fredag 17 april 2015

Blommig fredag - samlade hits från Våren

Ja, våren ja. Det är ju veckans tema på Blommig Fredag. Och visst är våren här. Även om det är kallt som bara den. Blåst, hagel, sol, snö om vartannat. Men det hör ju till våren i April.

Har jobbat som en tok idag så jag har inte ens hunnit kika runt hur våren ser ut hos er alla. Gissar att den har kommit både kortare och längre än vad den gjort här hos oss. Och för att det ska bli riktigt prunkande vår så krävs det ett antal plusgrader ytterligare varje natt.

Så jag tänkte så här. Varför inte sätta samman samlade hits av hur våren har sett ut i Landet Krokus hittills. Sagt och gjort. Håll till godo!Vårens samlade hits

Vi börjar med vårens kaxigaste. Det måste ju bli jag själv som får den utmärkelsen då jag satte ut vårblommor redan i mitten av februari. Funkade ju ändå helt okej så här i bakspegeln. Om man bortser från rådjuren. 
Vårens nykomling känns ganska given, Den grekiska krokusen Crocus sieberi ssp sublimis 'Tricolor'. Mörkt burgundy-färgade stjälkar som övergår i gult, vitt och lila. Så himla snygg!
Vårens överraskning blir ju helt klart den dubbla snödroppen, Galanthus nivalis f. pleniflorus 'Flore Pleno'. Hade inte en aning om att det fanns en sådan i vår trädgård. Minnet på trädgårdsägarinnan är ibland väldigt kort. För visst är det jag själv som har stoppat ned lökarna en gång i tiden. Det måste det vara. För rabatten fanns inte här när vi flyttade in. 

Vårens partyprinsessa blir katten Hedvig som har fest nästan varje dag i kantnepetan. Lika glad som matte att våren till sist är här.
Vårens tillväxtpris går till den botaniska lilla ljusgula krokusen 'Romance'. Som den har tagit för sig i vår. 100-tals små gula solar i guldrabatten innan något annat vågat visa sig. Helt ljuvligt!
Vårens sötaste par utser jag definitivt våririsen, iris reticulata 'Katharine hodgkin' och Rosa tidig blåstjärna, Scilla bifolia, ‘Rosea’. Söta var för sig men helt bedårande tillsammans.
Och tillsist. Vårens primadonna! Den dubbla blåsippan, heptaica nobilis var. japonica 'Rubra plena'. Mycket vackrare blir det inte på våren. 
Trevlig kväll!


16 kommentarer:

Händigakvinnan sa...

Vilken kavalkad! Det var ju en hel del saker som jag vill ska flytta in hos mig, växter alltså;)Måste testa de ljusgula krokusarna med tillväxtutmärkelsen.
Trevlig helg!

Maribel sa...

Du har så mycket fint i din trädgård. Krokusarna är alldeles underbara. Ha en skön helg! Marika

Unknown sa...

Kul inlägg!! Älskar bilden på den rosa dubbla blåsippan, skapar ju ha begär :-)
Trevlig helg!
Katarina

Hélena sa...

Så underbart det är hos dig! Måste göra ett nytt besök snart, tiden går ju så fort!
Stor vårkram!
Hélena

Meta sa...

Ja men det är ju så där det är hit och dit upp och ner fram och tillbaka. Det är våren det
Ha en fin lördag
Kram Meta

Gunilla sa...

Så fantastiskt härliga vårbilder.

Trevlig Helg

Rost och rädisor sa...

Fin hitssamling! Snacka om att partyprincessan vet hur man myser i solen. Här knarkar den ena katten nepeta och den andre bryr sig inte alls.
Trevlig helg
Anette

Anette i Torsåker sa...

Jojo, en härlig samling.
Är det överraskande att favoriten min är den fyllda röda blåsippan.
De har blommat helt galet här länge nu.
/Anette

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Sant! Det blir inte mycket vackrare än så. Att få till hela mattor av små vårlökar som växer till och förökar sig - en fröjd. Måste ta och kolla för min form av S bifolia Rosea har mer gammalrosa-gulrosa toner. Kanske har jag behov av att hitta fler i andra rosa toner :) Ja det är våren... Den kära våren.

Ha en fin vecka! Carina

Anonym sa...

Vilket underbart inlägg! Och så fyndigt att utse vårens hits. Jag gillade dom alla men blev lite extra förälskad i vårens sötaste par. I ärlighetens namn kunde jag knappt ta ögonen ifrån dem :) Och den dubbla blåsippan! Den lever verkligen upp till titeln Vårens primadonna!

Ha en fortsatt fin söndag!
/Anita

Anjas Hill sa...

Fantastisk kavalkad av vårhits!
Att Hedvig ägnar sig åt att berusa sig på kattnepeta hör liksom våren till, säger både Wille och Maija hemma hos mig ;-)
Och, även om jag själv inte blev direkt berusad så satt maken och jag och delade på en flaska rött i vårt nya grönsaksland i eftermiddags/kväll. Något roligt får man unna sig ibland ;-)))!
/Anja

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Shjälp så mycket fint!
Idag har vi haft jättevarmt, fast det har varit näst intill storm, så att jobba i trädgärden har inte varit lätt.

Ser ut som det ska bli varmt nu , ha det gott, kram Ewa :)

GARAGET sa...

Så himla härlig vårbilder, den dubbla blåsippan är ju magisk. Här på Öland blommar det blåsippor överallt just nu, så himla härligt. Ha en underbar kväll. Med vänlig hälsning, Malin

Trädgården Sanda Cottage sa...

Näe mycket vackrare blir inte våren och själv har jag inte haft tid att sitta vid datorn denna härliga dag! Idag kom ju verkligen värmen till sist.
Hoppas du haft det underbart i helgen!

Kram

Anonym sa...

Så vackra vårbilder!
Den dubbla snödroppen var verkligen en liten skönhet!

an angel at my table sa...

Dubbla blåsippan väcker ha begär! Vår hälsningar från mig på löpet stod det att snart är det 16 grader!!!