fredag 24 maj 2013

London, baby!

Ja, då var årets besök på CFS avklarat. Och vilken dag det blev. Ibland kan man gå och längta efter något så där lite för mycket och lite för länge och när det var blir dags så blir det inte riktigt som man hade tänkt sig. Dagen blev inte alls som jag hade kunnat föreställa mig. Den blev så mycket bättre.

Jag och Hélena hängde på låset klockan åtta för att hinna fota utställningsträdgårdarna innan det blev allt för överfullt med folk. Det gick enligt plan och jag har ungefär hur många bilder som helst. Vid lunchtid mötte vi upp Bettina, Veronica och Kerstin och hade tillsammans en fantastisk dag med massor av skratt, bubbel och tusen intryck.
Det var lite svårt att utse en riktig favorit. Förra året tyckte jag att de skiljde sig åt mer. Några av dem gick inte att fota riktigt rättvist på grund av folkmassorna och några inser jag att jag missade helt. Så håll till godo - här kommer blandade bilder från visningsträdgårdarna!


The Homebase Garden – “Sowing the Seeds of Change”
Designad av Adam Frost. En av mina tre favoriter. Trädgården såg ut som en vanlig traditionell trädgård vid första anblicken. Men kikar man lite närmare så finns det ätbara inslag i alla planteringar. Alla "tak" bestod av äppelträd och det fanns boplatser både för bin och andra insekter. Även färgsättningen gillade jag skarpt. 

East Village Garden
Designad av Balston Agius LtdDen här trädgården var inte en av mina favoriter. Tyckte inte riktigt att de olika delarna hängde samman. Just den här vyn kändes ändå ok med vattentrappan och den gula färgen som tas upp både i förgrunden och bakgrunden. Vill du kika närmare så klicka på rubriken. 

Stoke-on-Trent’s Story of Transformation
Designad av The Landscape Team, Stoke-on-Trent City Council. Inte heller den här blev någon favorit. Den var alldeles för spretig i både färger och former. Ett plus för den del av planteringen som gick i rost och bronstoner. Håller extra span efter de färgerna just nu till min bronsrabatt.

The Arthritis Research UK Garden
Designad av Chris Beardshaw. Den här gillade jag på något vis som jag inte riktigt kan förklara. Trots att den var spretig. Inte att ha hemma i min trädgård men det var en färgsättning som man blev glad av. Även den bestod av olika delar med väldigt olika uttryck. Allt från svensk sommaräng till engelskt bibliotek och så dessa färgglada rabatter emellan. Plus ändå för att de vågade ta ut svängarna ordentligt i växtvalet.

The Telegraph Garden
Designad av Christopher Bradley-Hole. Om den förra trädgården tog ut svängarna så var den här desto mer lågmäld. Vid första anblicken gick allt i grönt men kikade man lite närmare så var varje mellanrum mellan de formklippta rutorna färgmatckade i olika färger. Allt från vitt, vidare till gult och orange till purpur och lila. Gillar!The Laurent-Perrier Garden
Designad av Ulf Nordfjell. Och så kommer vi till vår svenska stolthet - Ulf Nordfjälls trädgård. Självklart är det en trädgård att gilla. Både färger och former. Och det säger jag inte bara för att det var just Ulfs trädgård. Den var verkligen harmonisk i sin färgsättning med nygamla favoriter som fjärilsviol och stolta utropstecken som pelarek, Quercus robur fastigiata 'Koster' och korstörne, Gleditsia triacanthos f. inermis 'Honeylocust'.The M&G Centenary Garden – ‘Windows through Time’
Designad av Roger Platts. Här gillade vi verkligen planteringarna, färgsättningarna och växtvalen. Men vad var tanken med huset i bakgrunden. Jag drog direkt paralleller till de där kokosnötsaporna som fanns under 80-talet (?) och som var sååå skojiga. Eller inte. Men som sagt - det var en fantastisk trädgård.

Trailfinders Australian Garden presented by Flemings
Designed byPhil Johnson (Phillip Johnson Landscapes)Den här trädgården blev best in Show och den var verkligen mäktig. Den skiljde sig helt från de andra både i växtval, färgsättning, dekoration och storlek. Häftigt var ordet. Det var galet mycket folk där så det var svårt att fota. Mycket bättre och mer rättvisa bilder finns under länken ovan.

The Brewin Dolphin Garden
Designad av Robert Myers. Om jag blir tvungen att välja en endast favorit så blir det den här trädgården. Älskade växtvalet och formerna gick igen i hela trädgården. Så himla fint var det. Kunde ha stått där hur länge som helst och kikat. Mitt i trädgården låg en "sunken garden". Även i den gick färger och former igen. Se hur det skira växtsättet går igen i de blommande rönnarna och i det rödbladiga hudkexet, Anthriscus sylvestris 'Ravenswing'. Kan man annat än älska den kombon?
The Wasteland
Designad av Kate Gould. Ytterligare en favorit var den här fräscha trädgården. Både i växtval men framförallt i materialval. Allt material av återvunnet. Allt från korrugerad plåt till gamla kundvagnar. Skickligt kombinerat med de skiraste växter som lungört och blommande japansk lönn. Jättefint!'
I nästa inlägg tänkte jag försöka visa några av favoriterna från paviljongen. Där fanns det såååå mycket att se!

Med hälsningar från London,


12 kommentarer:

Marina sa...

Så många inspirerande trädgårdar ni sett. Tar ett tag att smälta kan jag tro.

Kram

Anna Vattenkanna sa...

Åh, vad vore väl en tur till CFS... typ alldeles underbar. Tack för fina bilder och briefing åt oss som inte var där.

Kram

Inger sa...

Hade gärna varit där, men man kan inte få allt, trädgårdar i Cornwall blir det för mig nästa vecka.
Kram

Fröpåsen sa...

Åh, tack för alla underbara bilder du delar! Så mycket vackert! Det här med växter är speciellt!!
Kram Maria

Hélena sa...

Helt underbara bilder! Gud vad du är duktig, gillar ditt objektiv skarpt! Dina bilder fångar trädgårdarna klockrent!
Jag ser ju riktigt snygg ut :-) Får man låna bilden ;-) Den vill jag ha som profil på FB!
Ser fram emot vår tripp till Skåne, du skulle ha varit med idag, speciellt till lunchen.
Tusen kramar underbara du!
Hélena

Meta sa...

Härliga bilder att njuta av och det fanns en hel del helt i min stil. Tack för det du visar för oss som inte var där, hade varit kul.
Ha en fin lördag med
Kram Meta

Randi sa...

Tusen tack för att du delar med dig. Underbart att få njuta av din fantastiska upplevelse!
Kram Randi

Malin sa...

Tack för denna utmärkta och inspirerande rapport från London.
Jag måste säga att jag gillar verkligen det du skriver att du gillar - men just The Arthritis Research UK Garden drabbade mig! Flickan med klänningen som slits av vinden har något otroligt gripande över sig där hon stilla står. Egentligen alldeles för plottrigt och färgrikt för min egentliga smak men det är passion och lidelse i kompositionen som jag ser när jag går in på länken (TACK!)
Det som är så kul med mässor är att i alla fall jag upptäcker att min smak ändras och utvecklas och... Alltså jag inspireras!

Tack för att du delar med dig så generöst!
Malin

Luna EK sa...

Du fick jättefina bilder trots att folkmassorna var stora. Tack för titten!
Luna

Anette i Torsåker sa...

Ååååh, njuter så här på hemmaplan!

Allt klart inför nästa lördag.
Ska bli så roligt att ses!
/Anette

Karolina sa...

Härliga bilder från CFS!!!

Njuter av att titta på dem. Så lyckliga ni som kunde komma iväg! Så fint det har varit där!
Jag skriver ett post med länkar till bloggar med CFS och länkar gärna ditt post med, så att även finska bloggare kan hitta dessa vackra bilder. Jag skulle gärna låna med en vaker bild från dig på blogginlägget, om det går bra?

MVH, KArolina

Piia Anneli sa...

Amazing garden rooms, the British know this art so well! I'd love to go and finish myself, maybe next year?

~ Piia Anneli / annelivia