torsdag 2 februari 2017

Gyllengult i mitt kök

Idag lyser det gyllengult i mitt kök. För ungefär en vecka sedan skar jag av några kvistar på vår forsythia, Forsythia x intermedia 'Minigold' och redan nu står den i full blom.
Forsythia 'Minigold' är en lite mindre variant av den vanligare forsythian och en hybrid mellan F. suspensa och F. viridissima. Den ska hålla sig på ungefär en meters höjd även om min är något högre. Just för att den är lite mindre så passar den perfekt att ha mitt i en rabatt. Jag har av ganska självklara anledningar placerat min i guldrabatten.
För att få så mycket blomning som möjligt vill forsythian stå i fullt solsken, men även halvskugga går bra. Står den för torrt och varmt går blomningen över med raketfart och det blir ju ingen glad av. Just den här knallgula färgen är många rädda för att ta in i sin trädgård men jag tycker det går alldeles utmärkt och speciellt i samplantering med andra gula nyanser. 

Om forsythian får en också ofta höra att den bara är en risig buske som tar plats och bara är fin när den blommar. Men tar en bort någon gammal gren vart eller vartannat år så håller den en vackra form och den behöver inte bli så där risig och ful. En forsythia som hålls ung genom beskärning ger också blom längs med hela grenlängden, ända ner till marken. Låter en bli beskärningen hamnar äldre, grövre grenar snabbt i skugga under de yngre och blir kala och blomlösa.

Driv egna gyllene grenar

Vill du driva dina egna gyllengula kvistar så klipper du helt enkelt av dem med vass sekatör. Välj någon av de äldsta, mest förgrenade, grenarna. Klipp ända nere vid marken. Ta in kvistarna och sätt dem i en hink eller vas med varmt (ca 40 grader) vatten. Ställ kvistarna ljust. Vänta en vecka eller två och tadaaa så blir det så här vackert. 
I morgon är det fredag igen. Och sen helg. Underbart!

Hälsar,

3 kommentarer:

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

En vacker buske och jag gillar att fördriva inne som du gjort. Tack för påminnelsen :)

HA det gott! Carina

Veronica sa...

Godmorgon vännen!

Jag var så himla knäpp att jag grävde upp den som fanns här och slängde!!
Den satt planterad precis vid rötterna på Gullregnet (syns på bild i min blogg) men jag "gillade inte gult"
Galet när jag nu i efterhand planterat massa gult i just den rabatten och att typ INGET annat vill "ta sig" i närheten av gullregnet. Kanske borde jag testa en forsythia där igen :)

Ha en skön helg!

//Veronica

Lotta sa...

En totalt bortglömd buske hos mig. Har en som står inne i tujahäcken om den fortfarande lever. Sen har jag en brokbladig som jag blev väldigt förtjust i när jag hittade den i plantskolan. Den måste jag försöka komma ihåg att leta upp till våren och rädda om den fortfarande finns kvar. Så charmigt med tulpanblandningen under det blommande trädet. En riktig vårbild!
Ha en härlig helg