lördag 30 augusti 2014

Min blommande vägg - ett år senare

För ett år sedan filosoferade jag över min frösådda fjärilsbuske och att den hade växt så mycket. Fjärilsbusken är en del av den blommande vägg som jag tänker mig ska dela trädgården i två delar. Den har varit himla gles den där väggen. Men i år har det verkligen tagit fart. Jag har hjälpt till lite genom att plantera en kopparlönn och det gjorde en ganska stor skillnad.


2014. Fjärilsbusken, sträcker sig mot himlen, flera meter hög.

Men se - den största förändringen står honungsrosen och fjärilsbusken för. Nu är busken inne på sin fjärde säsong och tack vare den milda vintern strävar den högt, högt upp mot himlen.


2013. Fjärilsbusken, knappa metern.

Den pyttepyttelilla clematisen Purpurea Plena Elegans som jag köpte på växtmarknad i Estland förra våren har faktiskt överlevt och slingrar sig nu sakta men säkert upp i prydnadsapeln. Om ett par år till gissar jag att apeln i murrabatten kommer att vara helt översållad av blommor. Tycker bladverket matchar så fint till den purpurröda clematisen.
Just i murrabatten är det den varma färger som dominerar. Vinrött, varmt lila, purpur, burgundy. Och vid den här tiden på året är den som allra vackrast. På eftermiddagarna ligger solen på på ett speciellt sätt och gräs och perenner kommer till sin rätt.

En av årets favoritkombinationer är lampborstgräs och vitlysing. Gräset är inte härdigt här hos mig så jag måste försöka lägga den här kombon på minnet.
En annan favorit som blommar och blommar och blommar hela hösten är smalt fackelblomster.
Kan verkligen rekommendera den här inte fullt så högväxta sorten, Smalt fackelblomster, Lythrum virgatum 'Dropmore purple'.
Någon som strävar lite väl högt är slingerstormhatten 'Red wine'. Den måste få en mycket högre ställning nästa år.
Och så bara måste jag avsluta med en närbild på den bedårande Clematis viticella 'Purpurea Plena Elegans'. Söt som spunnet socker!
Ha en fortsatt härlig kväll!

Kram, 


10 kommentarer:

Jannibele sa...

Et vakkert syn hos deg med nydelige farger og kombinasjoner. Det ble da veldig lyst og fint i det bedet synes jeg:) Ha en god helg.

Karin - Mina Rum sa...

Kul att du är tillbaka här i bloggvärlden! Vilka härliga kombinationer och snygga färger. Blir så avundsjuk varje gång jag ser någon som har en slingerstormhatt. Har letat efter en sådan men inte hittat.

Kram, Karin

Rost och rädisor sa...

Så mycket sensommarsnyggt. Prydnadsapeln och 'Purpurea Plena Elegans' är ju en riktig höjdarkombo och slingerstormhatten trivs. Min står nog lite för torrt för bladen vill gärna gulna och trilla av. Får tänka ut nåt nytt ställe.
Ha det så gott i helgen
Anette

Marina sa...

Härliga bilder! Även här är fjärilsbuskarna höga efter den milda vintern. Nästan för höga är två av dem. Eller är jag otacksam då? Kanske det. Ändrar mig. De är lagom jättehöga :).

Kram

Sabelhagens Olivlund sa...

Wow så mycket snyggt. Antecknar lampborstgräs och smalt fackelblomster :)
Purpurea plena elegans är så läcker, har länge velat ha den.
Saknar mina buddlejor, får nog skaffa nya nästa år.
Kram Maria

Lotta sa...

Smalt fackelblomster skriver jag upp direkt! Himla fina kombinationer du fixar till - jag blir så inspirerad.
Kramar

Anonym sa...

Underbara färgkombinationer! Vill ha...slingerstormhatten blev jag sugen på :)
Ha det gott! / Anna

Villa Vårgatan sa...

Så vackra bilder på purpur- och lilafärgade blomster! Kombon lampborstgräs och vitlysing är verkligen snygg och lyckad.

Ha en fortsatt fin söndag.

Kram Eva

Törnrosa sa...

Ojoj, så mycket vackert och inspirerande du visar. Blir så sugen på alla fina växter och underbara blommor. Tur det är kväll och inga affärer öppna!
Ha det gott.
Törnrosa

Veronica sa...

Vad glad jag blir att du bloggar igen <3
Fackelblomster bestämde jag i helgen att jag bara är "tvungen" att ha efter ett besök i Skärholmens Perennrabatt och nu ser jag dem typ "överallt" i bloggarna.
Jag snor idén ifrån dig och kommer oxå plantera en klematis vid min apel... Superfint :D

Kram