lördag 1 mars 2014

Blå som havet

Vi har turen att bo ganska nära havet så hos oss finns faktiskt de böljande vågor som Charlotta frågar efter i dagens tema för trädgårdens färger. Lyckan skulle så klart vara ännu större om vi hade havet precis intill tomten men riktigt så är det inte. Men tillräckligt nära för att både höra och känna när nordan drar igång eller när barnen leker nere vid bryggan.
Men nu var det Trädgårdens färger det gällde. Och närmare bestämt färgen havsblå. Och visst finns det väl några blåblommande växter även här hos oss. Speciellt i Silverrabatten. Men även i andra delar av trädgården dyker den upp. Faktiskt på fler ställen än vad jag kanske trodde när jag för ganska exakt ett år sedan gjorde ett inlägg om färgen blå som vävarfärg.

Blå följer med under precis hela säsongen - från blåsippan i mars till gentianan i oktober. Via irisar och riddarsporrar till lavendelns skummande och det enda blåbär vi fick. Den blå färgen framhäver sig inte och man behöver leta för att hitta de blå små skönheterna.Blå är en färg som lugnar ned och kyler av. Den står för stillhet, lugn och tradition. Färgen associeras ofta med djup och stabilitet och symboliserar tillit, lojalitet, visdom och förtroende. Det är exempelvis ingen slump att banker och försäkringsbolag ofta använder den blåa färgen i sitt varumärke. Om man använder för mycket blått kan det uppfattas som kallt eller avståndstagande. I sovrummet däremot är blå en bra färg eftersom den får dig att slappna av.

På engelska används ordet "blue" för känslor som nedstämdhet eller sorgsenhet. Blue används även för att beskriva det svårbeskrivliga blå i musikstilen "blues". På tyska kan blå syfta på att en person är kraftigt berusad. På svenska kan uttrycket "blåögd" betyda att man är naiv, oskyldig eller godtrogen.

Vad har ni för blåa favoriter?10 kommentarer:

Annika sa...

Blått är en gammal kärlek till mig som jag ofta använt i kök. Användes väl ofta förr i torp och gårdar för att det signalerade svalt och fräscht. Vi har ju inte haft kyl och frys i alla tider! ;)

Fortfarande älskar jag blått som lugnande partner i rabatterna. Kantnepeta, lavendia, periovska , akleja med flera lyfter ju fram det mesta!
Ha det gott!
Annika

Luna Ek sa...

Blått kan ju vara både som det mörka djupa havet, lite svårmodigt men blått kan också vara lika underbart som den första porlande ljusa vårbäcken. Den ljusblå färgen accepteras av de flesta, den blir det sällan för mycket av.
ha det bra!
Luna

Meta sa...

Blå blommor är så vacker och lätt att placera bland andra växtfärger. Ni har det så fint hos er. Ett fint inlägg
Ha en fin söndag
kram Meta

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Åh så fint blått collage av dina blåheter! Men du, jisses så långt våren kommit hos dig. Det blommar ju…. Undebart!! Förstår vad du menar med skillnaden i snömöngd :-) Noll hos dig och ja, massor hos mig. Ni som brukar ha så mycket. Skönt för dig. Längtar dock mest efter solen faktiskt, även om snön förstås gärna får försvinna. Det här gråvädret gör mig så himla trött.

Stor kram

Maribel sa...

Helt underbart collage på Blå växter.
Fantastiskt! Ha en skön söndag/Marika

livetpålandet sa...

Vackra blå blommor men jag fastnade för den första ljuva sommarbilden! Underbart och kan du tänka dig att snart är vi där!//Annica

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Oj, oj... ..de vågar jag inte börja räkna upp. Då blir jag aldrig klar. Men gillar dina - allihop och bilderna är jättefina och lockande blå. Visst är det kul med en färg som har så mycket olika mening. Vet inte att någon annan har det.

Du... ..kolla om din länk verkligen bitit hos Charlotta. Kanske slarvtittade jag men hittade inte dig där ;)

Kram, Carina

Anonym sa...

Så fina härliga blommor. Blått är verkligen fint!

Charlotta sa...

Så många blåa skönheter du har. Härligt att uppleva masseffekten av blått.

Gunilla sa...

Vilka härliga bilder.

Blåbäret föll jag för det blir sommarlängtan direkt.

Ha det gott