onsdag 2 maj 2012

Passion för purpur

I helgen gjordes det flera besök till olika plantskolor. Hur skulle man kunna hålla sig när de alla premiäröppnar på samma gång? Det blev en del inköp även fast jag försökte hålla hårt i kortet. Måste ju spara lite tills vi åker till London om några veckor.

Två av inköpen gick i varmaste purpur och jag är så himla glad över mina nya träd. Nu är de kanske inte mycket till ståtliga träd än men om några år så hoppas jag att de har satt fart och visar sig från sin bästa sida.

Till murrabatten blev det äntligen den purpurapel som jag har gått och suktat efter så länge. Jag skrev om den redan i november 2010 - Purpurapel, Malus x purpurea 'Royalthy’. Det lite lustiga är att jag då önskade mig en Solfjäderslönn, Acer japonicum 'Aureum' och en manchurisk lönn vilket jag också skrev om. Och nu står de där tillsammans alla tre. Hoppas och tror att det kommer att bli en fin liten trädfamilj.

Helgens andra inköp var Magnolian 'Genie', en korsning mellan Magnoöia x soulangana och Magnolia liliiflora ´Nigra´. Det är en magnolia som blommar i mörkt purpur med svag doft. Efter 10 år ska den inte bli större än ca 3 meter. Blommorna blommar på bar kvist i maj/juni och den ska vara härdig till minst zon 3. Kanske lite väl optimistiskt här i zon fyra men jag måste ju prova. Den ska få bo i allra bästa läge och jag lovar att ta hand om den när det blir kallt ...
Enligt försäljarna ska den blomma redan tredje året. 'Genie' är framodlad av Nya Zeeländaren Mr Vance Hooper och det tog honom 15 år att få fram den här vackra magnolian. Vill ni läsa riktiga glädjenyheter om 'Genie' så hittar ni mer info HÄR. Magnoliabildern är lånade från nätet. 
Alla hett efterlängtade knoppar går också i purpur just nu. Backsippan ska precis slå ut och pionernas röda knoppar sticker upp lite varstans.Dillpionen ser precis ut som ett litet penntroll och luktolvonets blomsterknoppar ser ut att sprängas vilken dag som helst.Söta primulan som jag fick av en vän förra sommaren blommar och färgen på dem matchar riktigt bra mot revsugans bladnerver som växer strax intill.
Hoppas veckan fortsätter med lika underbart skönt väder!

Kram,


10 kommentarer:

Ester sa...

Purpur är verkligen läckert, både i form av blad och blommor. Magnolian fick snålvattnet att rinna till på denna sidan tangentbordet...
Må så Gott!
Ester

Sabelhagens Olivlund sa...

Jag har blivit mer och mer förtjust i purpur, dina bilder ger verkligen mersmak.
Men vilken magnolia!! Jag häpnar! Hur snygg som helst. Och bra storlek.
Antecknar:).
Purpurapeln ser läcker ut!
Så mycket snyggt du shoppat!!
Tack för inspirationen.
Kram Maria

Anonym sa...

Wow, vilka läckra purpurfärgade bilder! Jag gillar också purpur, det blir mer och mer sådant i min trädgård. Och den där magnolian, så ljuvlig! Kram Hanna

Villa Ryttarängen sa...

Superläcker färg. Roligt med lite färgtema. Kram Pia

Hélena sa...

Gaaa! Jag får habegär, den magnolian bara måste jag ha...
Ha det bäst!
Kram Hélena

AnnCharlotte sa...

Jag gillar också de mörka färgerna....
Magnolian är helläcker...och med denhöjden hade den platsat hos mig:)
Ha det bra )

Anna Vattenkanna sa...

Läckert...Gillar det sublima med vivans blomma och bladnerven. Stiligt och elegant. Det ser ju också magnolian ut att bli. Verkligen uppseendeväckande blomning...

Kram

Blomkärringen sa...

Så mycket snyggt du fått hem, alla verkar jättefina. Att ¨plantera träd är häftigt! Jag gillar också purpur, man kan verkligen få dille på vissa färger ibland. Det är kul med lite dille ibland (:D
Ha det fint!

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Ohhhhh. Den magnolian vill jag också ha... Såååå vacker. Jag smäller av. Det är stor risk att jag kommer att härma dig Anna- Karin, ja det vill säga om jag får tag på ett exemplar. Att ha ett blommande magnoliaträd står på min livsönskelista.

Förstår att du längtar till CFS nu..... så kul att få åka!!! Ser fram emot dina rapporter!!

Kram
Charlotte

Törnrosa sa...

Har kollar lite försiktigt på dn där magnolian, men den är ganska dyr tycker jag. Ändå lär jag nog falla...
Många vackra växter du har i purpur. Och fina träd.
Purpur och mörkt vinrött är så himla vackert och jag gillar att ha lavendel, lime och även orange till.
Ha det bra
Hej från Törnrosa