söndag 8 juli 2012

Rosenplågare

Tänker fortsätta att lägga upp bilder på rosorna. Även fast jag redan nu har lärt mig den hårda vägen vad rosenplågare, som steklar, trips och bladlöss är, njuter jag för fullt av rosorna. Tänk att jag skulle bli så här rosbiten ... Vem kunde tro det. Livsfarligt (i alla fall för plånboken...) att besöka minst lilla plantskola. Där finns det alltid någon ros som påkallar sin uppmärksamhet med färg, form eller doft. 


Som sagt. Tänker fortsätta att plåga er. :) Och ännu har de flesta rosorna inte ens slagit ut.  

'Flora Danica' och 'Ghislaine de Feligonde'

De flesta rosor vi har valt går i ljus gul, aprikos och orange. Fina färger som man blir glad av. Vi har även tittat på bladverk, växtkraft och hur motståndskraftiga de ska vara mot exempelvis trips och steklar. Bland annat har jag läst att 'Stanwell Perpetual' skulle klara sig från det mesta och vara en helt underbar ros. Jag kan inte alls hålla med om det. Efter plantering i maj har den råkat ut för rosskottstekel, liten rosenstekel, slemmig rosenstekel och mängder av bladlöss. Vet inte om jag har fått tag på ett riktigt måndagsexemplar?
'Aloha' och 'Crown Princess Margareta'


De rosor jag hann plantera förra sommaren klarade sig helt utan större åverkan. De blommade fint och snällt som de skulle och steklarna höll sig på avstånd. Vad jag kunde se i alla fall ...
'The Crocus Rose' och 'Clair Renaissance'

En av de mindre härdiga och mindre motståndskraftiga rosor som har fått flytta in är Austinrosen 'The Crocus Rose' syn. 'Emanuel'. Redan när vi kom hem så såg jag att den hade en släng av mjöldagg men efter lite ompyssling, fin jord och massor av vatten så verkar den ha repat sig. Håller kol på den, framför allt för att den inte ska smitta vidare. Men jag hoppas den ska trivas här för självklart måste ju krokusrosen finnas i Landet Krokus.

Jag läste någonstans att hade man väl börjat med Renaissancerosor så fanns det ingen återvändo. Då vill man ha ALLA. Alexandra, Sophia, Eleanor och allt vad de heter ... Nog kan jag förstå det om alla är lika underbara som 'Clair Renaissance'. Fint växtsätt, underbar doft och vackra blad. Gillar henne verkligen.
'Sweet Pretty' och 'Souvenir de la Malmaison'


Avslutar med två riktiga sötnosar. 'Sweet Pretty' såg jag på bild hos en av mina "rosförebilder" Maria (Sabelhagens Olivlund) och blev genast stormförtjust. Har försökt att ta reda på mer hon henne (rosen alltså - inte Maria ... ) på nätet men det enda jag har hittat är att hon är en floribunda från Meilland. 2006 fa
nns hon till försäljning och är synonym med 'Astronomia'. Hon är ljust rosa med lite mörkare knoppar. Har fantastiska ögonfransar och blir ca 60 cm hög.

Och så min absoluta favorit hittills. 'Souvenir de la Malmaison'. Gigantiska blommor på den lilla rosenkroppen, sagolik doft och vackra blad. Fick dock en kommentar att hon ska vara svår att hålla liv i under vintern så jag får klura på lite hur jag ska göra.

Hmm.. inser att det här rosinlägget kanske inte var det mest positiva ... Måste vara vädret. Det har varit grått och dimmigt precis hela dagen och det har knappt gått att vara ute .. Inte ens solhatten räddade humöret idag. Får nog sätta mig framför datorn och kika på ett avsnitt av 'Året i trädgården'. Eller kanske två ... :)

Hoppas ni har det bra!

Kram,

7 kommentarer:

Sussi sa...

Vilka godingar...kände direkt att jag behövde några rosor i den gul-orange-aprikos färgskalan! Snyggt! Visst är det fint med gulligt ljusrosa, men det är häftigt med lite dramatik i trädgården!
Kram
Sussi

Gela sa...

Jag älskar ju de färgstarka rosorna i trädgården, Rumba blommar hos mig nu och Gavnö är på väg härliga färger på båda, sen blommar ju Flammentantz helt kolossalt just nu men bara synd att de inte har någon doft för det är ju viktigt med enligt mig... Fint det är här på din blogg, ha en fin fin kväll/Gela

Villa Ryttarängen sa...

Rosor är alltid fint tycker jag, på riktigt eller på porslin eller på tapeter och lakan... Älskar dem. Kram Pia

Torill sa...

Nydelig! Jeg nyter rosene også. Har vasket alle rosene med grønnsåpevann og håper at lusen holder seg unna. Det var ganske mange på den ene rosa...

Nyt sommeren!

Veronica sa...

Japp! Det är konstigt det där med "rosfrossa". Jag trodde inte heller jag någonsin skulle fastna men jag är på väg....... det verkar handla om att man ska bemästra alla svårigheter med rosor, alltså lite av en tävling. Och vi ska vara vinnare!

Året i trädgården följer jag oxå som web-tv..... fantastiskt bra :)

Må gott!

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Oh... rosensjukan känner jag igen :-)) Har också drabbats av den. Men du, jag kan berätta att Crocus rose/Emanuel övervintrade jättebra hos mig. Har två exemplar på olika ställen. Båda lika fina nu och var helt friska och frodiga förra året. I år vet jag inte om man kan säga så mycket. ALLT har ju för sjutton ohyra av något slag. BLÄ. Ah, du har Souvenier de la Malmaison. En ros jag velat ha i många år. Himlarns vilken jätteblomma :-)) Så maffig. Jaaa, titta på Året i trädgården brukar jag också roa mig med. Vilket mysigt program!!!

Å du... fortsätt plåga oss snälla!! Rosenplåga kan man inte få nog av!!!

Kram
Charlotte

Hélena sa...

Välkommen i klubben! Souvenir de la Malmaison står även på min önskelista :-) Så vacker!
Ha det bäst!
Kram Hélena