torsdag 8 december 2016

Tack för det vintergröna. Och små lysande nypon.

Just nu finns det inte mycket färg i trädgården att vara glad för. Det allra mesta är grått och jämnbrunt. Med små inslag av beige och svart.

Vi gör vårt bästa för att piffa till med ljusslingor, levande ljus och marschaller. Och så länge snön ligger kvar ser det ganska trevlig ut. Men hips vips är den borta och allt är grått igen.
Extra glad alltså för det vintergröna den här tiden av året. Har försökt att sätta en hel del sådant just med tanke på november och december som brukar vara snöfattiga hos oss. I först hand tänker en nog buskar när vi pratar vintergrönt. Rhododendron, japansk järnek och mahonia är alla vintergröna buskar som klarar sig bra här hos oss i zon 4. 

Men det är inte bara buskar som är vintergröna. En del perenner som julrosor, sockblomma och favoriten mahoniabräken, cyrtomium fortunei, lyser gröna bland allt det bruna. 
När ögat sållat bort både grått och grönt går det att hitta fler nyanser, det gör det. En behöver bara skärpa ögat lite. Ett urätet äpple hänger på en gren och honungsrosen dignar av små, små nypon i knalligaste orange. 
Så tack för det vintergröna. och lysande små nypon.

Den här helgen kommer jag ge mig ut på roligheter. Jag ska hjälpa en gammal barndomsbästis i hennes inrednings- och blomsterbutik. Så himla roligt ska det bli!

Ha en fin helg alla!

Kram,4 kommentarer:

Veronica sa...

Även fast jag gillar plusgrader så håller jag med dig fullt ut.
Men, vi får ta kameran och gå ut och leta efter det vackra som finns.
Och att ett halvätet äpple, är med kameran i din hand, magiskt! Får vi tacka för :D

Fina du! Må gott! Längtar tills det blir en Dvärgträff igen :D

//V

Inger sa...

Hos mig blommar knallgula primula just nu i december. Men visst är det fint med vintergrönt. Nu har jag erinrat mig om vilken texensis-klematis du såg hos mig i blom, det var 'Lady Bird Johnson'. 'Gravetye Beauty' blommar betydligt senare.
Kram

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Låter som du har en härlig helg :) Jag vill också gärna plantera vintergrönt. Även fast jag gillar fröställningar i nyanser av brunt och grått. Men det gröna bryter av och förhöjer.

Ha det gott! Carina

Lotta sa...

Här blir trädgårdssäsongen allt längre. Häromdan krattade jag löv och rensade lite ogräs. Det vill man inte göra i helt brungrå omgivning utan det vintergröna med barrväxter börjar smyga sig in och ta allt mer plats. Lite 70-talsvarning snart!
Ha en riktigt God jul.