måndag 30 juni 2014

Världens mest positiva människor måste vara trädgårdsnördar!

Som det regnade igår! Precis hela natten plaskade det och hade sig. Och som om inte det var nog så fortsatt regnet en bra bit in på eftermiddagen. Men jag tror inte jag hörde en enda negativ kommentar eller såg en endaste sur min under hela gårdagen. Och var det någon av alla våra strax under 100 besökare som inte hade humöret på topp, så visade de det då inte för mig i alla fall.

Gårdagens öppna trädgård i fullt skyfall verkar ha varit en succé över hela landet. Läser om alla dessa fantastiska trädgårdsmänniskor som både öppnade sina trädgårdar eller besökte desamma. Och alla är såå glada och såå tacksamma. Har sagt det förut och jag säger det igen. Trädgårdsmänniskor är fantastiska! En doftande ros till er alla!


Rosen 'Frühlingsduft' som trots sitt söndertuggade bladverk
förförde de flesta med sin ljuvliga doft. 


Det var fler växter som fick uppmärksamhet under gårdagen. Många antecknade flitigt men om det var någon som skulle ha glömt bort vad den där honungsrotlökväxtnånting hette så kommer det en liten sammanfattning här.

Allra mest uppmärksamhet fick den vita aklejrutan, thalictrum aquilegifolium. Det kan ev vara en 'White Cloud' men det vågar jag inte lova. Och som jag berättade så såg den verkligen ut som ett stort vitt moln dagen innan. Då innan regnet fick den att vika ned sig.
Tätt följd i popularitet var honungslöken, allium nectaroscordum, som skymtar här till vänster bakom austinrosen 'Eglantyne'. "Som ett litet fyrverkeri" var ett av omdömena. Kan inte annat än att hålla med.
Bland rosorna växer också den ljusrosa irisen som jag inte riktigt kunde namnet på. Nu har jag hittat det och den heter Iris germanica 'Pink Attraction'. Meta - jag har inte glömt! ;)
Den lilla mörkbladiga busken som knappt nådde upp till orientvallmon är en flikbladig fläder, sambuca nigra som heter 'Black lace'.
Rosen som står i hundratals knoppar på rosbågen är en honungsros och heter Rosa helenae 'Hybrida'.
Pionerna får ju alltid mycket uppmärksamhet. Det är ju lite så med pioner. Den här mörkt röda är en luktpion paeonia lactiflora som heter 'Buckeye Belle'.
Min favoritpion hade både blommat över och stod i nya små knoppar. Den här bilden visar hur den byter nyans från knalligaste rosa till ljust laxrosa - precis som en solnedgång ändrar färg. Favoritpionen är även den en luktpion, paeonia officinalis 'Coral Sunset'.
Men frågan är om jag inte har fått en ny favorit i år? Bergspionen, paeonia officinalis 'Anemoniflora'. Fin från knopp till förfall. Även den fick mycket uppmärksamhet trots att det inte satt många kronblad kvar. Den har ett kompakt växtsätt och blir bara ca 50 cm hög. Den har ett blådaggigt bladverk och mycket dekorativa orange-gula ståndare. Gillar den mycket, mycket.


 


Undrar ni över något annat eller om jag hade lovat att svara på något så här i hastigheten så påminn mig mer än gärna. Antingen här via bloggen eller via mail: ak@landetkrokus.se

Ja, då är det väl bara att räkna ned till nästa öppna trädgård. För vi kör väl igen om två år?!

Kram,14 kommentarer:

martinealison sa...

Bonjour,
Comment résister et ne pas devenir pour un instant une petite abeille pour venir butiner sur ces magnifiques fleurs ?...
Une très jolie publication.

Gros bisous ☼

Inger sa...

Förstår att du är nöjd med dagen. Tack för namnet på irisen, finns några hos mig också. Gillar din fläder.
Kram

Bettina Bäck sa...

Jag känner mig kränkt! Lurad! Ja, på din trädgård förstås som alla andra njöt av. Men också av honungslöken. Varför vill inte en liten topp ens sticka upp hos mig, vad gör jag för fel? Hur står den hos dig? Och kul att det blev en bra öppen trädgård, kram!

Ninnis sa...

Tack för underbara bilder....njuter i fulla drag....=)

Kram Ninni

Marianne sa...

Tjusigt! Du tog hand om alla dina hundra gäster och svarade snabbt på alla blomnamnsfrågorna, proffsigt! Och in i minsta detalj, tack för att du har orken att hålla öppet på "Tusen Trädgårdarsdagen". Hoppas du får en lugn och vilsam semester snart...

Veronica sa...

De är helt fantastiska, Trädgårdsmänniskorna! Här kom inte en droppe regn men jag vet att hade det gjort det så hade ingen gnällt för det! För såna är de... Vi :)

Det är skönt att det är över men oxå roligt att veta att det blir egen om 2 år :)
Den rosa irisen är helt underbar! och givetvis det vita fluffiga molnet :)

Kramar

Meta sa...

Det var verkligen roligt att få komma till dig. Jag njuter än i mitt inre av allt fint (trotts regnet)som jag såg. Kommer gärna igen till dig när vädret är lite på sin bättre sida.Tack för en härlig dag och du vilket fika du hade fixat.
Önskar dig en fin och lite varmare vecka.
Kram Meta

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Vilka härliga bilder!
Så fint du måste ha!

Ja det gott, hej Ewa :)

Katarinas trädgård sa...

Så underbart det ser ut! Dina besökare var allt ena riktiga lyckostar!
Kram
Katarina

Tingeling sa...

Vilken fin bild på din Iris och själv så har jag köpt två nya till i år.

Lotta sa...

Åh, så fint! Lyckliga besökare som får se detta live, regn eller inte.
Kramar

Jenny sa...

Så mycket fint! Gillar speciellt bilden med närbilden på orientaliska vallmon.

/Jenny

Jenny sa...

Jag hittade en länk till ditt gamla inlägg om azorerna och var tvungen att gå in och läsa. Jag var där i september 2007 tror jag det var, en fantastisk resa och kände igen mycket på dina bilder! Inlägget om Terra Nostra gick jag också igenom. Jag hade velat ha en hel dag där, men vi var på någon arrangerad utflykt så jag har för mig att vi åt mat där och sen hade vi väl bara en timme eller så i trädgården på egen hand. Grabbarna var med och de är inte alltför intresserad av att titta på sånt, så det blev som det blev. Badade i ungdomens källa gjorde vi i alla fall.

/Jenny

an angel at my table sa...

Hittar alltid gammla fina inlägg hos dig!!! Buckeye Belle är otroligt vacker!!