lördag 25 september 2010

Vackra vårdivor

Nu är det verkligen hög tid att presentera alla vackra vårdivor som jag har stoppat ner i jorden i höst. Det är ett gäng tulpaner, narcisser och andra lökar av olika sorter som jag hoppas ska prunka i vår lilla trädgård i april-juni.


Stora rabatten i vitt, blått och silver

Först ut är 'Spring Green', en Viridifloratulpan som blommar i maj. Blomman är vit och grön och de blir ca 50 cm höga. Den står på flera ställen i trädgården sedan tidigare och är självklar i vår nya rabatt som går helt i vitt, blått och silver.

I samma rabatt får även franstulpanen 'Daytona' plats. Har satt den tillsammans med Lammöron. Dessa tulpaner blommar  maj med fransade kanter längs blombladen. De blir ca 55 cm höga.

Nästa vita tulpan i rabatten är Darwinhybridtulpanen 'Ivory Floradale'. Blomman är mjölkvit med små röda strimmor och ganska hög, cirka 60 cm. Den blommar i april.

Tillsammans med alla vita tulpaner har jag även satt ett gäng 'Blue Parrot'. En Papegojtulpan som får blåvioletta blommor i maj månad. Även den blir ca 55 cm hög och blommar i maj. I rabatten kommer de att stå tillsammans med Doftfunkia 'Guaccamole' och Lammöron.

Självklart blir det inte bara tulpaner. En annan favorit är Svartlök 'Allium Nigrum' som kommer att stå tillsammans med Funkia 'Reversed Patriot', Lammöron och Japansk akleja 'Mini Star'. Blomklasen är vit och består av ett 50-tal stjärnformade blommor på en stadig stängel. Den blommar i maj-juni och blir ca 30 cm hög.En annan Allium som också har fått plats är Vit jätteallium 'Mount Everest'. Den är en hybrid mellan Kirgislök och Kabullök. Den får stora vita bollar och blir upp till 120 cm. Den står mitt bland Funkia 'Patriot', Strutbräken och Astillbe 'Deutchland'.En annan riktig diva är den Stora Stjärnlöken. Den blir ca 80 cm hög och blir granne med både Strutbräken och blå Trädgårdsriddarsborre. Blommorna är vita och växer i en pyramidformad klase på stänglar som öppnar sig successivt. Det gör att den kan blomma i flera veckor. Släktnamnet Ornithogalum kommer av grekiskans ornis (fågel) och gala (mjölk) och syftar på blommornas vita färg.Några lökväxter som är lite mindre i storlek men ändå otroligt vackra är Pärlhyasinter. Jag har satt massor, säkert ett hundratal. Allt i från krispigt vita 'White Magic' till mörkt marinblå 'Blueprint'. Släktnamnet Muscari kommer av latinets muscus (mysk) och betyder myskdoftande. De blir ca 10-15 cm höga och blommar från april och framåt.Andra småväxta skönheter är Balkansippan 'White Splendor'. De blir inte högre än ca 10 cm men sprider sig gärna och blir fler och fler år efter år. Hos oss börjar den blomma i slutet av april och håller i sig till slutet av maj. Släktnamnet Anemone kommer av grekiskans anemos (vind) vilket kan syfta på att hyllebladen lätt faller av.
Även en blå Balkansippa har fått plats hos oss. 'Atrocaerulea'. Blomman har en djupt blå färg.

Andra måsten i den vita/blåa rabatten är Narcisser. Först ut är Gammaldags pingstlilja 'Actea' som blommar i maj. Den blir ca 40 cm hög och den har jag satt bland doftpionerna 'Krinkled White'. Hoppas att deras lilla röda ring kommer att passa fint i hop med pionens röda vårstjälkar. Artnamnet poëticus kommer av latinets poeta (skald) och betyder besjungen. Det svenska namnet pingstlilja användes redan av Linné, namnet syftar att den ofta blommar omkring pingst.


En annan vacker diva är den dubbla Naciss-tazetten 'Sir Winston Churchill'. Den doftar mycket starkt och har dubbla blomblad men gula strimmor. Den blommar från april och framåt.


Entrérabatten vid trappan med varma färger

Foto: gardener.blogg.se
Först ut här är den romantiska pionliknande tulpanen 'Angelique'. Den blommar i maj-juni. med dubbla blommor och färgen är rosa i olika nyanser. Den blir 40 cm hög på kraftiga stjälkar. Den har jag satt tillsammans med Jättedaggkåpa och Kaukasisk Förgätmigej.
Tulpanen 'Carnaval de Nice' är en annan skönhet som jag har skrivit om tidigare. Den är en vit dubbel tulpan med mörkröda inslag som blir ca 40 cm hög. Den blommar sent och den har jag satt tillsammans med Alunroten 'Cappuccino' och Trädgårdsiris 'Indian Chief'. Båda har bruna inslag på blommor och blad och jag hoppas att det ska ta upp den mörkröda färgen i tulpanen på ett fint sätt.


Foto: kitchengarden.se
Tredje sorten som är satt i höst är den senblommande triumphtulpanen 'Shirley'. Den är vit med rosalila spräckliga inslag och blir ca 40 cm hög. Den blommar i april-maj.Foto: pottertons.co.uk

Bland det sista jag inhandlade var de här jättesöta Fritillarian (Adiyaman) 'Persica'. Det är en robust perenn med kraftiga, upprättstående stjälkar med lans-formade blad med grå-grön färg. Blomman är chokladlila och blir ca 10 cm hög.


Foto: odla.nu
Några stora Kirgislökar har också fått plats i trapprabatten. Den här bollformade, ståtliga blomman känner nog alla till. Den blir ca 70 cm hög och får ett 50-tal blålila, stjärnformade små blommor i klasen.


Även här har jag petat ner några Narcisser. Den här har kära mannen valt och då blev det den dubbla trumpetnarcissen 'Extravaganza'. Den är satt tillsammans med Alunroten 'Caramell' som båda går i orangea toner.


Lavendelbersån

Även bland lavendelplantorna runt nya uteplatsen åkte det ner ett gäng lökar. Här blev det den vita jättekrokusen 'Janne d`Arc'. Den har små lila strimmor och mörkgula ståndare. Den blir upp till 15 cm hög och får som namnet skvallrar om lite större blommor är vanlig krokus. Hos oss blommar den i början av april.
Rosrabatten

Foto: landskapsarkitekt.blogg.se
I rosrabatten ville jag ha tulpaner som verkligen tar för sig. Först ur där är den sena, enkelblommig 'Queen of the Night'. Den blir upp till 60 cm hög och får mörkt purpur, nästan svarta blommor. Den blommar i juni.


Sist men inte minst har den pampiga papegojtulpanen 'Rococo' fått en plats hos oss. Tulpanerna har något kortare stjälkar än andra papegojtulpaner, ca 35 cm. Sorten är senblommande och vackert karminröd med eldröda kanter. Papegojtulpaner är kända i odling sedan 1665. Gruppens främsta kännetecken är de stora blommorna med de exotiskt fjäderlika blombladen. Blommans knopp ansågs likna en papegojnäbb och från detta kommer deras namn.


Det var alles för idag ... :)

Kram,

3 kommentarer:

du är det viktigaste ditt liv! sa...

min "gamle" vän va vackert!
allt!
ja, allt e vackert!
vilken härlig inspiration du ger! passar mej som här under våren&sommaren som gått blivit mer&mer intresserad av trädgården och tror fingrarna börjar skymta en ljus, ljus grön ton! ;)
här kommer jag att titta in OFTA!
må gott och hoppas hösten blir vacker så vi får njuta av dess vackra färger!
stor kram jennie

Annika Christensen sa...

Hej!
Vad kul att hitta hit.
Vad många lökar du bjudet på.
Samma här allt ledig tid går till trägården.
Ha det gott
Annika
Fin butik du visar gillar namnet Hedvig dessutom

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

Hej AnnaKarin!
Härligt att se en ny blogg! Jag återvänder senare, måste uuuuut lite nu och plantera några lökar:-)
Ha det fint! kram H.