fredag 6 januari 2017

Året som gått - april till maj 2016

Ja, hej våren. Äntligen är du här på riktigt. Här fortsätter årskrönikan som jag påbörjade igår. Idag tänkte jag göra nedslag i våren. 
April
April är krokusmånad här hos oss. När jag köpte mina första krokus för många år sedan tänkte jag inte särskilt på att det kunde finnas fler sorter än lila, vita och gula. Men se det gör det. Och ända sedan polletten trillade ned för något år sedan så utökas samlingen sakta men säkert varje år.
K som i Krokus. Massor av krokus.Det tog lite tid men sakta och säkert blev det till slut grönare. Förutom krokus började småirisar, nunneört, pärlhyacint och 100-tals tulpanblad att ta sig upp ur det gråbruna.
Och julrosorna. Varje år unnar jag mig ett par nya hybridjulrosor att ha i krukor. När de sedan har blommat över för säsongen planterar jag dem i rabatterna. Det är fascinerande att se all den färgprakt som julrosorna bjuder på. Allra helst när det inte är så mycket annat som blommar.
Den här dubbla rosa måste var aprils mest fotograferade. Eller kanske en av de mest fotograferade under hela året. Som den blommade! Och under så lång tid.Ett annat underverk var att kejsarträdet som jag frösått och planterade hösten 2015 överlevde vintern. Jag kan ju inte säga att det frodas. Men det lever i alla fall. Och kopparlönnen bekände färg i vårsolen.
Just i april hände det inte så väldans mycket. Kändes lite som en väntemånad. En månad som bara höll andan inför det stora skådespelet Maj.


Maj
Hur ska jag kunna sammanfatta maj månad? Utan att det blir tre kilometer långt. Det finns ju så mycket att visa. Och speciellt 2016 när jag knappt visat nåt tidigare. Antagligen kommer det här att bli långt... Men ni kanske står ut?

Maj började med ett hejdundrande väder. 6 maj var det över 20 grader varmt och barfotasäsongen inleddes. Hängde på en utmaning om att plocka en bukett om dagen och årets första bestod av julrosor, nunneört och pärlhyacinter.8 maj hade vi städdag i samfällighetsföreningen och då var det så varmt att vi tog årets första dopp. Handdukarna torkades under blommande körsbärsträd. Maj är verkligen de blommande trädens månad. Förutom körsbär blommar äpple, päron, forsythia, silverpäron, plommon och prydnadsäpple.


 
 För ett par år sedan kom jag över två lackpioner. En med gröna blad och så den här helt magiska med röda blad. Och se i år knoppades de för första gången. Spänningen var olidlig men de blev precis så fantastiskt vackra som jag hade trott och hoppats på.
I mitten av maj blev det helt plötsligt kallt igen. Och frostvarning. Vi klarade oss som tur var och inget frös bort. Inte ens dahliorna som planterats i stora korgar tog någon stryk.

17 maj drog jag hastigt och lustigt iväg till Toscana med min tonårsbästis och fick uppleva försommar. Underbara dagar med så mycket kärlek, välbehövligt prat, tårar och skratt. Älskade vän vilka dagar vi hade.


Väl hemma igen hade tulpanerna börjat blomma.
I alla tänkbara färger. Om det är någon som vill grotta ned sig i just den här tulpanplanteringen så finns det ett mer detaljerat inlägg HÄR. Just den här vyn var ny för året. Hade minskat gräsrundeln ytterligare och gjort plats för några 100-tal tulpaner. Fint som attan blev det. Älskar tulpaner.
Ni som följt mig ett tag vet att jag gillar de flesta färger men kanske inte nödvändigtvis tillsammans. Vad färg har sin rabatt.Som i den sprakande guldrabatten.Som i den dramatiska murrabatten.Och som i den lite lugnare silverrabatten. Men överallt finns det tulpaner.

Maj var sammanfattningsvis en riktigt kall månad - förutom den där värmeböljan i början då. Det regnade massor och stormade en hel del. Rosenportalen rök och jag byggde en ny. Dahliorna tvekade länge innan de vågade visa sig. Det blev för få kaffepauser i trädgården. Men det gjorde att tulpanerna tog sig hela vägen in i juni. Mer om det en annan dag.

Fin fredagskväll på er!8 kommentarer:

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Vilken härlig tillbakablick och din vår moodboard är så fin. Känner igen det där med att försöka hålla isär och kombinera färgerna. Det gör lätt ont i både ögon och själ annars. Tulpanerna var och är urläckra och tänk att för att få ner reafynd och annat så blir rabatterna bredare varje år. Hoppas på många bilder av dina julrosor i vår.

Ha det gott! Carina

Isas Trädgård sa...

Ljuvlig kavalkad du bjuder på Anna-Karin !
Fantastiskt så mycket vackra tulpaner du har och din moodboard är helt magisk !
Ha det så gott !
Kram/Isa

Kivipellon Saila sa...

Your garden is so lovely, so beautiful! All tulips, crocus, wonderful helleborus, everything! Beautiful moodboards, full of spring! Here in Finland May is very often cold also, April much more warmer!

Beautiful weekend to You!

Krissu sa...

So beautiful compos.

Veronica sa...

Nu har jag njutit av bägge inläggen och tillbakablickarna. Hur kommer du ihåg?
Jag älskar bilden på dina orange tulpaner och geum <3

Och alla tulpaner.
Älskart!

I år har jag planterat typ 1000 tulpaner och hoppas få det så där härligt "tulpanigt" jag med :D

Kram och jag ser fram emot nästa!

Lykkelig i hagen sa...

Hei, Anna -Karin! Vidunderlige bilder du viser, buketten på begynnelsen er fantastisk! Jeg synes fargekombinasjonen er vakker, og ganske uvanlig. Tulipaner er en av mine favoritter, men hjorten spiser dem opp, så jeg har sluttet å kjøpe dem. Krokus, derimot blir det stadig flere av. Ha en fin januarsøndag! Hilsen Anne-Kristin (lykkelig i hagen)

Lotta sa...

Oj så mycket vackert! Dina tulpanplanteringar ju är helt oslagbara vilket jag ju visste sen innan. Många av dina foton dyker upp i huvudet när jag shoppar lökar om hösten, så bara så du vet så har du skuld, eller förtjänst, i tulpanplanteringen här. :)
Ha en härlig vecka

Trädgårdstid sa...

Åh, så mycket vårkänsla jag fick nu! Lite besvärligt när det är så mycket januari och februari kvar innan våren kan tänkas smyga sig fram...:-) Underbara tulpanbilder!
Kram Elin