tisdag 3 juli 2012

Men vad har hänt här då..?!

Visst känns det som om sommaren är här för att stanna nu? Tornseglarna far förbi som bombplan, getingarna knaprar på rosbågen för att bygga bo och knotten är här i miljarder! Men också den första riktigt varma dagen med över 20 grader ända in mot kvällen. Underbart!

Sakta men säkert går projektet med skuggrabatten framåt. Närmast köksträdgården börjar det se riktigt trevligt ut. Där återstår bara den roliga planteringen. Som jag skrev tidigare vill jag blanda in växter med ätbara bär just i den här delen. Hittills har jag hittat två amerikanska blåbär, Vaccinium corymbosum, 'Birgitte Blue' och 'Darrow', men har tänkt att fylla på med blåbärstry och kanske allåkerbär som marktäckare.Mitt bland blåbären har jag placerat 'Königin von Dänemark' och tidiga storbladiga clematisen 'Josephine'. Jag har läst så många hyllningssånger till rosen att jag har riktigt höga förväntningar. Och det börjar lovande måste jag säga. 'Josephine' har jag bara sett på bild. Men fin var även hon.
Efter att ha blivit påmind om den fyllda stormhattsranunkeln, Ranunculus aconitifolius 'Pleniflorus' när jag läste Hans i Brännbergs blogg härom dagen så kunde jag inte motstå att få med mig henne från Zetas i helgen. Är hon inte helt ljuvlig så säg?!
Men följde även dvärgastilben, Astilbe chinensis, 'Colour Flash' som får vackert mörrosa blommor och blad som tonar i flera färger. Höstfärgen är gulorange. Att jag blev helt förförd av alla törlar när vi var på kanarieöarna har nog ingen missat. Hittade också denna söta vårtörel, Euphorbia cyparissias 'Fens Ruby' med ett litet dilligt bladverk. Tror att de blir ett vackert par.
Vrider man kameran ett kvarts varv så ser man hörnet av tomten. Här fanns tidigare en liten skuggrabatt med funkia, bräken, myskmadra, alunrot och jättedaggkåpa. Allt utom ormbunkarna har fått flytta på sig. De flest har jag delat till massa nya plantor. Passade himla bra då de har hunnit bli en tre-fyra år gamla.
Här har jag gjort en exklusiv installation. Mycket dyrbar och genomtänkt. Hittade helt enkelt ett gammalt julgransskelett i skogen. Snyggt tyckte jag och släpade hem det. Skrot tycker maken. Men jag tror jag vann även den här striden ... ;) På installationen växer det en urnklematis, Clematis viorna.
Hemsläpade är även de grenar som jag har tänkt ha som kanter runt den lilla gången. Den ska senare täckas med barkflis. Snyggrenarna i närbild tillsammans med uppgrävd sten och finkotten från Zetas. 
En liten vridning till på kameran och här börjar det se lite fattigt ut igen ... :) På plats finns en liten rönnspirea, 
Sorbaria grandifolia 'Maia' och en hängig jättedaggkåpa. Först två "vyerna" från ett husväggen och rönnspirean i närbild. Både jag och humlorna gillar henne. Sista vridningen innan vi är framme vid murrabatten. Här har jag precis grävt färdigt längst med grunden och slängt grässvålen upp och ned för att forma rabatten. Finns lite att göra som ni ser ... Men det är så roligt, så roligt och jag längtar hem från jobbet varje dag för att få fortsätta. Hoppas att jag hinner färdigt till augusti i alla fall. Fast det är klart - jag har ju hela semester på mig... 8 arbetsdagar kvar!
Kram,

9 kommentarer:

Anette sa...

Ja oj, så du har jobbat hemmavid sedan mitt besök. Blir jättebra!
Min Clematis viorna har fått av tillväxthormonsmedlet, högre än någonsin. Nu är det över svensk kvinnlig medellängd. Innebär problem eftersom bågen är lägre.
Idag började min Iris chrysographes blomma. Olika är det där hos dig och mig, ändå så nära!
Ha det bra de sista 8 dagarna, snart är ledigheten här!
/Anette

Hélena sa...

Jag älskar dina idéer och hur du får till allting. Dina pinnar, fynd och små gångar. Måste verkligen komma till din trädgård och se den i verkligheten. Dina inlägg, blogg och trädgård ger mig så mycket inspiration.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Anonym sa...

Ojoj, här är det mycket på gång! Det kommer att bli så fint, och jag gillar verkligen ditt tänk. Grenarna är finfina, jättebra idé att använda dem så! Kram Hanna

Ruben sa...

Oj, oj, oj - vilken inspiration du har!! Hade du tänkt dig hela omdaningen från början, eller växte projektet? Det ser väldigt fint ut och lite blåbär att mumsa på, är ju helt rätt!

Ha det gott!
/Ruben

Tant Otteskrufv sa...

Så skoj att ha lagom mycket att göra! Och fint blir det! Stod själv och höll i stormhattsranunkeln häromdagen, men den fick inte följa med hem. Denna gång...

MyGarden sa...

Oj vad det jobbas och fint blir det. Skuggrabatten växer fram härligt. Kul att följa arbetet.
Och tack för kommentar.
/Ann

Godastunder-tokigaidéer sa...

Wow här var det massor som hänt, härlligt med skugg rabatt. Jag går själv och funderar på blåbär men vet inte hur många man ska börja med, visst är det väl han och hon plantor?

Kram anna

Christina sa...

Du milde vad flitig du är! Det blir säkert jättefint när det blir färdigt!/Lila-Christina

Sabelhagens Olivlund sa...

Härligt att få hänga med på en tur i din fina trädgård! Du jobbar och sliter och det blir så snyggt.
Ha det gott.
Kram Maria