torsdag 21 november 2013

Månadens växt augusti

Jo, du läste rätt. Augusti. Det är inte bara månadsbilder som jag gillar att dokumentera. Tycker även mycket om kära Anna Vattenkannas utmaning om månadens favoritväxt. Nu ligger jag några månader efter - senaste favoriten var Floribundarosen 'Burgundy Iceberg' som fick bli juli månads kalenderflicka. Så idag tänkte jag presentera augusti månads favoritväxt:


Härligt knalliga höstögat, 
Coreopsis verticillata 'Zagreb' 

Mitt höstöga har jag i guldrabatten och det är en riktig glädjespridare. Den börjar blomma redan i slutet av juli hos mig och kanske hellre skulle kallas för ett sommaröga. I min trädgård är det ganska sparsmakat med blommor just under övergången mellan juli och augusti. Därför blir jag extra glad just när höstögat blommar för fullt.  

Höstögat vill ha en solig växtplats med närigs- och mullrik jord. Den trivs i sandblandad och väldränerad jord. Den gillar absolut inte vinterväta och det grunda rotsystemet bör skyddas mot uttorkning på våren. Hos oss räknas den som halvhärdig, C. Jag har även läst att den bör klippas ned på hösten för att hinna sätta nya skott innan vintern och på så sätt förbättra övervintringen.


Jag försöker klippa tillbaka den lite när den är på väg att blomma över. Då fortsätter den blomvilligt under hela augusti. Namnsorten 'Zagreb', som jag har, är knallgul och räknas till de mer torktåliga. Mitt höstöga blir ca 30-40 cm hög. 

Vill du ha fler plantor så går det bra att dela den. Gör det då på våren för att inte störa blomningen och gärna var tredje år för att föryngra plantan. Höstögat finns i flera nyanser av gult och också i färger som vinrött. Höjden på de olika sorterna är allt från 20-80 cm. Just det vinröda höstögat står högt upp på min önskelista. 
Då var det september, oktober och novembers favoritväxter kvar.

Kram,
Anna-Karin


4 kommentarer:

Inger sa...

Ett bra sätt att förlänga sommaren! Ett vinrött höstöga vore inte helt fel.
Kram

Helens trädgård sa...

Vilka härliga bilder!
Höstögat lyser varmt gult som solen.

Jag ligger också flera månader efter i Annas utmaning om månadens favoriter.
Hmmm, borde kanske fixa det även om det har gått lång tid.

Ha det gott!

hagen vår sa...

Hei! Likte veldig godt å bli påminnet om en favoritt fra august. Nydelige bilder og veldig deilig å se i november. Anne

Our photos sa...

Beautiful are the yellow flower photos!