tisdag 1 januari 2019

Året som gått - juni till juli

Och så började den. Sköna, gröna juni. Knappt utan ett endaste moln på himlen - både bildligt och bokstavligt. Fast det var ju det där med regnet som aldrig kom förstås ...Ja en grönare juni får en nog leta efter. Vi fick några ordentliga regnskurar precis när maj blev juni. Och det verkade trädgården klara sig på ett bra tag.
En av de få dagar som det faktiskt var lite kyligare genomfördes sommarens största grävprojekt. Nu var det inget jätteprojekt, men resultatet blev bra. Silverrabatten som jag gjorde för så många år sedan behövdes renoveras från grunden. Stora mängder ogräs och en del växter som jag numera betraktar som ogräs grävdes upp, ny jord fylldes på och till sist det stora nöjet att plantera de utvalda växterna. Från att ha varit en rabatt helt i silver, vitt och blått innehåller den nu även en del purpur och små stänk av ljusrosa. Jag har svårt för blått i trädgården så den färgen har minskat radikalt.
Ett av sommarens roligaste projekt var att göra en miniatyrträdgård. Den blev även mäkta populär under de öppna trädgårdar vi hade - kanske mer hos de vuxna än hos barnen som jag hade trott. Den innehöll både köksträdgård, hängmatta, liten damm och topiarium av mina små myrtenträd. 100 procent kul att göra.
Bukettfrossan fortsatte och i juni bestod de mest av pioner. Just pioner och rosor hade en fantastik sommar med all denna värme.
Värmen fortsatte hela vägen in i juli - förutom någon dags avbräck precis vid midsommar. Och vi njöt av ljumma kvällar med vattenkannan i ena handen och ett glas vin i den andra.
Vid månadsskiftet juni-julia lades all vaken tid i trädgården. Både för att det var så ljuvligt men även för årets första Öppna trädgård då vi deltog i Tusen trädgårdar. En av de växter som fick mest superlativ var allium 'Ambassador' som blommade precis då. 

Tack vare värmen fick köksträdgården en fin skörd i år. Jag odlar ju numera mest snittblommor men salladen har nog aldrig varit så fin som i år. Men vattnat har vi gjort. I massor. Vatten sparades och samlades i allt vi kunde komma på. När det väl kom någon skur har vi ju ett gigantiskt plåttak som fångar upp massor av nederbörd. 
Det blev inte så mycket gjort i trädgården under juli. Det var helt enkelt för varmt. Men det blomsterpysslades en del.
Så himla roligt och meditativt att sitta och plocka bland blommor och blad. Här är några av sommarens alster - blomsterdjurer Humlesuga, Lammöron och Lejongap. Och så en kanin. Bara för att den var så söt.Vi hemestrade i år. Inga långa utflykter men ganska många. Bland annat besökte vi Wij Trädgårdar och Stabergs barockträdgård som båda ligger mindre än ett par timmar bort.
Annars spenderades många timmar i hammocken. Eller som i juni - med vattenkannan i ena handen och valfri god dryck i andra.

Hoppas ni hade ett riktigt fint nyårsfirande igår. Vi firade hemma på tu man hand men på dagen genomfördes så klart vår viktigaste nyårstradition, grillning ute vid havet. Vi var riktigt många den här gången - både barn och vuxna - trots det inte helt härliga vädret. Jättemysigt!

Ha en finfin första januari. Och GOTT NYTT TRÄDGÅRDSÅR!
Inga kommentarer: