söndag 28 oktober 2012

Nya idoler

För ett par veckor sedan var jag hembjuden till två riktiga trädgårdsnördar. Och då menar jag nördar i dess finaste betydelse. Två fantastiskt kunniga och helt underbara trädgårdsmänniskor med två helt olika trädgårdar.Det kändes som om jag var på studiebesök och gick mest runt och utropade små Oh! och Ah! Vissa växter hade jag aldrig sett eller ens hört talas om och andra hade jag inte en aning om att de kunde odlas här upp i vår zon.
Katsuror i lång rad. Fick en riktig sådan där kakbaksupplevelse när jag gick förbi dem. Korstörne. Marianne plockar rosenkvitten som jag fick med mig hem - tack snälla! Tulpanträdet.Först hälsade jag på Marianne, med bloggen Trädgårdsvis, i Valbo strax utanför Gävle. Marianne är en riktig zonknäckare och hos henne blev jag mest fascinerad av alla dessa olika sorters exotiska (för våra breddgrader) träd som inte bara växte utan verkade trivas alldeles utmärkt. Här fanns bland annat tulpanträd, ett snödroppsträd, flera olika magnolior och ett korstörne.

Mossros. Woodlandet med magnolia och spännande barrväxter.
Marianne gillar grodor. Hittade dem lite varstans.
Och snödroppsträdet med sina vackra fröställningar. 


Det är inte bara Snödroppsträdet, Halesia carolina, som har Marianne har sått själv utan det allra mesta. Snödroppsträdet har hunnit bli 25 år och nu har det blommat för första gången. Jag tänker att det här med trädgård är bra för mig. Det gäller att ha tålamod. Och det är verkligen något jag behöver öva på.

 


Färgmatchade. Margita och Marianne jämför nyinköpta trädgårdhandskar.Sen åkte vi tillsammans vidare till Margita som bor i Bovik, söder om Sandviken. Hennes trädgård är yngre men sprängfylld av spännande perenner. Utsikten är fantastisk och grusgården som hon har anlagt ska bli mycket spännande att se under sommaren. Margita har precis startat en blogg. Så ny är den så jag vet inte ens vad den heter. Margita - om du läser det här - snälla lämna ett meddelande med din bloggadress.Grusgården framför Storsjön


Just när vi var där blåste det galet kallt och det blev tyvärr inte så många bilder. Men jag fastande speciellt för en snygging från Peter Korns trädgård, Helichrysum milfordiae. Både färgen och formen föll mig i smaken. Margita hade även massor, massor av fröbebisar som stod på tillväxt i barnkammaren. Jag undrar lite lätt var hon ska få plats med alla dessa... ;)
Helichrysum milfordiae. Miljoner små krukor med fröbebisar. 
Dammen. Fin sensommarmatchning. 


Tusen tack för att jag fick komma och hälsa på er! 
Ni är mina nya idoler - båda två! 


Kramar, 

6 kommentarer:

Ullis sa...

oj så vackert, så många fantastiska växter och miljöer!
Ha det fint!
Ullis

Sabelhagens Olivlund sa...

Så underbara trädgårdar! Vilken härlig upplevelse:)).
Trevlig kväll.
Kram Maria

Inger sa...

Så kul att jag fick se Mariannes korstörne, skrev att hon hade ett, följer hennes blogg. Jag grävde ner mitt korstörne i kruka idag, planterar till våren, orken finns inte nu. Visst är det underbart med trädgårdsvänner/nördar. Kul med en till trädgårdsblogg "hos oss".
Kram

Anonym sa...

Vilka roliga besök! Ja, det är helt klart så att nördar har roligare! :) Kram Hanna

Helens trädgård sa...

Roligt att få se bilder från de fina trädgårdarna du har besökt.
Härliga trädgårdar med spännande innehåll. Det är tur att växter inte alltid vet att dom inte borde kunna växa i kallare zoner utan gör det i godan tro :=)

Helichrysum milfordiae såg jag hos Peter i sommar. Nu fick ett ex. följa med mig hem till Piteå, hoppas den kommer att trivas.

Ha det gott!

Berit sa...

Underbara trädgårdar och av vad jag förstår underbara möten av trädgårdsnördar också:) sånt är kul och berikande!!
Ha en underbar dag!!