tisdag 24 april 2018

Sköna gröna Singapore

Jag har lyxen att ha en av mina bästa vänner boendes på Sentosa, en ö strax utanför Singapores fastland. Hon har bott där i fem år nu och dum vore väl jag om jag inte passade på att hälsa på henne innan familjen bestämmer sig för att flytta hem till Sverige igen.


Precis hemkommen från Singapore - och faktiskt fortfarande lite jetlagad - bara måste jag bjuda på några finheter från Sentosa och Seascape där min vän bor. Namnet Sentosa betyder "peace and tranquility" på Malay och det var verkligen precis det jag möttes av. Lugn och ro, en massa härligt snack, en del vin, alldeles för god mat, ljuvlig färsk frukt. Och så allt det där sköna gröna.Hela Singapore är otroligt grönt och det har funnits en tydlig plan från början att det ska vara just det. Var en än rör sig så växer det ståtliga träd med en frodig undervegetation. Och även om det är ett tropiskt klimat så måste alla dessa träd som ser ut att växt där i hundratals år vara planterade. För stan och landet är inte mer än strax över 50 år gammal. Innan dess fanns här bara träskmark.

Ett träd som jag förälskade mig i när vi var i Asien förra gången var Frangipani. Frangipanisläktet är ett släkte i familjen oleanderväxter och doftar helt fantastiskt. Växten kallas också för Tempelblomma och blir flera meter högt. Överallt på Sentosa växte det vita, rosa och mörkt röda Frangipani. Hade bara sett vita tidigare så de här aprikosrosa var verkligen exotiska. 
En annan växt som var planterad precis överallt i stora maffiga planteringar var papegojhelikonia, Heliconia psittacorum. Den var helt ny för mig och jag blev väldigt förtjust i den. Tydligen går det att hitta helikonia även i Sverige men då självklart bara som krukväxter.


Som kontrast till papegojhelikonian hade det planterats långa rader av häckjasmin överallt runt där min vän bor. Så himla fint. Och ni kan ju själva tänka er doften av allt det här. 

Så otroligt lyxigt att få ha allt det här sköna gröna runt om kring sig. Speciellt i år när längtan efter grönt var extra stor.

Hoppas att våren har hittat till er alla och att det blommar för fullt i rabatterna!

Kram,

2 kommentarer:

Veronica sa...

Så otroligt härligt att få se bilder av allt det gröna, blommande, vackra :)
Jag vill oxå ha en kompis i Singapore!!

Visst blommar det och allt det vackra finns framför oss. Så underbart ljuvligt!

Psst. Keep on blogging <3

Och om du har lust så länka till TrädgårdsFägring.

Kram på dig fina!

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Underbart! Sentosa - känner så väl igen namnet men från var?? Det är perfekt att åka bort en stund i slutet av vintern början av våren och sen komma hem med ny energi. Det är ju fantastiskt grönt överallt i dina bilder. Och så doft - det är viktigt :)

Kram, Carina