tisdag 1 november 2016

Tillbakablickar till baksidan

Gissar att det är fler än jag som inte är riktigt nöjda med dagens väder. Bättre då att drömma sig tillbaka till en annan del av året. Har ju massor att visa er efter ett halvårs frånvaro. ;)

Förra hösten minskade jag gräsrundeln ytterligare på baksidan för att göra plats för ytterligare tulpanplanteringar. Både skuggrabatten och vita rabatten fick någon extra kvadratmeter planteringsyta.
Satsade på kvantitet av lökarna. Få sorter men ganska många av var och en. Sen hjälpte det ju till att jag läste fel vid beställningen. Istället för 10 lökar av narcissen 'Elka' så blev det 100. Effekten blev därefter. Gjorde exakt samma sak med narcissen 'Hawera' men den ville sig inte riktigt. Men 100 strålande solar i vita rabatten gav mersmak. En av de sötaste var den lilla rosa Fritillaria stenanthera. Här nedan i vackert par tillsammans med några av de 'Hawera' som faktiskt kom upp.


I skuggrabatten gjordes även plats för ett efterlängtat litet vattenblänk. Det hade fått följa med hem från Löddeköpinge plantskola under en roadtrip till Skåne sommaren innan. Så himla fint till flytblommor eller bara som det är. Vi hade faktiskt till och med några grodor som bodde där under sommaren. En av dem som blommade ordentligt för första gången var söta vitsippsrutan, Isopyrum thalictroides. Här kan vi verkligen prata vita solar i rabatten.


Efter vitsippsrutor och narcisser kom så de älskade tulpanerna. I just den här delen av trädgården fick
de sällskap av hyacinter i matchande färger.
Jag delade upp skuggrabatten i två delar när jag satte lökarna. En med ljusa pasteller och en med mer eldiga toner. I den ljusare delen satte jag  'Flaming Flag' och 'Sweet Love' tillsammans med 'Verona'.
Kolla in den nästan svarta stjälken på ''Sweet Love' och kikar en riktigt nära så har den nästan svarta markeringar på kronbladen. Hjälp så snygg!

Även här satsades på mängd. Många tulpaner av samma sort. Här ser en också att de tillhör alla de tidigare sorterna. 'Queen of Night' har knappt hunnit visa färg.
I den mer färgglada delen av skuggrabatten satte jag en gammal favorit, 'Brown Sugar'. Även på den här sidan vill jag ha något som lugnade ned och då passade 'Verona' perfekt in. Den är ju helt fantastisk, 'Verona'. Perfekt som snitt. Och vilken doft!

Hyacinterna som jag valde var 'Gipsy Queen' och 'Gipsy Princess'. Den ena aprikosfärgad och den andra ljust gul. Mycket fina. Beställde flera nya sorter i år också, bland annat en mörk blå som jag ser fram emot.Maffigast av alla var nog ändå den fyllda piontulpanen 'Copper Image'. Alltså vilken skönhet!
Snygg från knopp till förfall. Gillar en den här färgskalan så är den ett måste!

Den är ganska kortväxt och stadig i stjälken. Blommade länge och var en av dem som höll ut allra längst.
Lite märkligt att det kommer blomma sådär om en sex, sju månader igen. Tittar en ut genom fönstret idag så känns det inte riktigt lika färggrant. Det ska bli spännande att se hur många av dem som faktiskt kommer tillbaka. Känns som om den här sommaren har varit ganska bra just med tanke på lökarna. De har ju inte direkt ruttnat bort.


Nu blir det Det sitter i väggarna med fina vännen Erika som programledare. Ni missar väl inte?!


Kram och fin kväll!


4 kommentarer:

Meta sa...

Ja men så vackert det är ju det jag säger några sorter men många av dom och sen äter sorken upp det mesta här så jag har slutat sätta tulpaner. Håller mig till sorkhatar lökar. hihi. Men den där fritilarian ohh den måst jag ha.Copper image den hade jag satt men den blev helt misslyckad hos mig hoppas den kommer igen nästa vår.
Ha nu en bra onsdag hoppas ni inte drunknar i snö Än så länge inget här.
Ha det gott
Kram Meta

AnnA sa...

Hej!
Underbart fina foton!
Försöker också tänka i färger... Lyckas i bland få till det.
I höst har jag fyllt ännu en pallkrage med tulpaner, för egna snittblomsbuketter. Har en pallkrage sedan förut.
Ha en fortsatt skön vecka!
hälsn
AnnA

Krissu sa...

So beautiful!

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Härliga tulpantips! Men mest nyfiken blir jag på hur den lilla F stenathera kommer klara sig. Du får väldigt gärna berätta till våren. Jag har inte vågat satsa på den eftersom man för några år sen sa att den kräver alpinhus. Men jag tror att det har förändrats...

Kram, Carina