lördag 21 april 2012

Knoppar, knoppar och knoppar!

I morse när jag vaknade var världen vit. Snö dalade ner från himlen och inte ens katterna ville gå ut. Jag tyckte det var lika bra att krypa ned under täcket igen och hoppas på bättre väder. Och faktiskt. När jag vågade mig upp igen så där fram emot en halv tio då var det barmark igen. Det regnade förstås fortfarande men det gjorde inte speciellt mycket.

Knoppar på trappan
Riktigt tacksam är jag för penséerna som bara blommar och blommar. Trots att jag glömde vattna både dem och tulpanerna i kruka innan vi åkte på semester så klarade de sig. Nu var det kanske inte vattnet som var det största hotet. Det var kylan. Tydligen hade det varit både fem och sex minusgrader medan vi var borta. Och både penséer och tulpaner klarade det galant. 
Penséer som blommar och blommar. Tulpanerna satte jag i 
kruka i höstas och nu ska de strax slå ut. Knoppar i vinterförvaringen
Hela dagen har spenderats ute. Har hunnit med massor och det känns underbart. Den sista rabatten är vårstädad och fin. Alla tomater är omskolade minst en gång, vissa två. Även de flesta perenner som har såtts under vintern har blivit omskolade. Måste säga att det ser riktigt bra ut för guldrabatten. Nästan alla fröer som jag köpt har grott som de ska. Alla dahlior - både årets inköp och gamla - är förplanterade i kruka. De första hann jag kruka redan för en månad sedan. Så nu står de alla och väntar i vinterförvaringen på att få komma ut.  Och se - en av dem står redan i knopp! Det är 'G. F. Hemerik I' som alltid är tidig. Förra året blommade den i mitten maj. Får se om det blir nytt rekord i år. 


'G. F. Hemerik I' i knoppKnoppar i rabatten
Den knoppar för fullt i trädgården också. Tidigast bland tulpanerna är den botaniska 'Persian pearl'. De andra låter vänta på sig. Men det är fullt, fullt med blad överallt så om en månad kommer det förhoppningsvis att blomma i överflöd. Bara värmen kommer ...Häftigaste bilden den här dagen blev på backsippan, Pulsatilla vulgaris 'Rubra' med sin lurviga knopp. Så vacker med alla dropparna som hänger kvar.


Dropparna blir extra fina på den lurviga knoppen. Hoppas resten av helgen blir lika fin!

Kramar,

7 kommentarer:

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Wow så mycket härlig vår du har hos dig!! Å en dahlia i knopp. Mina har knappt börjat grönska :-)) Igår snöade det här. Idag har det mest varit gråväder. Men kallt sådant. Nu får det banne mig bli någon värme snart.

Så skönt det låter med semester!!

Stooor kram
Charlotte

Anette sa...

De dropparna är så snygga, imponerad!
Här dröjde tills efter lunch innan snön försvunnit.
Min första tulpan i blom blev T. turkestanica. En med fem knopp är den finfina vita med blå botten, en bild av den från förra året kanske får hänga på muséet. Är just nu med i en tävling på radio gävleborg (morgonen). Temat är "Kontraster", jag har svårt att finna det i alla finalbidragen.
Vi ses om en månad ungefär.
Ha det bra!
/Anette

Sabelhagens Olivlund sa...

Vilken vacker bild med dropparna!
Vad roligt att nästan allt grott i guldrabatten, ska bli spännande att se hur det blir.
Ha en fortsatt fin helg.
Kram Maria

Tant Otteskrufv sa...

Den sista bilden var fantastisk!

Vivishagerom sa...

Knopp er topp!

Det siste bilde var utrolig flott!

Hélena sa...

Oj, så mycket vackert...speciellt den sista bilden. Blev helt sjuk när jag såg den och tänkte... Vad har hon för kamera och objektiv? Insnöad? Jag vet!
Ha det bäst!
Kram Hélena

Tiina sa...

Så vackra knoppar och droppar:)