torsdag 10 maj 2012

Mormor Sagas tulpan

Nu är ännu en tulpansort på väg att slå ut. Bussnygga Gregii-tulpanen Pinocchio är en färgglad söt liten tulpan och den första vi satte hos oss. Vi fick en påse lökar från makens mormor så här hos oss går den även under namnet "mormorstulpanen" eller "Sagas tulpan".Pinocchio är röd i botten och längst ut på kronbladen har den en rand i gräddvitt. Hos oss börjar den blomma i maj och står i flera veckor om vädret är gynnsamt. De slår ut fullt i solljus och i molnigt väder sluter de sig. Den sprider sig glatt men inte ohämmat så det går att hålla koll på den. Även bladen är mycket vackra med rödbruna teckningar. Jag har läst att när den kommer tillbaka brukar blommorna få längre skaft och själva blomman blir smalare och det kan nog stämma. Kommer ihåg den som mycket lägre från de första åren.Knoppar som jobbar ...

... på att bli större och snart slå ut. Vill verkligen inte sitta inne och jobba utan bara krypa runt på alla fyra och kika på allt som händer. Råkar man vända ryggen till i en timme eller två så har det hänt nya saker känns det som. Här en okänd vallmo och hundtandslilja. 
Nästa tulpan att slå ut skulle jag gissa blir den ståtliga darwinhybriden Ivory Floradale. Satte sex lökar hösten 2010 och i år är där dubbelt så många tulpaner på gång. 
Hyacinten 'Carnegie' börjar snart dofta och kobrakallan kommer strax att poppa ur sin sovsäck. I morgon har jag nästan hela dagen på mig att krypa runt på knä för jag är ledig, tralalaaa!

Ha en fin torsdag!5 kommentarer:

Vardagens guldkorn sa...

Å vad härligt med ledig dag!
Kryp runt försiktigt ;0)
Kram Linda

MyGarden sa...

Många mysiga bilder, fast det ser lite blött ut :-)
Har du kobrakallan ute året om? Jag har satt min i kruka för jag trodde inte att det gick att ha den ute ens i zon 1.

Hélena sa...

Underbart att få en ledig dag att ägna i trädgården. Väldigt snygga tulpaner!
Ha det bäst!
Kram Hélena

Trädgården på Höjden... sa...

Den där mormorstulpanen ser ut som en polkagristopp. Läcker och så snygg.

Hälsar Åsa

Inger sa...

Tulpaner är alla fina tycker jag. Ha en skön dag i morgon!
Kram