onsdag 23 april 2014

Det stora bladutspringet och en tossig tant

Vilken dag som helst är det dags. Det stora bladutspringet. Känns roligare och mer spännande än någonsin tidigare eftersom det flyttade in både ett och tre favoritträd under förra sommaren här i Landet Krokus.
Ett av dem fick ni en sneak peek på igår - Prunus 'Accolade'. Snart finns hon i varje trädgård. Men det är ju mer än förståeligt med den tjuskraften.
Riktigt så där magentafärgad blir hon förstås inte när hon blommar. Tidigare stod här ett mindre prydnadskörsbär, Prunus nipponica var. kurilensis 'Brilliant'. Det har fått maka på sig ända bort till rosengården. Även det lilla briljanta trädet är på gång.
Mitt emellan dem står en annan skönblommare, Malus 'Royalthy'. Än så länge har hon inga blomknoppar - men väl så snygga blad. Och hon kommer faktiskt att blomma med den där häftiga chockrosa färgen som man kan tro att 'Accolade' har. Om 'Accolade' är prinsessan är 'Royalthy' vårträdgårdens punkare med sina röda blad och rosa blommor. 
Av det snällare slaget är silverpäronets, Pyrus salicifolia 'Pendula' blommor. Små oansenliga vita. Men det är första gången hon blommar så jag ser fram emot även det med stor förväntan.
Även på marken spricker det ut för fullt såklart. En av höjdpunkterna är när blodörten, Sanguinaria canadensis blommar. Jag är nästan mer förväntansfull över den här enkla än över 'Multiplex' som växer en bit bort. 'Multiplex' har varit med ett tag och jag vet att hon är alldeles ljuvlig. Men för den enkla är det premiär. Jag budade hem den minsta lilla planta ni kan tänka er iaf två år sedan. Sen försvann hon och jag trodde att jag inte skulle få se henne igen. Men i år har hon återuppstått och se - visst är det en liten blomknopp? 

Självklart har jag sparat det bästa till sist. Kungen (ok inte än kanske - mer en liten, tanig prins) i trädgården. Ullungrönnen, Sorbus Dodong. Som jag har suktat i måååånga år på att få hit honom. Och så flyttade han in av en slump. Hur det gick till kan du läsa HÄR
Snyggaste bladutspringet, någonsin!

Vilken växt blir du alldeles tossig av just nu?Varmaste vårhälsningar,
11 kommentarer:

trädgårdsdrömmar sa...

Vad vore trädgården utan träd Inte lika vacker och spännande.Kram.

Rost och rädisor sa...

Jag tittar på mina vildtulpaner varje dag och undrar om rådjuren har missat dom eller de helt enkelt inte smakar så bra. Till nästa år ska jag sätta ett par hundra till.

Katarina www.engronsida.blogspot.com sa...

Underbara bilder!
Besatt av trädgården, måste kika hela tiden. Vill inte missa något. Den enkla blodörten står i blom nu (jag har ingen dubbel). Tossig? Mm både av det ena och det andra. Såg att en dubbel vitsippa, loppisfyndad, visar knoppar... det gör också... Nej, nu blir jag tossig av så mycket därute =oP
Allt gott!
/Katarina

Almbacken sa...

Åh, så spännande med nya träd. Fina, fina har du valt. Jag har nyss planterat en liten kopparlönn och går här och nästan drar i knopparna. Vill ju se hur det blir.

Så mycket fint hos dig, som alltid!

Kram,
Maria

Anonym sa...

Wow vad läckra bilder. Det är helt fantastiskt nu med allt som exploderar. Jag har också en Ullungrönn som ser helt otrolig ut nu och körsbärsträdet blommar för fullt. Härligt!

Katarinas trädgård sa...

Ja, jag är helt tossig hela tiden! Men det visste du ju redan :) Just nu är det tulpanerna jag går och tittar på, det är ju så spännande när man har planterat nya lökar!
Hurra för våren!
Kram
Katarina

Unknown sa...

Underbara våriga bilder!
Ett av mina silverpäron har blommat i nästan två veckor nu. Sååå läckert! Tänk vad du har att se fram emot :)

Så fin din nya header är förresten!

Önskar dig en trevlig vecka
Kram Tamara

Anonym sa...

Fina trädval - gillar de allihop. Du kommer bli jättenöjd med 'Accolade' när hon växer upp till en stor skönhet. Silverpäron står på trädlistan för nästa trädgård :)

Ha det gott! Carina

Veronica sa...

Det är ju det där med de små träden i trädgården... Så roligt och spännande det är!
Vårt persikoträd har blommat helt fantastiskt och i dag såg jag att glanskörsbäret blommade för första gången.
Royalty satte jag oxå i höstas och det har heller inga blommor men den som väntar på nåt gott!
Det som gör mig gladast i år är att Rådjuren (än så länge) inte ätit upp tulpanerna :D

Kram

Millas Trädgård sa...

Jag blir tossig av det mesta ska jag villigt erkänna:-) Favorit? Vet inte riktigt men jag gillar knoppar av alla de slag. Nu är det ju alldeles galet ute. Alla fruktträden blommar och pionen har redan knoppar. För att inte tala om rosorna. Snacka om att vilja stanna tiden och bara njuta!
Ha en skön Valborg!
Kram Milla

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Hållå där bästaste Anna-Karin!

Våren är bara bäst med bladutspring, knoppöppningar och hela härliga säsongen som komma skall! Vad härligt med alla dina nya träd. Förstår att du är förväntansfull där. Har några drömmar om ett par träd. Vi får väl se om det blir något av dem i år eller ej.

Hoppas allt är bra annars!!
Glad Valborg!
Kram, kram