fredag 3 april 2015

Blommig fredag - tema solsken

Äntligen påsk! Äntligen fredag! Och äntligen en ledig fredag så att jag kan vara med på Blommig fredag. Veckans tema är solsken. Och fast det inte är så där jättevarmt så har det blivit en riktig krokusexplosion idag i solskenet i Landet Krokus.Först ut är alltid de gula krokusarna i guldrabatten. En sort som är köpt på Plantagen som Crocus chrysanthus 'Fuscotinctus' med inte är det (får skylla mig själv som handlar på storkedjor) kommer allra först - tätt följd av hybridbägarkrokusen Crocus x hybridus 'Cream beauty'. Den okända skulle ev kunna vara bägarkrokusen Crocus chrysanthus 'Romance'. Hur som helst är de fina. Det nästan svämmar över av ljut gula krokusar och det är urhärligt med allt det gula i solskenet. 


'Cream beauty' närmast, ev 'Romance' längre bort. 

En annan sort som var riktigt tidig är årets första nykomling och ny favorit. Blå bägarkrokus, crocus biflorus ’Blue pearl’. Ljust, blålila teckningar mot kritvit botten, en tydlig gul kalk och tydlig orange ståndare. Så himla fin att jag tittat på den om och om igen.
Årets favorit som sagt. Tills nästa snygging dök upp. Den grekiska krokusen Crocus sieberi ssp sublimis 'Tricolor'. Mörkt burgundy-färgade stjälkar som övergår i gult, vitt och lila. Alltså hur snygg är den inte?! Och än har den inte hunnit slå ut ordentligt.
En som däremot har slagit ut ordentligt och strålar som små stjärnor i solskenet är snökrokusen crocus tommasinianus 'Roseus'. Har satt massor, just för att den är så himla snygg. 
Än är det många sorter kvar att fröjdas åt så jag kanske hinner göra ett krokus-inlägg till i vår. De som är näst på tur är bägarkrokusen Crocus chrysanthus 'Fuscotinctus' och den blå bägarkrokusen Crocus biflorus 'Prins Claus' som precis börjar slå ut.

Sen återstår bland annat nykomlingarna ’Golden Bunch’, ’De Jager’, ’Advance’ och Crocus banaticus. Spännande att se om det blir nya favoriter!

Ha en riktigt Glad påsk i solskenet! Och är du sugen på fler soliga bilder kan du kika in hos Hélena och Bland rosor och bladlöss.

Kram,13 kommentarer:

Anette i Torsåker sa...

Dina krokusar är tidigare än mina. Ser knappt skymten av 'Tricolor'. 'Cream Beauty' har en blomma utslagen.
Glad Påsk till dig och de dina!
/Anette

Helena sa...

Jag säger som dig - äntligen fredag och äntligen lite solsken. Solen tittade precis fram här. Glad Påsk önskar jag dig!

Maribel sa...

Ljuvliga krokusar, hos mig har de blommat ett tag nu, och vissa har blivit uppätna med. Det är så vackert, när de lyser upp i rabatten.
Ha en skön Påskhelg!
Marika

Meta sa...

Jo minsann det är härligt med vårsolen Börjar ana varför du heter landet krokus hihi.
Gult är en favoritfärg just på våren hos mig den lyser så fintbland alla bruna eklöv och grenar
Ha en riktigt solig och skön Påsk
Kram Meta

Villrose sa...

Så vakkert i Landet Krokus!
'Roseus' har jeg selv. Takk for navnet (jeg er jo en navnefreak selv)!
God påske :)

Veronica sa...

Det är härligt att solen lyser lite på oss fastän det är lite kallt. Men, tid kommer :)

Japp vi får påminna varandra!

Men idag gjorde vi en ny rabatt och när vi drog igång med den så ficka jag den där lyckokänslan i magen! Såå roligt :)

Jag har oxå krokusar! Alltså krokus! Jag har inte ens funderat på att de har namn ;)

Kram

Anjas Hill sa...

Hejsan fru Landet Krokus!

Ett väldigt relevant namn för din trädgård ;-))!Så härligt det blommar hos dig.

Glad Påsk!
/Anja

Leena sa...

Åh vilka härliga krokusar du har! Precis nu när man är så svältfödd på blommor är de ju så efterlängtade. Tyvärr har vi knappt några för hararna åt upp dem vi hade ... men kanske skulle man prova igen ... blir så suger när jag ser hur vackert det. Glad påsk!

AnnA sa...

Måååånga krokusar finns det. Tyvärr blev några av mina rådjurstugg, men det finns många kvar i rabatterna. Gjorde en räd med herrdeo efter deras frossande, så kanske.
Glad påsk!
Hälsn
AnnA

Hélena sa...

Vet du? Att komma in till dig är alltid en inspirationsboost! Säger som Veronica... finns det fler sorter av krokus ;-) Måste absolut sätta flera nästa är eftersom jag njuter så av de jag har har och cream Beauty var underbar.
Stor kram!

Bikas Trädgård sa...

Du visar alltid så vackra bilder från din trädgård. Undebara krokusar. Dom börjar att visa sig lite smått hos mig med.
Hoppas du hinner med ett inlägg tillbom dom.
Kram och Glad Påsk

an angel at my table sa...

Man blir så imponerad av dig att du har sådan super koll på alla sorter. Jag bara petar ner alla lökar och är glad att dom kommer upp alls. Ibland lämnar jag dom små lapparna kvar på stället men ofta flyter dom runt efter ett tag och står inte alls kvar där löken är. Jag borde skriva och dokumentera mera !!! Glada påsk hälsningar från mig

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

En favorit här är just 'Blue Pearl' och den krigar alltid om förstaplatsen med 'Advance'. Nu har jag gett upp och ser båda två som goda för en delad andraplats istället :)
ocus tommasinianus 'Roseus' var ny för mig i år och den var så vacker i färg och växtsätt.

Ha en fortsatt fin Påsk! Kram, Carina