torsdag 3 januari 2019

Året som gått - augusti till september

Sommaren höll i sig med varma, härliga dagar och kvällar. Och efter en djupdykning i mitten av augusti - lagom till jobbstart - så satte den fart igen. 

Augusti började med ljuvliga dagar uppe i Hälsingland. Bad, fika, utflykter och att bara ha tid att umgås med vännerna. Semester när den är som bäst. Vi hann även med ett besök på Mobackes. Och spana in golvet vi hittade i ett av växthusen! Om det nu någonsin kommer att bli ett växthus här hos oss så är det så där jag vill att golvet ska se ut. 

Sensommarens nykomling och stora favorit blev de olika varianterna av sommarrubeckior, Rudbeckia hirta som såddes tidigt i våras. Det här är 'Cherry Brandy', 'Sahara' och 'Herbstwald'. Bilderna går att klicka upp om du vill kika närmare på skönheterna.

Som vanligt odlades det massor av dahlior. Jag tror att jag har hittat min färgskala nu. Älskar när de blir så där eldiga i färgen. Eldiga blev även de buketter som plockades. Här en kalasbukett till vän och kollega som bjöd in till fest. Och oj vilken fest sen! Längesen jag dansade ända långt in i sommarnatten.
I slutet av augusti kom Ålands trädgårdsförening på besök. Trädgården fylldes av glada och nyfikna trädgårdsentusiaster och jag blir alltid så positivt överraskad att alla är så vänliga och trevliga. Älskar 'trädgårdsnördar'.Inför ett trädgårdsbesök är det alltid lite nervöst och en vill alltid hinna ha gjort mer. Och med den torra våren och sommaren var det mycket som var slitet i kanterna. Men när jag kikar på bilderna nu så ser det ganska fint ut ändå. 
Augusti är ju även skördemånad. Och som vi skördade. Tror faktiskt inte vi har fått så mycket frukt någonsin - ens om vi slår ihop alla år vi har bott här. Skördade enorma mängder plommon, äpplen och även en hel del päron, vindruvor och körsbär. Gissar att vi får tacka den rikliga blomningen och glada insekter för det. Och så fick vi äntligen hjälp med att få huset putsat. Fasaden hade tagit riktigt mycket stryk under de senaste vintrarna. Det är nackdelen med att bo i ett putsat hus med fasaden så nära vägen. Mängder av snö plogas upp mot den under vintern vilket ställer till stora problem för oss. Men fint blev det när det var färdigt. Och fint blev det även inne med den lilla murade vedhyllan.
Och så kom september och med den en bonussommar. Sammanfattningen av månaden måste få bli sommarsol, plommondoft och blomsterpyssel.
Fjolårets lite större projekt med lavendelgång och ny perennarabatt med torktåliga växter var så himla ljuvlig i september. Och även om lavendeln hade blommat över då så stannade det silvriga skimret kvar som inramning mot allt det färgglada. Lavendel är framförallt min mans favorit men både jag och bina älskar den också. 
Hösten är framförallt kransmakartider och blomsterpysslandets tid. Jobbet har startat på allvar igen och tiden räcker inte till för några större eller längre projekt. Då är det skönt med korta och tydliga aktiviteter som ger konkreta och snabba resultat. 
 Ett par av höstens snyggaste växter - och som var flitigt förekommande i höstens buketter - var blodormroten, Bistorta amplexicaulis och den vita trolldruvan, Actaea pachypoda 'Misty Blue'. Båda har spännande namn men det är framförallt växtsättet med de långa stänglarna som jag gillar. Blodormroten är också en fantastisk marktäckare som till och med konkurrerar ut kirskålen hos mig.
Vi fortsatte skörda även i september, färgglada potatisen 'Pink Gypsy' och mängder av tomater av diverse sorter. Vi var helt självförsörjande och åt faktiskt de sista tomaterna precis innan jul.
Och så till sist - dahliorna. September är ju dahliornas tid. Två nykomlingar som blev stora favoriter var 'American Dawn' och 'Honka Verrone's Obsidian'.
Just 'American Dawn' var en riktigt rikblommande sort och nog den mest förekommande dahlian i alla dessa buketter som gjordes. Det här var en av säsongens sista, en beställningsbukett till ett födelsedagsbarn. 

Då är det bara tre månader kvar av årets sammanfattning. Men de får komma en annan dag. 

Ha en finfin kväll!


1 kommentar:

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Härlig sensommar i er trädgård :) Rudbeckiorna blev favorit här också precis som dahliorna flyttade tillbaka in för några år sedan. Nuförtin med milda höstar är de helt otroliga...

Vad är det för font du använder i bilderna? Är på förändringshumör och letar hej vilt bland bland annat fonter just nu.

Ha det gott! Carina