lördag 18 maj 2013

Tillbaka på studs

Då sitter jag åter på tåget efter två mycket intensiva dygn. Resa, resa, resa, föreläsningar, middag, mingel, kända och okända ansikten, helt ok nattsömn, bussresa, plantor, plantor, plantor, shopping, shopping, shopping, mera buss, ytterligare några föreläsningar, mera mat, somna tidigt och tillslut sitter jag här igen. Det var en mycket komprimera sammanfattning av resan till Türi med Svensk Trädgård. Och ungefär så kändes det. Dagarna gick i ett huj. Men det var en mycket bra resa och jag blev positivt överraskad - både av marknaden och själva resan. Det enda jag kunde sakna var fler lite annorlunda växter att botanisera bland på själva markanden. Bäst av allt var Åke Truedssons föredrag om ätbart i trädgården. Först kändes det som om han helst ville backa in bakom en skärmvägg och gömma sig men sen kom han igång och drog både ett och två riktigt nördiga växtskämt. Kändes nästan som vi var på stand up för trädgårdsnördar! Kul, kul!

Från mässan fick jag med mig lite mer än jag egentligen kunde bära. En av exoterna jag hittade (exot iaf för mig) var fotbladet Podophyllum 'Spotty Dotty'. Är väldigt förtjust i fotblad och när jag hittade det här mönstrade (jag är även förtjust i mönster...) kunde jag ju inte låta det stå kvar där borta i estländska inlandet. Bilderna är fint mönstrade mellan ljust och mörkt grönt med röda stjälkar och blir ca 40-50 cm.


Blommorna är varmt mörkröda, hängande under själva bladen. Tidigare har jag bara vitblommande fotblad i skuggrabatten så det här ska bli spännande att se om ett år eller två när det är dags för blomning.


En annan snygging som fick följa med hem är frilandsadiantumen, Adiantum pedatum sub. pumilum. Den här lilla sötnosen ska vara riktigt känslig så jag får ta extra väl hand om den. Även den ska få en fin placering i skuggrabatten.

Bilden har jag lånat från idolerna på Arboarkticum. Där finns även lite mer utförlig information om den lilla sötnosen. 

Med hem följde även ett par solhattar, en fingerborgsblomma och ett gäng narcisser i blom. Inte lika exotiska men väl så fina.

Nu är det bara att studsa hem, tvätta lite och packa om väskan. För om ett par dagar är det dags att åka vidare till London och Chelsea Flower Show. Undrar vad för spännande som kommer följa med därifrån?

Ha en fortsatt finfin helg!

Kram,12 kommentarer:

Anette i Torsåker sa...

"Ett gäng narcisser", hmm de är jag alldeles särskilt intresserad av...här blommar nu bortåt 30 olika!

Har mest planterat idag, en del uppkrukning till din växtloppis. Lite udda spännande sortement blir det.

Förstår inte hur allt ska få plats i bilen;))) bara det inte blir punktering igen, ordnar det sig nog.
Ha det så fantastiskt det bara går på Chelsea.
Ses!
/Anette

Helens trädgård sa...

Låter som en jätterolig och inspirerande resa med fina växtinköp.
Fotbladet var supersnyggt.

Trevlig helg och trevlig resa till London.

Bettina Bäck sa...

Näej, vilka sötnosar! De där fläckiga bladen, oj, oj, oj. Avundsjuk men inte missunsam. Eller är jag? Fy, mig.
Har minne som en guldfisk, skulle du till Chelsea på torsdag?

Inger sa...

Hej Anna-Karin,
tack för din kommentar! Ingen av mina rosor har dött, jag har bara behövt klippa dem ovanligt mycket. Idag fick jag en pelargonstickling 'Arctic Snow', som ursprungligen kommer från dig, kul!
Kram

Grön skön passion sa...

Vilka spännande växter du fick med hem...underbara!

Solskenskram / Therése

Veronica sa...

Fotbladet är ju helt fantastiskt:) Vi får se till att vi kan kontakta varandra i London nästa vecka nu när vi alla ska vara där samma dag ! Sååå kul ska det bli :D

Kram

Malin - I min trädgård sa...

Vilket härligt trädgårdsliv du lever just nu! Och vilka spännande kompisar du fick med dig hem. Ska bli riktigt kul att få se från Chelsea, hoppas på många bilder.

Här hemma är det växthus, växthus, växthus som gäller. Och växthus. Men idag vill jag bli klar!

Ha det bra!

Kram Malin

Hélena sa...

Jag dör så snyggt! Spotty Dotty och jag spanat på förut men den andra var ju hur fin som helst.
See you in London, baby! Roligt!
Kram Hélena

Marianne sa...

Välkommen hem, här finns det mycket att ta i tu med, ja segervisst ogräs, knäckta rosor osv...hoppas att bi kan träffas och visa minnen från London...den 6/6 är ju STA-dagen, har vi nått på gång?

Snäckskalsdalen. sa...

Vilka otroligt häftiga växter du hittade, hela resan var ju värd dom!
Och så London ovanpå det, waouw!
Agneta kram

Vilt og vakkert sa...

Heisann!

Hørest ut som en hektisk og opplevelsesrik reise!
Nå er frøene fra deg kommet i jord. Ser jeg bare har kalt deg Anna, får føye til Karin i morgen !
Ha det godt ;:OD)

Carina sa...

Åh vad kul med nya sorter....hoppas de klarar sig:)
Ha en skön helg.
Kram