lördag 31 maj 2014

Som det blommar!

Undrar om det någonsin har blommat så mycket hos oss på en gång som det gör just nu? Det är vansinnigt vackert och jag bara njuter så fort jag sticker ut näsan genom dörren. Perenner, tulpaner och syréner om vartannat.
Efter ett par dagar av kyla och regn och ännu fler dagar av blåst och nästan storm känns det nu som om trädgården sträcker på sig igen och tar fart med ny kraft. Första pionerna har slagit ut och fler är på väg. Syrénerna blommar som tokiga. Häcken som vi satte för sex år sedan har aldrig varit finare. Katten bland hermelinerna. Bergspion, dubbel dillpion, rosenpion och helt vanlig bondsýren. 


Jag och klematis kommer inte så där väldigt väl överens. Tycker de är kinkiga och faktiskt lite för förnäma för min smak. Det är iaf vad jag försöker intala mig själv. Sen blir det som det alltid blir efter ett besök i Söderfors. Klematisbeståndet ökar. Den här gången med två. 'Guernsey Cream' har jag suktat efter länge -  det skyller jag helt på Maria och hennes fina bilder. ;) Så den fick följa med hem. Och så hittade jag den här bedåååårande skönheten. Atragene-klematisen 'Sorbet', en småbladig sort med en helt bedårande, liksom strålande blomma. Check på den och med i vagnen. 
Småbladiga klematis gillar jag förstås. Se bara här på 'Eximia' vad hon blommar. 'Sorbet' och 'Eximia'. 


Och se här. Första rosorna står i full knopp. Det är superfavoriten 'Fühlingsduft'. Ska ni bara ha en ros så är det nog den! Riktiga roskännare håller kanske inte med. Men så är jag bara en glad rosamatör. I förra årets nya rabatt - den vita - satte jag den egensådda pelargonnävan, Erodium Pelaggoniiflorum, 'Sweetheart' och se så söt hon är. Hon blommade faktiskt redan första året. Men det gäller att njuta för speciellt härdig ska hon tydligen inte vara. 

Och njuter det fortsätter jag att göra av tulpanhavet. Kan inte låta bli att bombardera er med ännu en bild av mina tulpaner. Så himla glad att jag faktiskt vågade mig på att sätta så många av samma sorter. Här närmast är det 'Queen of Night' uppblandat med 'Jackpot' och 'Wallflower', som skulle bli mörkt burgundyfärgad (det blev hon nu inte!). Och längre bort är det ett par hundra 'Mount Tacoma'.
Vilken helg va? Och än är det en dag kvar. Den ska spenderas i Sandviken på trädgårdsföreningens växtmarknad. Inte sälja den här gången. Bara handla. ;) 

Allt gott!

18 kommentarer:

Sabelhagens Olivlund sa...

Men så roligt att jag kan inspirera dig:) Vad glad jag blir:) Din blogg är ju en av mina favoriter! Stort lycka till med dina nya Guernsey Cream. Ett tips; vattna mycket på våren och ge dem en ordentlig giva med hönsgödsel (minst 2-3dl/planta på våren när de börjat växa).
Fina bilder på växter jag inte har, men gärna vill ha:) Frühlingsduft har jag, jag tro hon blommar i morgon:)
Kram Maria

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Hej jag vart inspirerad här, så jag "addade" dig hos mig, måste nu gå in S Olivllund också.
Superfina bilder, man blir glad av dem!


Hej Ewa :)

Inger sa...

Ja finast nu! Att odla klematis är lite av ett lotteri, men om de väl etablerat sig så är det inga problem sedan. Min Guernsey Cream har ännu inte kommit upp, planterad förra året, om den inte visar sig köper jag en ny.
Kram

Meta sa...

Hoppas du hittar mycket skojigt att plantera.Det är en härlig vår och försommar naturen bjuder på i år. Undrar om det mesta kommer att blomma om i år när det är så tidigt.
Ha en fin dag I Sandviken.
Kram Meta

Marina sa...

Mycket fint och så många fina pioner du har.

Kram

Rost och rädisor sa...

Så mycket fint du visar! Jag gillar också de småbladiga klematisarna och skulle gärna vilja ha dina två godingar också.
Det har varit rena sommarlovskänslan denna helgen. Massor av tid i trädgården, tidiga fotosession och en hel del arbete. Härligt!

Karin - Mina Rum sa...

Ja, visst är det härligt med den här blomningen?! Här har tulpanerna gett upp nu, men det finns ju gott om annat vackert.
Håller med dig om klematisar. De är knepiga. Eller också är det jag som inte kommit på "rätta knycken" med dem ännu.

Ha en fortsatt skön helg.
Kram, Karin

Carina sa...

Ja nog är det fantastiskt vad det blommar i år! Jag har också funderat på om det inte är mer i år än andra år...det känns så i varje fall...vad mycket grannt du har i trädgården! Snyggt, snyggt.

Rosor och Akvileja sa...

Härliga bilder. Funderar på vart jag kan sätta den däringa snygga clematisen?
Ha det bäst. Åsa

Hélena sa...

Ser helt ljuvligt ut hos dig! Så många tulpaner du har satt :-) Du är ju galnare än vad jag är! Pelargonnävan var helt bedårande! Köp inte ihjäl dig nu vännen ;-)
Kram Hélena

Jenny sa...

Så mycket fint hos dig! Guernsey cream har jag också sett på hennes bilder och skulle verkligen vilja ha en, men jag har inte heller lyckats så bra med klematis (utom summer snow som tydligen trivs) så jag ska fundera ut ett bra ställe innan jag försöker mig på någon mer.

/Jenny

Ruben sa...

Förstår att du inte kan se dig mätt på allt vackert. Det kan inte jag heller. Så fint!!

Ha det gott!
/Ruben

Marianne sa...

Tack för besöket i Sandviken, lycka till med minihostan...och "klemakissarna".

Katarinas trädgård sa...

WOW, WOW, WOW! Vilka tulpanrabatter du har! Och så fräscht och fint allt ser ut, här har det redan blivit "sommarlurvigt".
Men vet du vad jag har?! En blommande kobrakalla! Från Landet Krokus! Den dröjde ganska länge med att komma upp, och jag vad så orolig; hade jag tagit död på den? Men den kom, och den är så fin, tack!
Kram
Katarina

Lena i Wales sa...

Vilka vackra bilder! Och underbara färger! Här i Wales har vi haft fint väder de senaste dagarna och det syns i trädgården.

hcarlberg sa...

Så vackert, så underbart och så inspirerande.

När ja ser dina blomster och din väl designade trädgård längtar jag åter efter en trädgård. Fantastiskt Anna-Karin!
Salute Håkan Carlberg

Veronica sa...

Det är så himla vackert med tulpaner i massor!
Jag har verkligen "gått igång" på dem här hemma i år! Kan nog bero på att det är första året vi fått haft dem ifred från Odjuren.... Skulle ha velat planterat 1000 lökar i höst!
Men i går morse och även i morse så har de läskiga Rådjuren varit och ätit upp våra grönsaker i köksträdgården...

Jag får kanske nöja mig såhär?!

Kram vännen och hoppas vi syns snart ;)

Anonym sa...

Härligt att kunna förlänga våren och tulpanblomningen genom att kolla på din blogg. Hittade en kombo jag skulle vilja testa... mörka tulpaner, röda lönnblad och vanlig syren... Har man lite tur krockar alla färgerna samtidigt :)

Clematisarna var jättefina och bra tips.. Just nu tittar jag spänt efter knoppar i de som jag sådde för några år sedan.

Kram, Carina