söndag 6 november 2022

10-i-topp för vackrare höst

Helt plötsligt kom det ett sug efter att blogga. Mycket märkligt då det är år och dagar sedan det hände senast. Kanske kände jag att instagram inte riktigt räckte till? Kanske har jag bara lite svårt att släppa taget om hösten?

 



Min trädgård är ju som bekant inte jättestor. Men ändå har jag stoppat in (orimligt) många träd och buskar på den här lilla plätten. Och det är just med tanke på hösten. När alla lökar vissnat ned för länge sedan, när alla perenner blivit tråkiga och slaskigt brungråa då står buskarna och träden där. Och även när de tappat alla sina vackra blad ger de en ryggrad och en struktut rill trädgården som jag inte riktigt vill vara utan. Tänk en snöig vinter utan en enda vintersiluett? Det skulle väl vara trist? 



Jag bor i zon 4 och varje år får vi någon frostknäpp i september eller i början av oktober. Självklart hjälper närheten till havet till att de där första nätterna med frysgrader inte blir så väldans kalla och att det mesta klarar sig. Men det förklarar inte att grannarna får frostiga gräsmattor och bilrytor att skrapa även när vi inte får det. Och det beror ju självklart på träden. De hjälper till att skapa ett tak över trädgården och på så sätt ett mer gynnsamt microklimat. 


En annan härlig sak med mindre träd och buskar är att de flesta småfåglar vi har i våra trädgårdar rör sig mellan 0 och 3-4 meter. Och det är ju precis på den nivån som de allra flesta buskarna befinner sig. Buskarna ger både skydd och ibland även mat (beroende på sort) till fåglarna. Och vem vill inte ha massor av fåglar som hjälper till att hålla rent från mygg, knott och annan ohyra.



Så för att förlänga säsongen vill jag locka fler att investera i buskar och träd. Det behöver inte vara många och det behöver inte vara stora träd. Det kan räcka med en liten prydnadslönn eller annat träd i kruka. Träd och buskar i kruka brukar inte heller växa sig så stora att det till och med går att placera dem på en altan eller en balkong. Jag har satt samman en lista med tio odlingsvärda små träd och buskar. Självklart finns det många fler - även hos mig. Men det här är mina tips på några av dem som hittas i min trädgård


Min 10-i-topp-lista för vackrare höst 

10. Prydnadskörsbär, prunus 'Accolade'
Prydnadskörsbär väljs kanske i första hand för sin överdådiga blomning på bar kvist under vår och försommar. Men ett minst lika gott argumant är att välja dem för sina höstfärger. 'Accolade' får gul till orange höstfärg och soliga dagar lyser det fint om trädet. När bladen väl fått sin höstfärg hänger de inte speciellt länge, men är en riktig prydnad medan de sitter kvar. 
Zon III (IV)
 


9. Röd häckberberis, berberis thunbergii atropurpurea
Berberis måste väl vara en av trädgårdens mest underskattade växt? Jag fattar faktiskt inte varför. Nog för att den är taggig, men den behöver ju inte placeras längs en gång eller i framkant på planteringarna? Jag har flera stycken i olika färger, flera av dem bollklipper jag och de blir ett spännande inslag bland andra bollar i gröna nyanser. Dessutom har de ätliga bär som uppskattas av småfåglar. 
Zon VI




8.
 Japansk blodlönn, Acer palmatum 'Atropurpureum'
Kanske en av de vanligaste små lönnarna i våra trädgårdar och en av de mest härdiga. Jag köpte min enbart för höstfärgen. Den kanske inte är det mest spännande prydnadsträdet, men väl värd sin plats. Zon III (IV)




7. Flikbladig japansk lönn, Acer palmatum (Dissectum-Gruppen) 'Garnet'.
En annan liten lönn som dessutom växer väldigt långsamt är 'Garnet'. Den har precis lika vackra lackröda höstfärger - om inte ännu finare - än 'Atropurpureum'. Bladen är finflikiga och ger ett lättare intryck. Växer kuddformigt och kan med tiden bli riktigt bred, upp till fem meter. Men med tanke på hur långsamt den växer kommer jag inte finnas kvar när det händer. 
Zon III




6. Körsbärsbenved, Euonymus planipes
Nu kommer vi in på de fem främsta favoritern och det börjar bli svårt att välja i vilken ordning jag vill placera dem. Alla dessa fem är så fantastiskt vackra fast på olika sätt och med olika egenskaper. Jag väljer ändå att sätta den älskade benveden här då bladen ramlar av väldigt fort. Men alltså har ni sett vilken färg? Jag har inget som liknar denna. Den blir nästan magentafärgad precis innan bladen faller. Och de små hängena som liknar japanska lyktor hänger kvar långt efter bladen (se bild ovan). De orangea fröna är populära hos alla möjliga småfåglar. Jag har stammat upp min buske till ett litet träd och det gör sig fint där mot min vita fasad. 
Zon VI



5. Katsura, Cercidiphyllum japonicum
Ännu ett favoritträd som jag köpte för doftens skull. Men de smörgula höstfärgerna är fantastiska. När bladen ramlat av övergår de till en chokladig kolaton som passar väl överens med dofter som nästan känns ännu mer när bladen väl hamnat på marken. Även katsuran har jag stammat up för att den ska få ett lättare och inte så kompakt uttryck. Bakom katuran anas körbärsbenvedens röda hängen.
Zon IV (V)



4. Rödbladig perukbuske, Cotinus coggygria 'Royal Purple'
Denna köpte jag inte fär höstfärgerna alls utan för bladverket i allmänhet. Den är inte alls härdig här men har skött sig ganska fint - ända tills i år faktiskt när den frös ned ända till marken från att ha varit 1,5 m. Men vackra och lite annorlunda höstfärger har den. Varje blad är som ett litet konstverk i guld, rött och purpur. 
Zon II-III




3. Kopparlönn, Acer griseum
Ok, topp tre. Kan nog ärligt säga att alla dessa tre kunde ha hamnat som nummer ett. Men just idag blev det kopparlönnen som nummer tre. Även den växer oerhört långsamt och borde finnas i alla trädgårdar. Den får sina blad sbsolut sist på våren och är också en av dem som behåller dem längst på hösten. Vissa år så länge så att det kommer snö. Helt magiskt när det händet. Is och eld. Som en fackla i novembermörkret. 
Zon III 




2. Fagerlönn, Acer sieboldianum
Trädgårdens vackraste lönn och ett av mina absoluta favoritträd är fagerlönnen. Tyvärr är den inte alls vanlig i våra trädgårdar vilket är synd då den är både tåligare och härdigare än de japanska lönnarna. Om ni ramlar på en i plantskolan så se till att få med den hem! Höstfärgerna går från gulorange till rött till lila till chokladbrun och bladverket växer i våningar vilket gör den till ett smycke i trädgården hea året om. 
Zon IV (V) 




1. Ullungrönn, sorbus ulleungensis ‘dodong’
Om jag bara får välja ett enda träd så blir det nog ändå ullungrönnen - iaf idag. Den är helt fantastisk hela året om, från svällande knoppar via vacker blom och finflikiga blad till den spektakulära höstfärgen. Så besviken över att vi inte längre har ullungrönnen kvar i vår trädgård. Den välte i förra årets översvämning. Den räknas kanske inte till de allra minsta träden men jag håller den ändå högt upp på vilken trädlista jag än kan tänkas göra. Och tänk när frosten kommer medan bladen hänger kvar. Är inte detta höstens vackraste så säg?!
Zon IV


Vilket är ditt bästa höstträd eller buske?

Ha en riktigt fin kväll!






Inga kommentarer: