måndag 22 februari 2016

Sov du lilla vide ung

Sof, du lilla vide ung;
Än så är det vinter.
Än så sofva björk och ljung,
Ros och hyacinther.
Än så är det långt till vår,
Innan rönn i blomma står,
Sof, du lilla videung,
Än så är det vinter.    

     
    Text: Zacharias Topelius


Ja, än så är det vinter. Och det är ju bara februari så det är väl inte mycket att tala om. Men precis som för så många andra så börjar det rycka i trädgårdsfingrarna - så mycket att jag fick en väldans lust att blogga.
Och det är som om trädgården känner detsamma för kikar en närmare på grenar och kvistar så
sväller knopparna. Det går till exempel att ana gröna nyanser på magnolian 'Elisabeth'.
Bakom den intorkade rosen sväller bladknopparna röda på 'Fruhlingsduft'.
Och 'Maia', rönnspirean - som iofs alltid är tidig har redan slagit ut sina första små blad. Den busken är så tålig. Och blommar jättefint både en och två gånger om en är duktig på att klippa bort överblommade klasar. Nog för att den är lika duktig på att skjuta rotskott. Men de är lätta att dra bort. Jag stammar upp min några dm över marken och då får den mycket dekorativa stammar. Gillar den som ni förstår.
Men coolast av de alla är ullungrönnens knoppar. Så ofantligt stora redan nu i februari. 
Men som sagt. Än så är det långt till vår. Än sova björk och ljung, ros och hyacinter.


6 kommentarer:

Inger sa...

Härliga knoppar, ja det känns att trädgården ligger i startgroparna. Eller är det jag som gör det. Vi har en hel del snö hos oss.
Kram

Helt enkelt hemma hos mig sa...

Är Ullungs rönen knoppar så stora nu??Jag har inte varit ute och kollat in min. Måste göra det men får vänta tills det är ljust i morgon:)Här har det blåst kalla vindar så det har inte lockat alls ,att vara utomhus..brr men vi har i alla fall ingen snö :)

Meta sa...

Så trevligt att höra från dig visst är det dags att vakna ni vid kusten har ju vår i morgon hörde jag på rapports väder, låter väl bra.Härligt att det händer så mycket hos dig vi får nog vänta ett tag till.Får kolla på kolonin hur det ser ut där. Lite snö var än antar jag. men det händer en del ändå.
Ha nu en skön vecka
Kram Meta

Händigakvinnan sa...

Visst finns en pirrande glädje när solen skiner och man hör takdropp! Måste ut och spana jag med. Även om ljuset kommer åter är det ännu bara på helgen det går att fotografera. Hm ytterligare en anledning att jobba hemifrån ibland, så man hinner fota och blogga när det är ljust;)) Bra energipaus!
Kram

Veronica sa...

Vilket vackert inlägg! Den fina sången kommer jag på mig själv att nynna på lite då och då! Jag vill ju tro att det är närmare än vi tror.... nästa vecka är det ju Mars och jag VILL att det är en vårmånad.

Kram på dig och så himla glad jag blev att se ett blogginlägg :)

Karin - Mina Rum sa...

Härligt att både trädgårdslusten och blogglusten återvänt! Så roligt att läsa ett inlägg från dig igen.

Tänk att det kommit så långt hos dig. Du bor ju så mycket längre norrut än jag och ändå är det mycket som är lika.

Kram, Karin