fredag 3 oktober 2014

Blommig fredag - tema färg

Det är ju löktider. Överallt man kikar så frossas det i tulpaner, scilla, krokus och narcisser. Älskar ju vårblommande lökar så jag trivs som fisken i vattnet. Det är ju den tiden av året man behöver allra mest färg och flärd och det är just färg som är veckans tema i Blommig fredag.

Som vanligt har beställningslistan blivit alldeles för lång men för en gång skull har jag faktiskt varit lite klok och beställt flera lökar av dem som jag redan har och gillar allra mest.
I rosengården, till exempel finns, sedan tidigare tre sorters tulpaner tillsammans med honungslök. Förra året hittade jag varken 'Elegant Lady' eller 'Ballade' så det blev bara påfyllt med liljetulpanen 'Burgundy'. Men i år har jag hittat dem alla tre och jag kommer att få njuta av den här färgbomben även nästa vår.
Honungslöken är en stor favorit och som faktiskt blir större för varje år. Den blommar när tulpanerna har gjort sitt, tillsammans med pioner och rosor. Den verkar inte jättehärdig här hos mig så jag fyller på med några nya.
En annan stor favorit är 'Gavota' som blommar vid entrétrappan in i trädgården. Det blir faktiskt fler och fler av 'Gavota' för varje år. Enormt tacksam över det. Rabatten är utvidgad med några meter efter att vi till slut har grävt bort den förhatliga rosen som stod där. Där kommer samma typer av växter att stå och därför vill jag även ha samma tulpaner här. 
I murrabatten kommer jag att fylla på med 'Jackpot'. Även den är en sort som tacksamt kommer tillbaka. Förra året satte jag mängder av 'Queen of night' i murrabatten men eftersom den sällan kommer igen hos mig så vill jag hellre fylla på med något säkrare. Och snyggare.  
I guldrabatten blir det fler av favorittulpanerna 'Akebono', 'Princess Irene' och Tulipa orphanidea 'Whittallii'. Förra året blev jag utan den gula stäppliljan, Eremurus bungei (syn. Eremurus stenophyllus. Nu kommer det förhoppningsvis att vara åtgärdat inför nästa säsong.

I doftrabatten har jag hyasinter varje vår. De kommer aldrig tillbaka i någon nämnvärd form utan behöver fyllas på. Antar att de är alldeles för hårt drivna. Jag brukar sätta purpurfärgade 'Woodstock' tillsammans med 'Carnegie White'. Men i år blir det ljust gula 'Yellow Queen' istället för den vita. Hade den i kruka förra våren och den vara bara så fin.
Alldeles vid entén in i huset växer den här lilla söta botaniska tulpanen 'Persian pearls'. Den var ett spontanköp för många år sedan och jag har sedan den blommade första gången tänkt att den borde man ha fler av. Och nu blir det fler till slut.
Sen vore ju inte lökbeställningen komplett utan några allium, eller hur? Klotlök, allium sphaerocephalon var nya hos mig i år och dem vill jag ha fler av. Så himla fina och tacksamma insektsväxter.
Helt klok och förståndig har jag inte varit. Någon som trodde något annat? ;) Självklart har det slunkit med några nya sorter också som bara måste testas. Men dem får jag berätta om en annan dag. Nu är det dags att kika in till er andra och se vad ni har hittat på för färgglada inlägg. 


Ha en finfin helg!Kram, 

14 kommentarer:

Anette i Torsåker sa...

Persian Pearls, den tillhör även mina favoriter. Tulpanerna här är väldigt få och gärna små. Narcisserna desto fler.
Ha en skön höstig helg!
/Anette

Rost och rädisor sa...

Vilken härlig lökbeställing! 'Gavota' så fin och att den förökar sig låter ju helt perefekt. Blir sugen.
Så tackar jag för tipset att plantera honungslöken bland rosor och pioner. Just nu ligger lökarna i en korg eftersom de hamnade fel förra året och jag inte har kommit på var de skulle kunna komma till sin rätt.
Ha det så gott i helgen
Anette

Meta sa...

Vad vackert. Jag blir lite avis på er som har så fina tulpaner. Här äter sorken upp alla lökar. I år köpte jag billiga på Lidel för att få ha nåt i vår hoppas de kommer upp.
Vad tror du om irisen??
Ha det gott
Kram Meta

Maribel sa...

Fantastiskt fint, har fått ner mina tulpanlökar, och hoppas på en lika fin blomning som du har. Trevlig helg!

Anonym sa...

Jag bara suckar av avund. Vilken härlig vårblomning du har och kommer att få. Här är det mest narcisser som petats ner i jorden men det är inte fel det heller.

Önskar dig en fin helg!
/Anita

Unknown sa...

Oi,oi, så mange flotte løkplanter! Veldig inspirerende:)

Hällan Visningsträdgård/Ulrika sa...

Tack för fina löktipsen! Vackra bilder dessutom. Gavota var så fin här också men kom inte tillbaka dessvärre.
Trevlig helg!

Veronica sa...

Vet du... jag har inte beställt en enda dyr tulpan i år! Har en "dålig känsla" Förra året fyllde jag på överallt med Rådjursgodis och nÄstan allt fick vara ifred...
Men jag har en MAGKÄNSLA ATT i år kommer allt ätas upp så jag låter bli... Får njuta av andras tulpanblomning istället ;)

Lena/isklockan sa...

Det kommer att bli kanon snyggt hos dig nästa säsong. Kram

Bettina Bäck sa...

Åhå, man kan göra så också alltså? Tänka efter före? Host, äh, hann inte i år. Men nästa år, då jädrar. :-)

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Oj, oj ,oj så mycket fint!
Förståndig är det svårt att vara fullt ut.
Känner igen det där, man brukar börja så fint!
Trevlig helg! Kram Ewa :)

Unknown sa...

Jag är väldigt förtjust i de där mörklila tulpanerna med vit kant, fantastiskt fina.
Marta

Hélena sa...

Så mycket vackert hos dig! Älskar dina tulpaner och måste få tummen ur och göra årets beställning :-)
Kramar Hélena

Unknown sa...

Vilken fantastisk trädgård ni har och oj, oj så duktiga ni är! Det där är ju ingen trädgård man bara "får"! :) Jag har surfat runt på massor av dina vackra inlägg, tack såå mycket för all inspiration!
Vi har precis byggt ett nytt hus och har en tomt som består av jord och sten... Har många planer och önskningar men det är ju inte helt lätt att veta hur/var man ska börja.
Ha det bra och tack igen för all inspiration!!
/Jenny
www.lillagummanglomsk.blogspot.se