torsdag 19 januari 2017

Tulpankik

Vanligtvis jobbar jag hemma på torsdagar. Idag gick inte det då vi hade flera möten inbokade. Men så fort det var möjligt skyndade jag mig hem till ljuset och katterna. Idag kändes det ännu mera som vår. Flera plusgrader och fågelkvitter. Fick en liten känsla för hur det kommer att vara om en sådär 7-8 veckor. Då är det slutet av mars och det BÖR var vår på riktigt.
I helgen rensade jag bort den värsta julen. Adventsljusstakar, stora granen och stjärnor packades ned. Men än får ljuslyktor och ljusslingor hänga med ute. Fast ljuslyktorna använder jag förstås hela året. Och slingorna kommer få vara med ända till det blir ljust på kvällarna. Annars hittar vi knappt från parkeringen till huset. Här i byn blir det mörkt när det blir mörkt.
När jag ändå var hemma och ute den här tiden på dygnet passade jag på att titta till kruktulpanerna. Fick en hel låda med blandade lökar av snällaste vännen Gunilla i höstas.
Tulpanerna står på vänt i garaget och det visade sig att några redan hade skjutit iväg på höjden. De borde egentligen stå kvar en månad till innan det blir säkrare att ta fram dem - säkrare mot både köldknäppar och rådjur - men nu kunde jag inte hålla mig. Jag fick så himla många lökar att jag fick lov att sätta dem i alla krukor, korgar och hinkar jag kunde hitta. Om allt går som det ska kommer det att bli riktig tulpanlycka här framåt mars, april.  

Det blir några dagar av mildväder nu så jag tänker testa att ha dem ute på dagarna och inne på nätterna. Kanske kan vi slå rekordet från förra året. Då blommade första kruktulpanerna den 20 mars.

2016: 20 mars 
2015: 9 april
2014: 15 april

Och när de ändå var ute på vädring fick de sig var sin skopa snö. På tal om snö. Än så länge har vi bara skottat en gång den här vintern. Och inte ens då kom det mycket. Förvånansvärt lite snö än så länge. Men det kommer väl ...

Fin kväll!PS. Visst kikar ni på Mandelmanns på torsdagar? Vad tycker ni?
2 kommentarer:

Meta sa...

Ja men visst är det för härligt att det kan kännas som lite försmak på våren vi har ingen snö och 4 + grader det njuter jag av ska till kolonin och se hur långt mina lökar har kommit i morgon
Ha en fin och skön helg
Kram Meta

HWIT BLOGG sa...

Härligt och nog blir man glad av det allra minsta vårtecken just nu! Alltid lika kul att kika in till dig :)
Kram från Titti