fredag 28 december 2018

Året som gått - april till maj

Så var vi på väg in i vårmånaden april. Och jag ville börja vårfixa. Men framförallt gå mina trädgårdsrundor och leta nykomlingar. Men se det gick knappast. För fortfarande täcktes trädgården av mängder av snö.

Vi fortsatte vinterns "nöje" - skotta snö. För snön vägrade att ge sig så några trädgårdsrundor var det inte tal om. Men faktiskt tittade det upp några snödroppar precis bredvid ingången där snö- och islagret var som tunnast. Helt otroligt vilken växtkraft det finns när det väl är dags.
Den enda färg som kunde anas kom från kruktulpaner och nyinköpta ranunklar och små narcisser. De frösådda penséerna lyckades jag ha ihjäl genom att glömma dem ute en natt. Varken jag eller katterna var speciellt roade. Skulle det här aldrig ge sig?Årets första krans pysslades ihop av mer eller mindre utblommade kruktulpaner och vårfrisserade pelargoner. Några kvistar syren fick också plats. Man tager vad man haver.Inomhus växte sig tulpanerna rangliga och hela gästrummet svämmade över av olika frösådder.I mitten av april åkte jag till Singapore för att hälsa på en av mina käraste vänner. Och se här fanns det både värme och färger i överflöd. Vilken stad. Om du är nyfiken på Sentosa - ön utanför Singapore där vännen bor - så finns det ett eget inlägg för det HÄR. På Arlanda hittade jag senaste numret av Allt om Trädgård. Och där på framsidan tronar tulpaner från vår trädgård. 

När jag kom hem var faktiskt nästan all snö ÄNTLIGEN borta. Men det dröjde ända till precis i slutet av april innan jag faktiskt hade den första riktiga trädgårdsdagen. Men vilken lycka det ändå var.
I maj tog värmen ändå fart. En rasande fart och det blev sommar nästan från ingenstans.
Det dröjde alltså ända till den femte maj innan vårbruket kom igång. Och då hade bladsprickningen redan börjat och det blev full panik precis överallt att hinna med. Ogräsrensningen kom liksom av sig och bara det värsta hanns med. Märktes extra tydligt nu under hösten att det hade slarvats. Men men. Nya tag till våren. Dahliorna fick till slut komma i sina korgar och trots att det är ett vågspel varje år så fick de flytta direkt från vinterförvaring rätt in i korgar och krukor. Annars brukar de mellanlanda i mindre plastkrukor men det hanns inte med i år.
Det blev ett ljuvligt väder. Från vinter till sommar på bara ett par regniga veckor. Och som vi njöt - både jag och katterna. Men det underbara vädret bara exploderade trädgården i färg. Det plockades mängder och buketter och bands även en och annan krans av härligheterna. 
Äntligen fanns både tid, lust och behov av att fixa och dekorera. Gamla flaskor och klockor av glas fick bli ett fint stilleben bland julrosor, vårkrage och vårpigga pioner.
Självklart blommade tulpanerna i mängder. Men de förtjänar  ett eget inlägg så ni får ge er till tåls. Men här kommer en liten sneakpeak på hur murrabatten såg ut. Lövutspringet (vilket fantastiskt ord!) på kopparlönnen, Acer griseum, är så oerhört vackert och gör sig så fint till tulpanerna 'Queen of Night' och 'Jackpot'.
Och fruktträden - tänk så de blommade! Under våra tio år i trädgården har de aldrig varit så maffiga. Det här är vårt päron, 'Göteborgs diamant', som blommar så överdådigt.
Under sista dagarna i maj genomfördes även sommarens största trädgårdsprojekt. Efter att ha tröttnat på att lappa och laga våra gamla trädgårdsportaler så bestämde vi oss för att bygga en gedigen sak som skulle klarar både höststormar och rosens prunkande tyngd. Portalen blev över förväntan och ett eget inlägg om den finns att läsa HÄR
Vi njöt som sagt av strålande sommarväder under nästan precis hela maj. Men redan nu kan man ana att gräset är trött och att växterna inte växt sig lika höga som vanligt. Det är slutet av maj och redan brist på vatten. Hur ska detta gå?!

Kram,


1 kommentar:

Rost och rädisor sa...

Vilken ljuvlig resa i våren! Jag hade nästan glömt hur seg den var i början och hur snabbt det gick sen. Kommer mest ihåg sommarens otroliga torka.
Gott Nytt År
/Anette