepatica transsilvanica 'Blue Jewel' och den här vita.

Den vita är köpt som Hepatica nobilis japonica ´White Forest Hybrids' men jag är allt lite tveksam till det när jag googlar runt. Alla bilder jag hittar på den har ljust rosa ståndare. Min har vita med lite beige på vilket ev kan tyda på Hepatica nobilis var. acuta. Någon som vet?


Bild lånad från Scottish Rock Garden Club

När jag googlat runt och letat efter min vita så hittar jag hur många blåsippshybrider som helst som gärna skulle få flytta hem till mig. Den ena mer spektakulär än den andra. Har ingen aning dock om de skulle trivas. Men se här vilka magiska väsen. Alla kommer de från blåsippslandet Japan urspringligen men just den här samlingen hittas i Skottland.

Jag bara gapar. Och känner hur ha-begäret kommer krypandes längs med ryggraden ... ;)


Namnlös H. nobilis var japonica. Bild lånad från Scottish Rock Garden ClubNamnlös Ni-Dan form. Bild lånad från Scottish Rock Garden ClubH. nobilis var japonica 'Shiyou'. Bild lånad från Scottish Rock Garden Club


H. nobilis var japonica 'Kouraku'. Bild lånad från Scottish Rock Garden Club


H. nobilis var japonica 'Kimon'. Bild lånad från Scottish Rock Garden ClubJa, vad säger ni? Skulle inte en liten 'Kimon' eller 'Kouraku' sitta som en smäck i blåsippsbacken?!

Kram,

18 kommentarer:

Meta sa...

OHHHH säger jag bara. Det är drömmar det,Har en japans följare måste kolla med henne hon vet säkert mycket om dom
Jag har en rosa och blåa. hoppas på att en dubbel liten krake ska ta sig. De är ju så vackra. Tycker det är svårt att hitta dom här i Sverige för det roliga är att se dom i verkligheten först.
Ha en fin söndag
Kram Meta

Marina sa...

Käre värld så många fina sippor! Vill ha!

Kram

Mejrams! sa...

Älskar blåsippor! Skulle jag få för mig att bli samlare, så skulle det nog bli just av blåsippor. Jag ser fram emot de två jag köpte förra året. Hoppas de har överlevt. Då har jag något att se fram emot i mars när du börjar publicera bilder på dina. Kram Merja

Maribel sa...

Så många olika varianter, och modeller. Tror jag gillar den alldeles vanliga blåsippan bäst, anspråkslös och fin. Ha en skön söndag!

Trädgårdstid sa...

Ha-begäret smittar visst av sig...! Vilka bilder - den första ser nästan overklig ut!
Kram
Elin

Ulrika sa...

Gud så underbara! Det där träsket är nog dyrt att fastna i....ska försöka låta bli! Blåsippsbacke låter härligt...
Kram Ulrika

Annika Christensen sa...

Nu fick jag sippsjukan!
Man kan nog bli fattig om man börjar att samla på sippor.
Tack för de fina bilderna.
Annika

Jannibele sa...

Åååååh, hvilke skjønnheter som skinner i solen. Den doble rosa var vidunderlig:) Hver og en av dem du ikke har ville vært et syn i blåveisbakken din:)

Marianne sa...

Fint som snus...jag är med i en FB-grupp med Hepatica just från Japan...Visst jag har en hasselbuske som längtar efter nya blåsippsvänner. Får du inte frö på dina?

Annika sa...

Vilka små sötnosar! Helt oemotståndliga! Har några plantor av vanliga blåsippor i min egen trädgård efter att jag räddat dem från en säker död. Väntar nu med spänning på att få se hur de trivs. Skulle så vara fallet så kommer de säkert få sällskap av fler sorter så småningom. Helt underbara bilder! Tack!
/Annika

Carina sa...

Absolut den skulle passa där!!! Men nu blev jag också sjuk och vill ha.....

Bellas Lantliv sa...

OMG va många vackra blåsippor det fanns. Visst läääängtar man till våååååren!

Luna Eks Trädgårdsblogg sa...

Woow! När man ser dessa bilder blir man såld på sippor.
tack för titten!
Luna

Rost och rädisor sa...

Tycker du borde utfärdat varning... Det här var nästan mer än vad en stackars huttrande smålänning i fleecekofta orkar med en måndagsmorgon...
Planterade ett par av de mer vanliga sorterna i höstas om de trivs ska jag minsann slå på stort sen.
Kram Anette

Anonym sa...

Du vet då verkligen hur du ska få andra att bli sipp-sjuka! ;) Ojojoj, vilka snyggingar... *suckar längtansfullt*
Kram Kristina

Veronica sa...

Men herregud vad vackra sippor det finns. Såklart man blir alldeles drägglig ;)
Synd att de är så dyra bara!

Kram

Ingela - Mosters Trädgård sa...

En egen blåsippsbacke... åh, så underbart!
"Backen" från Skottland är ju helt fantastiskt fin, blir helt sjuk av och titta på den :-)
Ha det gott. /Ingela

Unknown sa...

Hej!

Jag blev nyfiken på om du införskaffat någon japansk sippa än och om du i så fall klarat att övervintra den på friland?

Bästa hälsningar,
Henrik