torsdag 15 november 2012

Början på en bronsrabatt

För ett par veckor sedan började jag med ett nytt projekt - bronsrabatten. Planen var kanske att ta tag i det här till våren. Men nu blev det inte så ...
Själva orsaken till att det blev grävning i år ligger här. Hittade helt fantastiska lökar som jag direkt kände skulle passa perfekt i den kommande bronsrabatten. Lite mer normalt hade kanske var att: 1. vänta med att köpa lökarna till nästa år eller 2. gräva ned dem någon annanstans i väntan på själva rabatten. Men så är ju jag jag.  
Som vanligt när jag anlägger rabatt börjar jag med att "känna in" formen med hjälp av vattenslangen som jag lägger ut på gräset. Sen kan jag gå och flytta slangen fram och tillbaka för att hitta den perfekta formen i flera dagar eller veckor. När formen väl är satt så stoppar jag ned pinnar för att markera den. Och sen är det bara att börja gräva.
Bronsrabatten ska vara en upphöjd rabatt på samma sätt som silver- och guldrabatten. I mitten ska det vara en grusrundel med plats för sittplats. Den första tanken var att det skulle vara en helt fristående rabatt runt det lilla plommonträdet med grusgångar som leder in till den lilla grusrundeln.
Men i somras placerade jag två korgstolar under fruktträden och stolarna vill jag gärna ha kvar på samma ställe även i fortsättningen. Med två grusgångar hade en korgstol fått plats men inte två. Lösningen blev att bronsrabatten får övergå i silverrabatt och att det bara blir en ingång. Inte helt klockrent men jag hoppas det blir bra ändå.
När jag gräver rabatt återanvänder jag de grästuvor som jag grävt bort från ett annat ställe. I det här fallet de tuvor som grävdes bort där själva grusrundeln ska ligga. På tuvorna lägger jag tidningspapper och kantsten för att hålla tidningen på plats. Ovanpå tidningarna fyller jag på med finjord. Det som återstår nu är att gräva ut för grusgången, lägga markduk och fylla på med grus. Och så att plantera då förstås.
I flera av de befintliga planteringarna finns växter som väntar på att få flytta in i bronsrabatten. Färgtemat är självklart brons men även koppartoner och ljust rosa är välkommet.

Uppifrån och ned. Akleja, kärleksört, sköldpaddsört, orientvallmo, praktklocka och knippgentiana. Här och var i rabatterna finns det även brun fingerborgsblomma som jag sådde för ett par år sedan. Även de kommer att få flytta in i bronsrabatten.


Ser redan nu fram emot att få sitta där under fruktträden och spana in alla snyggingar till växter i guld-, silver- och bronsrabatten. Och det bästa av allt - ännu några kvadratmeter mindre gräsmatta.. ;) 

Varma kramar,


8 kommentarer:

Leena sa...

Så kul att se hur du tänker när du anlägger en rabatt! En del nya idéer och tankar för mig ... Det kommer att bli jättefint, tror jag! /Leena

Anna Vattenkanna sa...

Då har du alla ädla metaller i rabattform nu? Det kommer att bli så fint, så fint. Lycka till och det ska bli roligt att få se rabattens tillblivelse framöver.

Kram

Bettina Bäck sa...

Oj, vilket ryck! Det där ser ut att kunna bli hur bra som helst. Så fina lökar du hittade till rabatten!

Tant Otteskrufv sa...

Tja, varför vänta till i vår? Det kanske blir en alldeles förfärligt blåsig eller kall sådan. Lika bra att gräva nu :) Kul att se bilderna på förr och nu i förra inlägget! Gräsmattor är överskattade. Sittplatser och närkontakt med växter MYCKET mera tilltalande.

Lenas Trädgårdsrum sa...

Spännande trädgårdsprojekt och vackra bilder du bjuder på! Kul du tittat in hos mig och lämnat en kommentar :)
Ha det gott

Grön skön passion sa...

Otroliga kvinna! Vi andra går och småplockar med kransar och belysningar. Då går du på en hel rabatt med kantsten, grus och allt;-) Så skönt det blir för dig i vår, nu när allt jobb är klart.
-Duktig flicka ;-)

Kram / Therése

Lantloppan sa...

Jag får lust att ge mig ut och gräva när jag ser dina bilder :-) tyväär är det för blött här, regn, regn, regn...
/Liv

Spirande grönt - sa...

Ska bli spännande att följa påfyllningen av bronsskatter:) Och vilka fina växter som redan väntar på att få flytta in!

Ha en finfin helg,
Rebecca