tisdag 27 augusti 2013

Älskade solhattar

Kan man bli annat än glad när solen strålar som den gör? Enda kruxet är att man mer än gärna hade varit ledig. Inte kul att sitta inne och spana ut och se hur det lyser. 
Men det finns ju både eftermiddagar och helger, såklart, att fortsätta njuta av. En av de växter jag njuter allra mest av just nu är de älskade solhattarna. Jag har nästan inga alls men de få jag har njuter jag dessto mer av.
Hos mig precis som har "alla" andra finns självklart 'Magnus'. Och så en sort där fröna är köpta som 'Magnus' men som inte är det. Den är ljusare rosa i färgen och knappen ser inte likadan ut. Även stjälken har en annan färg. Men de är fina ändå.
När vi var i Estland i våras på marknad passade jag på att skaffa mig två sorter till. En knalligt röd echinacea-hybrid, ovan, som heter 'Guava Ice'.
Den andra är även den en echinacea-hybrid men heter 'Tangerine Dream'. Gillar hur de påminner om varandra men att de ändå är så olika när man studerar dem närmare. Precis som vi människor. Att de sen blommar länge, länge gör inte saken sämre.

Nu vill jag ha fler sorter! Har du någon echinacea som jag absolut inte kan vara utan?

Kram,

10 kommentarer:

nattugglan sa...

jättefina solhattar!Jag har 2 st plantor som jag köpte i vårast..de är lite likt de första du visade.. de från Estalnd va häftiga! Här har vi också fint väder o trökningen är i gång..så nu hoppas vi på fint väder i en månad så man skulle få in lite halm också.. kramar

Ruben sa...

Slottsträdgårdsmästaren skrev helt nyligen om echinaceornas uppgång och fall. Rekommenderad läsning inför nyinköp! Visst är de fantastiska!

Ha det gott!
/Ruben

Veronica sa...

Jag är liksom du "nyfrälst" och har insett först i år hur lång blomning de har!
Jag köpte ju 3 nya till den nya eldiga rabatten och nu vill jag "Maxa" med solhattablomning till nästa år!

Kram

Blan sa...

Vilka fina bilder på min absoluta favorit. Jag har mest av den vita sorten 'Alba' och den har tagit sig mest och blommar som bara den. Läste hos en annan bloggare att det är problem med de nya sorterna i starka färger och att de inte kommer igen utan bara blommar ett år.......
Ha en skön vecka
Kram Madde

Anna Vattenkanna sa...

Visst är de läckra! Jag följer med spänning olika rapporter om deras livslängd. Magnus och Alba är ju stabila men många av de nya sorterna verkar det vara lite sisådär med. Önskar dig lycka till med dina!

Kram

Ninnis sa...

Jag har köpt min första...förstår inte hur jag missat denna skönhet....=)

Ha det bra !

Kram Ninni

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Åh. Solhattar. Har i flera år försökt att få några att trivas. Men jag tror faktiskt att jag inte haft de på rätt ställe. Alba är den som jag lyckats bäst med. Har i och för sig knappt provat Magnus tidigare. Nu dock har jag skaffat ett gäng Alba och Magnus till nya rabatten. Tror de kommer trivas bra där. Skulle kunna ha massor känner jag :-) Har provat några nya sorter, men de kommer klent tillbaka eller inte alls tyvärr. Sås snygga du hittat! Det är något riktigt speciellt med de orange eller mixade orange och rosa....

Åh så fint med din nya bänk. Blev så bra, så bra. Vad läckert med den grå flaskan - har du målat den eller är det betong på? Åsså ett snyggt pilmästerverk igen - du är fenomenal!

Kram
Charlotte

Cecilia i Hillsjöstrand sa...

Jag älskar också solhattar, de är sådana glada blommor. Har själv bara "magnus" och "alba", och läste rätt nyligen att många nyare namnsorter inte är så härdiga som man skulle önska här i Sverige - de klarar helt enkelt inte vintern. Så jag vet inte riktigt om jag vågar satsa på några andra sorter...

Katarinas trädgård sa...

Här är en till som gillar Magnus och Alba! Och sedan frösår de sig och blir intressanta nya varianter, I like! Förra året skaffade jag E. pallida och den ingår numera i mitt favoritsortiment (ganska stort).
Kram
Katarina

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Ohh ja... ..hittade en igår - Echinacea 'Strawberry Shortcake'. Fina bildkompositioner och ljus, visar verkligen upp en läcker växt snyggt.

Ha det gott!