söndag 13 november 2016

Uppdatering av klematis-listan

Klematisviruset var en smitta som slog till ganska sent. Det är väl inte förrän under de två sista åren som jag har drabbats ordentligt. Vår tomt utan skugga och jorden som är knastertorr passar egentligen inte alls för klematis. 

'Propertius'


Vissa klarar sig förstås bättre än andra. 'Propertius' från Atragene-gruppen är en sådan som jag måste beskära hårt för att den inte ska ta över helt i rabatten.


'Summer Snow' syn. 'Paul Farges'

En som klarar alla förhållanden och alla typer av jordar är 'Summer Snow' syn. 'Paul Farges', vitalba-gruppen. Den står i värsta tänkbara läge med snustorr jord vid foten av en stor ask som suger åt sig all näring och all väta som finns. Och ändå växer den så det knakar.'Sorbet'

Att det är väldränerat är bara bra förstås men klematis vill ha mullblandad, näringsrik och fukthållande (men inte blöt) jord för att må som allra bäst. Jag försöker hjälpa till med kompostjord och gödsel men där det är som allra torrast är plantorna i klenaste laget. 'Sorbet' (Atragene-gruppen) här ovan är också en planta som funnits med ett tag. Den liknar ingen annan klematis jag har sett. Gillar mycket!


'Princess Diana'


Och så till några av nykomlingarna. 'Princess Diana', Texensis-gruppen. Den har stått med på önskelistan i många år och efter att jag sett den live hemma hos Inger åkte den allra högst upp på listan. Planterade den 2015 och den blommade så här fint redan säsong två. 


Clematis fusca v violacea


Clematis fusca var. violacea köpte jag våren 2015 från Spezialplant och första säsongen blev den inte högre än någon dm. I år har den växt som sjutton och blommat rikligt med sina fantastiska blommor. 'Princess Kate'


En annan prinsessa som även den flyttade in somamren 2015 var 'Princess Kate', Texensis-gruppen. Både den och 'Princess Diana' hittade jag på Slottsträdgården Ulriksdal och de har etablerat sig riktigt fint.


'Romantica'

En som inte riktigt har orkat växa till sig än är 'Romantica', från sena storblommiga gruppen. Även den planterades 2015. Den har blommat från första början men antagligen står den för soligt och torrt. Förhoppningen är att den blir frodigare med åldern. Annars kanske den helt enkelt får flytta på sig. Även om det vore synd. Färgmässigt passar den perfekt där bland mörkblommande rosor och temynta.

Inte längre så sakta utan med säkerhet blir klematisarna fler och fler. HÄR finns våra övriga klematis om du nu skulle vara intresserad av det.

Nu ska jag läsa vidare i min hönsbok. Till våren är meningen att vi ska starta hönskollektiv här i byn. Så himla spännande! 

Fin kväll på er!10 kommentarer:

Veronica sa...

Princess Diana är helt bedårande!

Jag planterade oxå Fusca förra året men den fick 2 små blommor i år och blev en tvärhand hög så nu flyttade jag den till ett annat ställe så kanske nästa år...
Annars så har jag aldrig planterat så många klematis som i år och till sist så köptes ett antal på 90% rea för ett par veckor sedan som får bo i växthuset under vintern :)


Höns är underbara djur men vad i hela friden är ett hönskollektiv??

Kram

Inger sa...

Hej Anna-Karin, kul att se dina klematis. Någon 'Princess Diana' har jag inte, däremot 'Gravetye Beauty' som är snarlik. Med tiden kommer du att behöva ett jättestort stöd till din 'Romantika'.
Kram

Meta sa...

Älskar klematisar. Här blir det en ny nästan varje år Diana och summer snow. De växer som bara den i år. En har dött för mig så nu blir det två nya nästa år. Den där sorbet den kanske jag ska leta efter
Ha det nu gott i början av veckan
Kram Meta

martinealison sa...

Bonjour chère amie,

J'aime la fraîcheur de vos photos... Vos clématites sont très belles.

Gros bisous

Anonym sa...

Åh, så många snyggingar! Vet du, jag fastnade också för Princess Kate på Ulriksdal när jag var där i somras, hoppas den ska trivas hos oss. :)
Klematisarna kan man inte få för många av, det finns ju så många fina med olika färger och växtsätt.
Lycka till med hönsen! Pysslar om 11 små befjädrande damer på jobbet, men hemmavid blir det tyvärr inga höns pga grannar.
Kram Kristina

Trädgårdstid sa...

Klematissuget slog just till här, trots att jag har ganska mediokra erfarenheter själv. Förutom av Summer Snow som finns överallt, helt av sig själv och som jag får rensa, rensa, rensa hela säsongen. Men så vacker när den blommar!
Kram Elin

Jannibele sa...

Ai, så utrolig mange vakre klematis. Det er en fin dille å bli rammet av:) Den kom til meg for noen år siden og nå finnes det klematis overalt. Det blir nok flere etter å sett på bildene dine, for her var det en del jeg ikke har fra før. Så spennende med hønsekollektiv. Lykke til med planleggingen!
Hilsen Jannicke

Kivipellon Saila sa...

Beautiful clematis you have, and spectacular pictures, too. That 'Sorbet' is very beautiful, almost like a 'Albina Plena', but the color of lovely pink. I gradually increased the clematis in the garden, the latest is a wonderful 'Viorna' a friend of mine brought me from Zeta's Stockholm. Many clematisplants I have ordered from Estonia Kivistik Nursery.

You have beautiful garden!

Rost och rädisor sa...

Vilka snyggingar! Får samtidigt lite dåligt samvete för att jag inte prioriterat mina egna som verkligen också borde få lite mer kompost och näring. Odlar nämligen på grusås.
Hönskollektiv låter mycket trevligt. Hoppas du skriver mycket om det, hur ni lägger upp det hela, hur hönshuset kommer att se ut, vilken/vilka raser ni väljer och varför. Jag vill veta allt!
Ha det så gott
/Anette

Lotta sa...

Hej vännen! Så jätteroligt att se dig här igen och tusen tack för din omtänksamma kommentar. Nu har jag läst ikapp vad som hänt dig och förstår att du haft ett hemskt jobbigt år. Så ledsen för din och dina näras skull. Sen blir jag grymt avundsjuk på din fantastiska resa, sjukdomar och diverse hinder till trots, och till slut måste jag förebrå dig för att du återigen visar dessa underbara tulpanbilder just när jag tycker att jag planterat nog och ska inte köpa en endaste tulpan till i år.... nu måste jag ju bara se om det finns några på rea imorgon för just så som du visar vill jag ha det till våren.... hoppas jag inte snubblar över någon klematis för efter detta inlägg vet jag att de landar i inköpskorgen. Tack för den! ...och ha en fantastiskt fin helg.
kramar från Lotta