onsdag 24 februari 2016

Önskelista 2016

Jag brukar ju alltid göra en beställning från Lars Danielsson, Spezialplant och hans digra växtlista varje år. Egentligen skulle det kunna bli flera beställningar men för att inte ruinera mig har jag begränsat det till en beställning och en viss budget varje år. Eftersom ytan i trädgården blir mindre och mindre för varje år så tenderar även listan att bli en aning kortare. Men bara en aning. Jag blir faktiskt också mer och mer selektiv. Inte bara en massa spontanköp av typen deeeen bara mååååste jag ha! Som vanligt är det en önskelista då Larz har ett begränsat utbud av varje växt. I april får vi se vilken lycka jag har haft i beställningen.

Färgskalan blev ganska mild och pastellig i år. Inget jag medvetet valt men när alla placeras tillsammans blev det tydligt.Anemonella thalictroides, ’Betty Blake’
En lågväxande sippruta på 10 cm med små gracila stänglar. Blommorna är limegröna med  uppstickande vita pistiller. Trivs bäst i halvskugga i fuktighetshållande torvparti.

Anemonella thalictroides ’Rosea’
Även den en lågväxande sippruta på 10 cm. Rosa skira anemone-liknande blommor. Trivs bäst i halvskugga i fuktighetshållande torvparti. 

Lilium ciliatum
Det blir fler och fler liljor här hos oss. Än så länge mest krolliljor då jag gillar att de inte är fullt så primadonniga. Förutom storleken föll den här även mig på läppen när det kom till färg; stora gula blommor med helt uppvikta kronblad och purpurfläckar med ett kraftigt purpurfärgat svalg och utstående pistiller i knallorange. 50-75 cm. Sol-halvskugga i torvparti eller i humusrik rabatt.

Corydalis pseudocristata
Den här nunneörten har jag varit på jakt efter ett tag. Den har klassiskt Corydalis-bladverk sittande glest på halv nedåtliggande stjälkar.Förökar sig med små underjordiska små knölar. Höjd: 20-30 cm. 
Stora gula, lite tjocka sporrar sittande i glesa ax. Trivs bäst i halvskugga i fuktighetshållande torvparti eller grusigt torvparti. Artbestämd av Magnus Liden vid Uppsala Botaniska Trädgård.

Fritillaria camtschatcensis ’Brown-green form’
En  storblommig tidig lättodlad klocklilja med annorlunda färgvariation som ursprungligen kommer från Magnar Aspaker i Norge. Lansettlika breda strödda olivgröna daggiga blad på högresta stjälklar, ca 50-60 cm. Stora toppställda brunröda hängande klockor med grönaktig insida i toppen på stjälkarna. Sol-halvskugga i stenparti eller i grusigt torvparti. 

Jeffersonia diphylla
En av de vackraste växter jag har är presidentsippan. Det här är den vita släktingen. 10-20 cm. 
Halvskugga i torvparti eller i mullrik rabatt. 

Helleborus thibethanus
Himalaya-julros. Ska vara den absolut vackraste och bästa julrosen för norrländskt klimat. Också den första julros som jag har hört talas om som inte är städsegrön. Bladen är olivgröna i utspringet och övergår senare till brons. 30-40 cm hög. Vita till mörkt rosa färgade julrosor. Sol-halvskugga i torvparti eller mullrikt stenparti. 

Trillium catesbaei
Trilliumsamlingen utökas också med en eller flera plantor varje år. På den här önskelistan hamnade t. catesbaei och t. rugelii. T. catesbaei får rent vita blommor med uppvikta kronblad som rodnar över i rosarött, hängande lite nickande stjälkar. Ca 40 cm. Halvskugga-skugga i fuktighetshållande humusrik rabatt eller i torvparti. 

Trillium rugelii
 T. rugelii blir aningen lägre med sina 30-40 cm. Vita nickande lite hängande blommor med purpurfärgade pistiller under bladverket. Halvskugga-skugga i fuktighetshållande humusrik rabatt eller i torvparti. 

Helleborus orientalis hybr. ’Golery’
Hade en gul julros på önskelistan även förra året men den var slut. Jag har en frösådd gul julros också men den har inte hunnit blomma än så jag säkrar upp med en till. Den här är förutom gul också fylld vilket känns som en extra bonus. Lime-ljusgula fyllda till halvfyllda julrosor med purpurfläckar. Ca 25-30 cm. Halvskugga i rabatt eller torvparti. 

Ja, det var det det. Vad har ni på era önskelistor för kommande säsong? 

6 kommentarer:

Meta sa...

Så fint det kommer att bli. visst är det fint med lite snälla färger bland allt annat. det finns så mycket fint skulle behöva en jättestor åker att plantera allt som jag vill ha på(om det räcker)
Ha det gott mitt i veckan
Kram Meta

Berit sa...

Det blev några växter från han men listan min blev inte såå lång köpte en vit dubbel blåsippa av honom och den kostade lite :)
Jag önskar dig en underbar dag!!

Maribel sa...

Vackra växter i härliga färger. Hoppas du får de du önskar.
De matchar varandra så fint. Betty Blake och Fritillaria Brown-green är extra fina.
Ha det fint.
Marika

martinealison sa...

Bonjour,

Une belle avalanche de couleurs et de fleurs... pour notre plus grand plaisir.

Gros bisous ♡

Lotta sa...

Ojojoj, den önskelistan skulle jag kunna kopiera rakt av! Men i år har jag inget alls på önskelistan, ska först och främst hitta en vettig snigelstrategi. Enligt tidigare erfarenheter är det tusentals gourmander jag har krypandes här - de går direkt på det dyraste, ömtåligaste och mest ovanliga. Hoppas du får allt och visar riktigt maffiga bilder.
Ha en härlig helg /Lotta

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Uj, uj du har några vackra där... Fritillarian tex och nu kliar det i fingrarna att skicka ett kompletteringsmail. Men jag försöker begränsa mig :) Vi håller tummarna för våra önskelistor.

Ha en fin helg! Carina