måndag 27 augusti 2012

Fler bilder från mitt lilla woodland

Inför 1000 Trädgårdar gjorde jag "färdigt" det sista i skuggrabatten. Det var precis på håret att jag hann klart. Kvällen innan en reporter från lokaltidningen skulle komma så flätade jag färdigt det sista klätterstödet. Har bara visat några få bilder tidigare. Blev riktigt nöjd med resultatet så här kommer några fler bilder.
Klätterstöden är gjorda av sly från fjolårets röjningsarbete nere i skogen. Hittade dem i våras på en promenad så jag släpade helt enkelt hem dem från skogen. Vanligtvis använder man sig av pil när man flätar staket och annat men i brist på pil så har jag tagit vad jag har hittat. Det är ask, lönn, björk och rönn. Tycker det blir riktigt snyggt med de olika färgnyanserna. Här tillsammans med ett sköldbräken, Polystichum polyblepharum 'Jade' som får riktigt snygga höstfärger.
Tanken med klätterstödet är dels att få in lite höjd i rabatten och dels att dölja vattenslangen. Vid stupröret är det tänkt att stå en stor vattentunna för att ta tillvara den mängd regnvatten som taket fångar in.
Min skuggrabatt står rätt i norr och har bara sol tidigt på morgonen och sen eftermiddag/kväll. Rabatten har lite woodlandtema med rhododendron, buskar och perenner och en gång av bark genom planteringarna. Fick stor inspiration när vi var på Kew i våras. Blev alldeles kär i de barkade gångar som fanns i Rhododendrondalen. Ett inlägg om det kan ni se HÄR
Mellan den barkade gången och planteringarna har jag lagt stammar som har blivit snyggt slitna av väder och vind. Stammarna har till viss del fått bestämma hur gången ska svänga. Hittade till min glädje flera stammar som var väldigt krokiga.  
Även gamla rötter har fått tjänstgöra som kantmarkerare. Patinerade med mossa och lite gräs. Här tillsammans med en kantig slaggsten och en svartbräken, Asplenium trichomanes

I woodlandet finns plats för flera olika sorters funkia. De allra flesta hade jag sedan tidigare på olika ställen i trädgården. Nu är de placerade lite mer samlat. Här miniatyrfunkian, hosta, 'Blue Mouse Ears'.
Den nästan vita funkian i mitten till vänster är Hosta x fortunei 'Fire and Ice' och den närmast heter Hosta x fortunei 'Night Before Christmas'.
Sedan tidigare stod här tre strutbräken, Matteuccia struthiopteris. De har fått stå kvar och skapar en frodig grund medan resten av plantorna växer till sig. 
Så här såg det alltså ut den 4 juni i år med pinnar utmärkta för skuggrabatten.  Så här ser det ut just nu. Ha en finfin vecka!

Kram,

8 kommentarer:

Fröpåsen sa...

Så fint du gör, jag tycker så mycket om woodlandatmosfären och växterna som passar in där! Det gröna, brokigheten och bladformerna.
Tack för inspiration till flätade växtstöd, såna ska jag göra för att dölja ett risigt hörn i min trädgård.
Ha en skön kväll!

Sabelhagens Olivlund sa...

Vad du har jobbat, och vad snyggt det blev! Tokgillar dina växtstöd. Jag blev lite kär i svartbräken, så läcker:)). Praktiskt med en barkad gång.
Roligt att se före-och-efterbilder.
Ha en fin vecka.
Kram Maria

MyGarden sa...

Oj vilken skillnad på bara ett par månader. Så jättefint du fått till det. Jag gillar dina växtskydd! Återvinning när det är som bäst.

Hélena sa...

Det är en sån stor skillnad på före och efter och det innan det ens har gått en säsong. Så snyggt med det flätade stöden. De gör mycket och bryter av ert vita hus. Skitsnyggt på ren svenska. Idag när vi åkte till Ulriksdal åkte vi förbi ett tåg som gick till Gävle. Jag sa till F "Titta där ett sånt tåg som vi åkte i när vi åkte till Anna-Karin" Sen satt F och pratade om Anna-Kajin i 10 minuter. Du gjorde intryck :-)
Kramar Hélena

Anonym sa...

Åh, det är så fint, så fint! Och helt otroligt hur det kan växa så på så kort tid! Jag tokgillar dina växtstöd och barkstigarna. Du är en sådan idéspruta! Hoppas hoppas att jag får se din trädgård irl någon gång. Kram fina du!

Ruben sa...

Helt rätt att ta det man har i närheten när man flätar skärmar! Jag kan då inte se, att det skulle ha varit snyggare med pil, tvärtom! Kan dom på Wij, så kan väl du (dvs använda skogens material)! ;-)
Svar på undring: Hemerocallis 'Olive Bailey Langdon' (köpt inte så långt ifrån Gävle).

Ha det gott!
/Ruben

Hon som talar med blommor sa...

Woodland, det kliar i fingrarna bara jag tänker på det! Så himla bra det blev! Ska bli roligt att se hur det lummar till sig när plantorna växer sig större! Kram / Carolin

nattugglan sa...

Så fint du fick till det.. o vad det ha växt sen 4 juni..inte klokt.. Jag gillar oxå hosta.. har 2 olika sorter från förr men nu ha jag köpt en tredje..=Brokfunkia, hosta undulata unvittata....Finns ju så många olika..ha det bra!!