måndag 4 november 2013

Novemberblomster

Trots både en och tre frostnätter och ihållande väta är det några tuffingar som fortfarande håller ut. De är inte många och man ser dem knappt mot allt det brungråa men om man kikar lite närmare hittar man dem. De flesta rosorna har gett upp och jag räknar inte heller med att sköna 'Clair Renaissance' ska orka slå ut. Men hon är nog så snygg i knoppstadiet tycker jag.
En av mina största favoriter i trädgården är Anemone trullifolia. Tyvärr strök den med i somras. Den stod helt enkelt planterad för torrt. Som tur är finns Anemone trullifolia var linearis kvar och den blommar för tredje gången den här sommaren. Som en liten sol i rabatten.
En annan liten sol i novembermörkret är dvärgsmörkålen, Trollius acualis. 
Tidlösan, Colchicum autumnale 'Waterlily' sjunger på absolut sista versen. Var osäker på om den skulle blomma i år igen då jag trodde jag hade satt den för grunt. Men blommat har den gjort, som bara den.
En annan höstfavorit som brukar blomma tills snön kommer är höstgentianan, gentiana sino-ornata. Känns nästan overkligt blå den här tiden på året.  
Men snyggast av de alla är den här brokbladiga töreln, Euphorbia x martinii 'Ascot Rainbow'. Bäst att passa på att njuta för den ska inte vara särskilt härdig. Någon som har erfarenhet? 
Ska verkligen försöka packa in den ordentligt för vem vill vara utan den här bladprakten?!

Vad blommar hos dig fortfarande som du inte vill vara utan?Kram, 

7 kommentarer:

Millas Trädgård sa...

Hej! Jag har försökt att så tidlösa men det verkar inte bli något med det. Nu har jag ställt undan krukan och hoppas fortfarande på att jag ska få en positiv överraskning med små gröna skott en dag...
Gentianan, som var så fin i fjol är puts väck i år. Lite deppigt!
Jag gläder mig åt min rosenhäck 'Stanwell Perpetual', som blommar fortfarande. Härligt!
Ha en härlig vecka!
Kram Milla

Hans sa...

Så fint med blomster och blad i tråk-november.
Här hos oss i norr har det snöat idag, marken är nu vit, inte ett blomster ute så långt ögat kan se.

Ha det gott!

Katarinas trädgård sa...

Jag blev så glad när jag såg töreln, men nu förstår jag att den nog är lika ohärdig som de jag har testat. Trist för de är så fina. Jag håller tummarna för din!
Kram
Katarina

LINDA sa...

Varför blir det aldrig av att jag skaffar mig en gentiana? Det fanns i trädgården där jag växte upp. Har alltid älskat den blomman. Borde nog ta mig i kragen och skaffa mig några plantor.

Solsken och trevlig helg!
//Linda

Poppys trädgårdsblogg sa...

Åh, en blå höstgentiana vill jag också ha. Har faktiskt haft en men den försvann. Växtplats och jordmån är ju allt för att en växt ska trivas och ibland måste man testa många gånger innan de trivs... Hos mig blommar fortfarande lejongapen, trots många nätter med minusgrader. Det är jag överraskad av.

Bettina Bäck sa...

Hm. Jag vet inte. Jag har inte vågat mig ut i det där bruna, blöta, geggiga på ett tag. Klappar katterna istället och eldar i kakelugnarna. Kram!

JennieS sa...

Oj vilken fin törel (och en massa annat fint förstås)! Lova att rapportera i vår hur det gick, jag håller alla tummar. Häpp!