söndag 9 februari 2014

Grått

Veckans utmaning i Trädgårdens färger hos Charlotta är grått. Inte det lättaste filosoferade jag över när jag satt och letade bilder. Men det handlar ju faktiskt om TRÄDGÅRDENS färger. Och inte bara blommornas färger som jag tänkte först. Och grått finns det faktiskt ganska gott om i min trädgård upptäckte jag. 

Stammar, krukor, singel, betong, slystaket och sten - och faktiskt även en del växter skimrar i grått här i Landet Krokus. Lammöron, alunrot 'Silver Scrolls' och majbräken 'Metallicum' är några av de växter där den gråa färgen syns tydligast. Efter mycket sökande hittade jag så även en blomma i gråa nyanser. Eller i alla fall en stjälk som med lite god vilja är grå - höstanemonen 'Honorine Jobert'.


Sensational Colors läser jag att färgen grå står för för intellekt, kunskap och vishet. Det är en perfekt neutral kulör och ses som en färg för kompromiss. Inte så konstigt kanske då grått befinner sig mellan ytterligheterna svart och vitt. Den uppfattas som långvarig och klassisk och ofta som elegant och förfinad. Det är en färg som är förnäm, konservativ och bär på auktoritet.
Som kuriosa kan nämnas att vårt mänskliga öga kan särskilja ca 500 nyanser av grått.

Nu ska det bli spännande att se vilka gråa element som finns i era trädgårdar! 

Kram, 


9 kommentarer:

Lotta sa...

Grått är för mig starkt förknippat med torra soliga rabatter så det är ytterst sällsynt hos mig men himmel så vackert! Jag vill börja dränera en hörna direkt.
Däremot kan jag kopiera din bronsrabatt direkt.... in på favoritlistan direkt allesammans. Chocolat Soldier vet jag att jag planterat men det är lögn att hitta den..... Nytt försök i år tror jag.
Kramar

lavendia sa...

Inte konstigt att det blir många grå motiv, när ögat kan se så många nyanser. Fina motiv.

Charlotta sa...

I mörkret är alla katter grå, men hos dig tror jag den är grå även när solen skiner. :))
Och även katter hör trädgården till om man vill. Du har en härlig samling gråa nyanser i dina bilder och jag tror dig att det finns 500 olika nyanser att uppfatta. Väldigt många av dem bara hos dig. :)
Alunroten väcker mitt ha-begär!
Kram Charlotta

Millas Trädgård sa...

Många fina grå motiv! Härliga bilder!
Kram Milla

Meta sa...

Du har ju lammöron också. Det är ju inte bara blommor som gör en trädgård.
Vad skulle den vara utan all annan rekvisita.
inget
Ha en fin vecka
Kram Meta

Anette sa...

Visst har man hur mycket grått som helst även om det inte är i växtform! Det är ju en superfin färg faktiskt.

Ninnis sa...

Härliga gråa bilder...så vackert...=)

Kram Ninni

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Kul med färgfaktan :) Jag kan bara hålla med om det du skriver. Du har hittat riktigt många fina bevis på hur flott grått är.

Kram, Carina

Hällan Visningsträdgård/Ulrika sa...

Fint kollage! Det finns en hel del grått i trädgården ändå, men inte så många blommor. Bra gjort att hitta en som faktiskt går i sobert grått!