söndag 5 april 2015

Två svansar och en svansaffari

Som ni vet bor vi ju nära vatten och det är nästan alltid himla mysigt och trevligt på alla sätt. Men vissa dagar blir det extra bra. Som härom veckan när jag och kissarna gick vår vanliga lilla promenad och ser att vi har fått sällskap i lilla viken av två svan-par. 
Ni som följer bloggen vet att vi har två katter som älskar att gå på promenad. Ingen lång bit och samma väg varje gång. Men så fort man frågar om det är dags för promenad och går mot sjön störtar de iväg nedför trappan. Sen står där med sina långa svansar i givakt och väntar på att jag ska hinna ifatt. 


Smilla, den lilla randiga, är inte så tuff och rusar hem igen vid minsta ljud. Men Hedvig, den stora svarta, hon tyckte det var nästan lika kul som matte att spana in svanarna.


Lägg till bildtext

Knölsvanar har det funnits gott om i alla år som vi har bott här men det är faktiskt första gången som jag ser sångsvan här i vår lilla vik. Sångsvan har gul näbb och blir ungefär lika stor som knölsvanen med en längd på mellan 140 till 160 centimeter och ett vingspann på 205 till 235 centimeter. Den håller oftare halsen rak till skillnad från knölsvanens ibland s-formade halsföring. Den triangelformade näbben, som är längre än knölsvanens, fortsätter ut från den sluttande hjässan och ger huvudet ett mycket spetsigt utseende. Fakta hämtat från Wikipedia
Knölsvanarna är runt 140 cm långa och har ett vingspann på drygt 2 meter. De har en stor kropp och en lång böjlig hals, litet huvud, svartgrå ben, simhud mellan tårna som också är kloförsedda. Vuxna hanar väger i snitt 12 kilo vilket gör att de hör till de tyngsta fåglarna som kan flyga. Fakta hämtat från Wikipedia.

 


Hoppas påsken varit fin för er allihopa! Och skönt med ännu en kortvecka.

Kram,


5 kommentarer:

Luna Eks Trädgårdsblogg sa...

Känner igen mig med kattpromenaden samma varje gång. Sjöfåglarnas läten över sjön gör denna promenad extra spännande. En gång när Snoddas hade sky Chanel på huvudet och skulle gå i band fick jag följa med ut i vassen också. Det trodde jag aldrig han skulle våga. Sådana gånger får man lära känna sin katt ännu mer.

Fortsatt trevlig helg
Luna

Berit sa...

åå vilka underbara bilder.
Ha en underbar dag!!

Katarina www.engronsida.blogspot.com sa...

Så vackert!
Härliga bilder, måste ha varit en underbar promenad. Ja, och intressant att veta mer om dessa svanar.
Fortsatt glad påsk
önskar
Katarina

Ninnis sa...

Härliga bilder....att ha kattsällskap på promenaden måste ju vara underbart....=)

Kram Ninni

Linda sa...

Beautiful! :)