torsdag 3 maj 2012

Årets första tulpaner ...

... blommade när jag kom hem i går. Det är den söta lilla botaniska tulpanen 'Persian pearl' som är först ut även i år. Jag låter alltid mina lökar vara kvar i marken. Det är delade meningar om det fungerar eller inte. Jag har inte märkt några större problem med vare sig botaniska eller andra tulpanlökar. Visst, några sorter vill verkligen inte blomma om. Till exempel 'Queen of Night' räknar jag alltid som ettårig och sätter nya lökar.

Nu ska tilläggas att vi har det riktigt väldränerat här och dessutom har jag nästan alla lökar i upphöjda bäddar. Dubbel så stor chans att lyckas med andra ord. Tulpanens värsta fiende är stillastående väta. Vet du med dig att det blir blött om fötterna för tulpanerna - välj då hellre att plocka upp dem när de har blommat färdigt och förvara dem på torr och mörk plats. När du sen ska plantera dina lökar - välj en väldränerad plats, t ex en sluttning eller en höjd. Tulpaner gillar att ha lite sand eller grus kring själva löken. Då är chansen större att lökarna överlever och blommar om år efter år.
Botaniska tulpaner som mina 'Persian pearl' klarar sig extra fint i bara sand eller grus. De är vilda, fleråriga och sprider sig mer än gärna. Och det bästa av allt - rådjuren gillar dem inte. Efter 'Persian pearl' verkar Kaufmanniatulpanen Pinoccio stå näst på tur. Det är en riktigt tacksam sort som sprider sig villigt.

Vilka tulpaner blommar först hos er?

Kram,

7 kommentarer:

Hélena sa...

Så vacker tulpan, åker in på vill ha listan. Får jag låna en bild för att inte glömma? Självklart länkar jag. Vet inte vad min första sort heter...när jag satte den var inte namn viktigt... Jag var inte en trädgårdsnörd :-)
Ha det bäst goa rara du!
Kram Hélena

Nilla sa...

Min Persian Pearl slog också ut igår :-) (Jag bor lite norr om dig, i södra Hälsingland) De återkommer snällt varje år och förökar sig fint. Jag har planterat minipåskliljor (Tête-à-tête) mellan tulpanerna. De blommar samtidigt, har samma höjd och samma gula färg som i gapet på tulpanen. Jättefint! Men den första tulpanen att blomma hos mig är en liiiten gul, vild sötnos som jag köpte från Göteborgs botaniska för en massa år sen och tyvärr glömt namnet på. Gillar de botaniska sorterna jättemycket :-)

Christina sa...

Mina Persian Pearl har precis blommat över! Tänk vad olika det är i vårt avlånga land! Jag bor ju i söder och här har vi haft 3 dagar med sommarvärme!/Lila-Christina

Villa Ryttarängen sa...

Vilken snygging! Kul med de första som kommer. Kram Pia

Margot sa...

vilken fin tulpan! Ingen av mina har slagit ut än, men snart! Har några som inte verkar visa sig i år, mycket möjligt att de haft för blött!
Ha det gott!
Kram

Isas Trädgård sa...

Hej Anna-Karin !

Persian Pearl får jag lägga på minnet till hösten när det är dags att förnya tulpanförrådet igen .. den var jättevacker !
Jag tar heller aldrig upp lökarna och snart blommar Blue Diamond som nog är mer lila/rosa än blå !

Ha det så gott !
Kram/isa

Helena sa...

Ja tidigare får jag nog säga att Tulipa Tarda alltid var först men nu har jag en annan som är från en av mina REA backs planteringar o namnet på den hm...jag har nog satt för många REA lök för att minnas :-))

Auriklerna har jag på min svala glasveranda på vintern.Men några växer under en stor doftschersmin på en upphöjd plantering.Funkar ju oxå :-)
KRAM från mig!