onsdag 16 juli 2014

Nya, goa trädgårdsvänner

Just nu spöregnar det verkligen. Det bara vräker ned. Välbehövligt absolut. Men nu har ju semestern börjat och då vill ju även jag ha sol och badväder. I går hade vi bättre tur. Det småskvätte lite men det kan man ju leva med - speciellt när vi hade lyckan att få besöka två fantastiska trädgårdar i norra uppland.

På initiativ från Veronica och Stefan från Sanda Cottage så begav vi oss i två bilar till Vattholma och Lövstabruk. Veronica och Stefan körde söderifrån och jag och Cecilia från Ett Trädgårdsland i Hillsjöstrand kom norrifrån. Jag hade varken träffat Anna-Karin eller Evy tidigare men de visade sig vara precis så goa trädgårdsvänner som jag hade trott.
Först ut var alltså Anna-Karins fina rosenträdgård i Vattholma. Här blommade rosor i var endaste hörn. Några sorter som jag känner till sen tidigare, som 'Alchemist', 'Frülingsdüft' och Austinrosen 'Crown Princess Margareta'. Men även ett antal som jag aldrig stött på tidigare. Trädgården är ungefär 15 år gammal och det märks för den har hunnit bli uppvuxen och fin.

I trädgården fanns även gott om av vackra perenner och fina, färgmatchade stilleben och andra intressanta detaljer. Hur snygg är inte matchen silvermartorn och lysande eldröd studentnejlika? Eller den här röda pelargonen mot den röda stolen?
Eller den blåa fågelholken som kikar fram under slingrande kaprifol? Eller den här supersnygga matchen med fröbollar från överblommad clematis och rosen 'Alchemist'?
Men pampigast av alla var nog 'Hybrida' som tronade högt upp i träd och portal.
Efter en grekisk lunchsallad begav vi oss vidare ett stenkast tillbaka norrut till Lövstabruk. Där bor Evy i sitt K-märkta hus och sin K-märkta trädgård. En utmaning som borde vara övermäktig de flesta. Men så fint det var! Hos Evy hann vi även träffa Susanne och Per som även de är riktiga trädgårdsnördar! Härligt!
Precis som hos oss här i Hillevik är husen byggda av slaggsten. Men här kikade slaggstenen fram på några ställen. Så himla fint tycker jag. 
Även här kom det en och annan regnskur men det gjorde då inget alls eftersom det var så trevligt sällskap där under tälttaket. Och när solen sen kikade fram blev det ännu finare vyer att fota. 


 


Här på baksidan av huset har det odlats potatis och andra grönsaker långt tillbaka i tiden. Och Evy fortsätter traditionen. Självklart fick vi även smaka av den nyskördade potatis tillsammans med suverän fisk rökt i grannskapet.  
Rosorna prunkade även hos Evy. 'Flammentanz', 'Hope for Humanity', 'Lucia' och Frühlingsgold' är de jag kommer på nu på rak arm. Men det var många fler.

Och så dessa urtjusiga krukkombinationer i matchande krukor. Så snyggt! 
Med på besöket fanns hela fyra små fyrbenta vänner. Det var världens ös på dem. Alla lika söta. Gissar att de sov gott sen när det blev dags. Det gjorde i varje fall jag.
Tack snälla Anna-Karin och Evy för att vi fick komma!

Idag fortsätter roadtripen till Hudiksvall och Ulrika och Helene. Tyvärr kunde jag inte följa med men jag gissar att de har haft en lika fin dag i dag också.


Kram,

11 kommentarer:

martinealison sa...

Bonjour,

Pluie ou pas pluie, ce fut un véritable régal que de me promener dans ce magnifique jardin fleuri...
Merci pour le partage de vos superbes photos.


☼ Je vous souhaite un bel été ☼
Gros bisous ♡

an angel at my table sa...

Vad trevligt att titta på andras trädgårdar och prata med folk som är lika insnöade på trädgård som en själv! Allt gott Mari

Meta sa...

Visst är det härligt att få se andras vackra trädgårdar och träffa dessa fantastiska människor som även du är. Tänker ofta på din fina trädgård trotts alla strilande droppar som kom då.
Önskar dig en fin sommardag
Kram Meta

Ruben sa...

Vad go du är, Anna-Karin, som gör ett sådant kärleksfullt "reportage" från trädgårdarna! Så fina bilder!

Ha det gott!
/Ruben

Anonym sa...

Tack för att du tog med oss på din trädgårdstur! Kul att se!

Inger sa...

Alltid lika spännande att komma till en ny trädgård eller hur. Det tar liksom aldrig slut.
Kram

Millas Trädgård sa...

Visst är det roligt att besöka andras trädgårdar. Så många fantastiskt duktiga trädgårdsägare det finns runt om i vårt land och så mycket inspiration det ger!
Ha det gott!
Kram Milla

Anna-Karin sa...

Åh så kul att läsa om sin trädgård och se bilder som någon annan tagit. Inte har jag tänkt så mycket på de läckra kombinationerna du nämner inte! Jo, en den röda pelargonen med den röda stolen, den var medveten. :-)Min trädgård har mest bara blivit allteftersom jag handlat växter som måste ner någonstans. Är nog endast gulaprikosa rosrabatten som är planerad i ett svep. Allt annat har bara blivit, och ibland blir det bra ibland blir det mindre bra. Det var väldigt roligt att ha er här på besök! Kram på dig Anna-Karin, från din namne Anna-Karin! <3

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Oj så mycket vackert, måste besöka inlägget igen och studera närmare, man blir ju helt matt på allt vackert!
Alla rosor!
Vilken resa! :)

Kram :)

Carina sa...

Vad roligt att få äran att besöka andras trädgårdar! Misstänker att de blir en inspirationskälla....fast i och för sig så har jag ju sett dina bilder hos dig och du har det ju hur fint som helst, men det är väl ändå roligt att se lite annat hos andra.
Ha nu en fortsatt skön semester.
Kram

Lotta sa...

Vilka fantastiska trädgårdar ni besöker! Jag har bara lite svårt att se bilderna... vill bara ut och gräva om hela min egen plätt. Tur att det är för varmt för större projekt, så jag härmar bara de små!
Kram