lördag 4 april 2015

En blå juvel i trädgården

I vintras dreglade jag ymnigt över magiska sippor från Japan. Se hela inlägget HÄR. Men nu när våra egna små underverk slår ut ett efter ett så tycker jag nog att de är ganska magiska de också.
I vår trädgård finns det tre sorters blåsippor. En dubbel rosa som jag kommer att göra ett eget inlägg om, en rosa Hepatica nobilis japonica 'Forrest Hybrids' som fick följa med hem från Nordiska trädgårdar föra helgen och så den här storblommiga ungerska blåsippan Hepatica transsilvanica 'Blue Jewel'. Vi hade även en vit i 'Forrest Hybrids'-serien men den försvann under vintern tyvärr. 
'Blue Jewel' har funnits här i ganska många år nu. Vi planterade tre plantor direkt när vi hade gjort färdigt silverrabatten. Alla tre blommar men faktiskt med någon veckas mellanrum vilket är perfekt. Då får vi njuta av dem under längre tid.
'Blue Jewel 'är en lågväxande och vintergrön perenn. Hos oss i lite kallare områden är den semi-evergreen. Den får stjärnformade djupblå blommor på långa smidiga stjälkar tidigt på våren. Här hos oss blommar den vid månadsskiftet mars-april, lite beroende på om snön är borta eller inte.
Blåsippor föredrar en plats i halvskugga, gärna i ett woodland som släpper igenom ljus under våren och skuggar under sommaren. En lätt lutande backe under lövfällande träd är perfekt. Täck dem på hösten med ett lager vissnande löv. Inte för tidigt så att de ruttnar bort utan vänta tills det blivit lite kallt. Blåsippor vill ha ganska fuktigt medan de blommar och producerar löv men behöver torrare miljö i slutet av sommaren. Om de odlas i kruka och under tak på vintern ska de vattnas mycket sparsamt. Jag kan ligga och titta på de här sipporna i timmar. Och jag vet att jag har visat mängder med bilder på blåsipporna genom åren. Men jag kan liksom inte riktigt hejda mig. De är verkligen ljuvlig juveler.

Fortsatt härlig påskhelg!10 kommentarer:

Mejrams! sa...

Kan man ha för många blåsippor? Nä jag tror inte det, jag bara älskar dem. Dina är ljuvliga. Önskar dig fin påsk! Merja

Händigakvinnan sa...

Vilken härlig blåsippefrossa! De är ju juvliga men så små. Nu slipper jag krypa runt på marken, det är bara att titta här hos dig. Fixat och klart i snyggt motljus😉

Charlotta sa...

Man kan aldrig få för mycket av blåsippor. De är som en drog varje vår. En bra drog. :)
Glad påsk!

an angel at my table sa...

Vi njuter alltid av dina blåsippe bilder var inte orolig!!!! Härligt vår inlägg! Jag blir alltid sugen på att köpa några spännande sorter när jag ser dina bilder. Allt gott Mari

Meta sa...

Blåsippan den är så vacker och så fina i olika nyanser,Jag njuter såå av dina fina bilder. Nu börjar de även visa sig hos mig det är så kul minns hur lycklig jag var när jag var liten och fick följa med far för att pocka de första sipporna det var nåt speciellt.Då föddes mitt blomintresse
Ha en fin och skön Påsk
Kram Meta

Trädgårdstid sa...

Håller med - riktiga juveler! Jag har inga sippor över huvud taget, det får nog bli ändring på det.
Fortsatt skön påsk!
Kram
Elin

Tant Otteskrufv sa...

Vilka fina bilder!! Vår vita tog vintern, våra ungerska tog rådjuren och den dubbla rosa har visst tagit semester. Men vanliga blå är inte illa :)

Anette i Torsåker sa...

Har en annan ungersk, men din är vackrare.
Igår såg vi de första vilda i naturen, här hemma blommar de för fullt.
God fortsättning på helgen!
/Anette

Katarina www.engronsida.blogspot.com sa...

Fantastiskt vackra bilder!
Ja, och blåsippor tröttnar man inte på... underbara!
Fortsatt härlig påsk!
önskar
Katarina

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Så härliga bilder!! Förstår precis vad du menar. Jag har en H trans. 'Buis' som också är helt underbar. Japanska sidor med blåsippor är helt livsfarliga. Har du hittat någon som exporterar?

Kram, Carina

PS, tack för omtanken! Jag ska vara ledig en dryg vecka nu :)