onsdag 31 oktober 2012

Som på våren fast på hösten

Det här är första hösten som vi har Tidlösan, Colchicum autumnale 'Waterlily' i trädgården. Det känns nästan som på våren när krokusarna kikar fram mellan fjolårslöven. Förutom frostingen då.

Tidlösa kallas ibland för den nakna jungfrun och det kan man förstå. Blommorna känns nakna utan sin bladrosett som kikar upp först på våren. De behöver varken vatten eller jord för att kunna blomma vilket gör att de är lika fina på ett fat på fönsterbrädan.

Tidlösan kräver varm och torr sommarförvaring och gillar väldränerad, näringsrik humusjord som håller fuktigheten bra. De ska planteras djupt, ca 20 cm. 
Tidlösan gav verkligen mersmak och nästa år kommer det antagligen att finnas lökar på fler ställen i trädgården. De här har jag placerat i murrabatten så att jag ser dem varje gång jag går ut.

Nu är frågan om de klara fler frostnätter. Eller om de har gett upp för i år. Får passa på att njuta av dem de sista dagarna. Extra mycket i morgon och på fredag då jag är ledig. Ska bli så himla skönt efter den hektiska period som har varit. 

Ha en fortsatt skön vecka!

5 kommentarer:

trädgårdsdrömmar sa...

Den Tidlösan har en fin färg.Har satt tidlösa för första gången i höstas och kunnat njuta av så vacker vit fylld Tidlösa nu i höst.Tänker sätta fler nästa höst.MVH

AnnCharlotte sa...

Så vacker den är.
Man blir extra glad för växter som blommar på lite udda tider.
Ha det bra :)

Bettina Bäck sa...

Hm. Mina kom inte upp nu på hösten :-(. Undrar om det varit för blött för dem i sommar. Dina är underbara!

Leena sa...

Så fin den var! Och så förväntansfull jag blir nu, har nämligen satt tidlösa i en ny rabatt för några veckor sedan och får se hur den blir nästa år. Men tack för förhandstitten! Jag hoppas mina blir lika fina ...
Ha det gott!

Hélena sa...

Så otroligt vackra :-) Måste skrivas upp på kom-ihåg-listan. Vad skönt med lite lediga dagar, det är du verkligen värd.
Kram Hélena