torsdag 18 januari 2018

Vinter. Äntligen!

För precis en vecka och två dagar sedan kom vintern till Gävle. Så här sent är väldigt ovanligt. Bara tre gånger tidigare har vintern varit senare än så, enligt SMHI.
1937 anlände vintern den 16 januari, 2007 den 19 januari. Och 1930 kom den inte förrän den 28 januari. 2012 kom vintern också sent. Då snöade det inte heller förrän i mitten av januari. Ungefär som i år alltså. Sedan SMHI började sina mätningar har vintern alltså dykt upp efter årsskiftet endast en handfull gånger. Varav 2018 alltså är ett av dess år. 
Då, 2012, var all snö borta igen i början av februari och första snödropparna blommade i början av mars. Inte jättetidigt men det ger hopp om att våren börjar dyka upp om en sisådär sju-åtta veckor.
Så här fin blev klematisen 'Gravetye Beauty' med vintermössa.

Ha en fin avslutning på arbetsveckan. Förresten, har ni börjat med frösådderna än?


Kram, 
3 kommentarer:

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Nä inte en endaste sådd, å andra sidan sådde jag lite buskar och träd i december. Plockade in ett 100-tal krukor igår som jag ska göra rent. Det slank nämligen iväg en rejäl beställning till Kina när jag fick mail om att de började rea :)

I december kom det rätt mycket snö i omgångar här och det är också ovanligt. Visserligen töar den efter ett par dar men ändå. Så lite skumt är det att det ena ovanliga fenomenet efter det andra inträffar. Men vår blir härligt :)

Kram, Carina

Veronica sa...

Jag hoppas att det blir som 2012 :)

Jag har bara satt alla mina vintersådder och är väldigt nöjd och glad över att kylan och snön kom för deras skull. Flera av dem behöver stratifieras. de får stå där ut tills våren börjar komma och då får de flytta in i växthuset. Stefan har sått chili, kronärtskocka och paprika och helgen ska jag så de tidiga vårsådderna.

Kram

Anonym sa...

Nix, ite än, men jag hoppas hinna med några perennsådder i helgen. Resten får vänta tills i mars, har begränsad plats och tillgång till extraljus.
Kram Kristina