tisdag 19 november 2013

Missade månadsbilder

Något av det som jag tycker är roligast att kika på - både i min egen trädgård och i andras - är bilder som visar utvecklingen i trädgården. Jag tycker det är lika trevligt att titta på före och efter-bilder som vyer som visar årstidens växlingar. Det är nog därför som jag envisas med mina månadsbilder. År efter år. Det har ju varit lite si så där med blogg-inläggen under sista tiden så här kommer september och oktober i samma inlägg.

Tidigare år har jag bytt vy i oktober men i år blev det en tankevurpa så vybytet kom redan i september. Det kommande året får ni följa utsikten över rosengården och den lilla vedlunden i bakgrunden.

Första frosten hade inte kommit när bilden togs så dahlior, jätteverbenor och en del rosor blommade fortfarande. Det lilla trädet till höger är ett kurilerkörsbär, Prunus nipponica var. kurilensis 'Briliant' som fick flytta hit från en annan del av trädgården i somras. Redan här anas vilken fackla det blev när första frosten hade dragit förbi. Färgprakt! Ska bli spännande att se om det kommer att blomma tidigare än vanligt till våren nu när det har fått en mer solig och skyddad växtplats.
Oktober är trädfacklornas tid i Landet Krokus. Ovan nämnda kurilerkörsbär lyser i kapp med ullungrönnen, sorbus dodong. Mixat med gulnande funkior, en rödbladig klockranka och de sista rosorna från Jacqueline du Pré är de röda träden en vacker syn. Även här blev det en tankevurpa så någon exakt månadsvy blev det inte för oktober månad. Men ullungrönnen är med. Det är det viktigaste. ;)
Till novemberbilden är skillnaden stor. Nästan alla löv har ramlat av från både buskar och träd. Istället ligger de som värmande täcke i rabatterna. Speciellt rosengården har fått ett tjockt lager löv. Förra vintern visade sig löven vara till stor nytta då inte en enda av zon3-rosorna frös. Kör med samma behandling och hoppas på det bästa även för kommande vinter och vår.

Är ni intresserade av fler månadsbilder finns alla (ända från starten 2007) HÄR.

Hoppas ni har det fint där ute!

Kram,


6 kommentarer:

Veronica sa...

Visst är det roligt med månadsbilder. Jag har dem i en flik men publicerar dem inte... Tänkte nog göra det i december :)

Det är vansinnigt vad tiden gått fort och ännu ligger inte snön. Jag hoppas vintern blir superkort och inte som förra året!

Jag hoppas vi träffas igen snart!?

Kramar

Meta sa...

Det ger så mycket att se tillbaka på bilder hur det var för ett och två år sedan,även om inte platsen är alldelens lika. Om man har gjort omändringar så kan man räkna ut vad som blev bra och vad som man inte skulle ha gjort.Även vi andra kan njuta av det
ha en fin dag
Kram Meta

Hélena sa...

Älskar månadsbilder och årsbilder! Har inte gjort några på ett par månader, har haft för mycket fotojobb :-) Bara kärt besvär! Måste nog ta och boka in ett Gävlebesök nästa säsong.
Kramar Hélena

Marianne sa...

Nu är det nära slutet...och början på nästa odlingssäsong, jag har börjat så ute i krukor under täckväv...bara för att jag kan! FINA BILDER.

Our photos sa...

Beautiful photos of the garden!
Greetings, RW & SK

Inger sa...

Jag är inte alls nöjd med mina månadsbilder, kanske skulle byta vy... kul att se dig här på bloggen igen!
Kram