onsdag 18 juli 2012

Semesterslapp

Så kom då semestern till slut. Och med den kom solen! Har haft en riktigt slö och slapp dag ute på gräsmattan efter morgonens lilla löprunda. Fotar mycket men det blir inte många bilder som kommer upp på bloggen. Men jag tycker inte att det gör så mycket. Det är ju semester.


Här spenderas extra mycket tid just nu. Här eller på en filt på gräsmattan. 

Solen har vi ju inte varit bortskämda med på sista tiden men nu verkar den ha parkerat sig här några dagar. Idag har till och med lite känningar av solbränna i ansiktet. Lovely!


Guldrabatten börjar bli frodig. Men vi får nog vänta till nästa år innan den börjar
anta den form jag vill att den ska ha. Längst till höger anas silverrabatten. 

Även helgen var fin. Den tillbringades i Värmland. Närmare bestämt hos släkten i Arvika. Jättekul att vara där och jag saknar er alla redan!


Här på gräsmattan har jag slappat, sovit, läst och facebookat idag.
Med utsikt över rosengården. I bakgrunden anas det senaste projektet - skuggrabatten. 

Vi var inte borta i många dagar men himmel vad det hinner hända mycket. Kändes som om det skulle bli en "mellanperiod" nu i juli men istället blommar det nästan överallt.  

Rosorna på var sida om pergolan ser lite småttiga ut just nu
men jag ser framför mig hur det kommer att bli om något år. 

Något som verkligen trivs i år är de gigantiska fingerborgsblommorna. De växer sig högre för varje dag. Nu är de till och med högre än prydnadsapeln i murrabatten. Kan det kanske ha att göra med de nävar hönsgödsel de fick i våras..? 


Murrabatten med prydnadsapel och fingerborgsblommor. 

Digitalis på tillväxthormon.

Kanske är det ett bra år för "stängelblommor"? Även krolliljor och riddarsporrar växer som bara den. Och jag njuter vidare. För det är ju semester!


Herr och fru krollilja.

Nu börjar "Plantera mera"!

Kram på er!





måndag 9 juli 2012

Nedräkning i regnrusket

Nu är det bara fyra dagar kvar till semester. Eller ja... Måste in och jobba redan nästa tisdag men det är bara en dag så det räknas knappt. :) Idag regnar och regnar det. Men jag tillhör (de få?) som välkomnar regnet. Det har varit galet torrt hos oss och sommarblommorna har gått i strejk trots att jag har försökt stödvattna dem. 

Tack för glada tillrop och tröst efter gårdagens inlägg. Verkar som om det är invasion av olika typer av ohyra i år. Överallt. Det enda som håller sig borta - än så länge - är kålfjärilen. Har aldrig haft så vacker kål tror jag. 

Rosengården
 I rosengården finns det plats för mer än rosor. I alla fall i år innan alla rosorna har fått upp farten och antagit rätt storlek. Har tryckt ned dahlior i olika färger och former där det har funnit en lucka. De flesta dahliorna har jag haft koll på vilka det är men vissa hade delat sig och dem hade jag ingen aning vad det skulle bli av. Lite lotteri alltså. 

I rosengården börjar det bli frodigt. Svårt att tänka sig att det bara var gräsmatta här i mitten av maj. 

En snygging som jag förväntar mig mycket av är 'Créme de Cassis'. Den har ljuslila blomblad med mörkt vinröd baksida. Redan knoppen är ursnygg tycker jag.



Ser nu när dahliorna börjar slå ut att vissa matchningar blev hur bra som helst och andra kanske inte fullt lika bra ... Färgglatt blir det i alla fall. En matchning som gick hem är 'G. F. Hemerick' tillsammans med 'Flora Danica'.



En matchning som inte riktigt blir lika bra är 'Smarty' tillsammans med 'Feuerwerk' ... :) Kommer bli många buketter med 'Smarty' alltså ... ;)




En annan matchning som funkar är franska kungsljuset tillsammans med rosa krollilja och 'Queen Elisabeth'. Kungsljuset är sååå fint när man kikar lite närmare och jag hoppas verkligen att det sätter i gång och frösår sig hej vilt.





Ännu mera rosor
Hihi .. kan ju inte gör ett inlägg utan att visa upp ännu några rosbilder ... den som tröttnat kan sluta läsa nu. Helt ok! :) Lägger upp dem lite som kom ihåg för när de började blomma.

'Ghislaine de Feligonde'

'Jacquline du Pré'

'Sweet Pretty'

Och så dagens favorit - 'The Crocus Rose'. Ljuvlig!

Hur är vädret hos er?

Kram,

söndag 8 juli 2012

Rosenplågare

Tänker fortsätta att lägga upp bilder på rosorna. Även fast jag redan nu har lärt mig den hårda vägen vad rosenplågare, som steklar, trips och bladlöss är, njuter jag för fullt av rosorna. Tänk att jag skulle bli så här rosbiten ... Vem kunde tro det. Livsfarligt (i alla fall för plånboken...) att besöka minst lilla plantskola. Där finns det alltid någon ros som påkallar sin uppmärksamhet med färg, form eller doft. 


Som sagt. Tänker fortsätta att plåga er. :) Och ännu har de flesta rosorna inte ens slagit ut.  





'Flora Danica' och 'Ghislaine de Feligonde'

De flesta rosor vi har valt går i ljus gul, aprikos och orange. Fina färger som man blir glad av. Vi har även tittat på bladverk, växtkraft och hur motståndskraftiga de ska vara mot exempelvis trips och steklar. Bland annat har jag läst att 'Stanwell Perpetual' skulle klara sig från det mesta och vara en helt underbar ros. Jag kan inte alls hålla med om det. Efter plantering i maj har den råkat ut för rosskottstekel, liten rosenstekel, slemmig rosenstekel och mängder av bladlöss. Vet inte om jag har fått tag på ett riktigt måndagsexemplar?




'Aloha' och 'Crown Princess Margareta'


De rosor jag hann plantera förra sommaren klarade sig helt utan större åverkan. De blommade fint och snällt som de skulle och steklarna höll sig på avstånd. Vad jag kunde se i alla fall ...




'The Crocus Rose' och 'Clair Renaissance'

En av de mindre härdiga och mindre motståndskraftiga rosor som har fått flytta in är Austinrosen 'The Crocus Rose' syn. 'Emanuel'. Redan när vi kom hem så såg jag att den hade en släng av mjöldagg men efter lite ompyssling, fin jord och massor av vatten så verkar den ha repat sig. Håller kol på den, framför allt för att den inte ska smitta vidare. Men jag hoppas den ska trivas här för självklart måste ju krokusrosen finnas i Landet Krokus.

Jag läste någonstans att hade man väl börjat med Renaissancerosor så fanns det ingen återvändo. Då vill man ha ALLA. Alexandra, Sophia, Eleanor och allt vad de heter ... Nog kan jag förstå det om alla är lika underbara som 'Clair Renaissance'. Fint växtsätt, underbar doft och vackra blad. Gillar henne verkligen.




'Sweet Pretty' och 'Souvenir de la Malmaison'


Avslutar med två riktiga sötnosar. 'Sweet Pretty' såg jag på bild hos en av mina "rosförebilder" Maria (Sabelhagens Olivlund) och blev genast stormförtjust. Har försökt att ta reda på mer hon henne (rosen alltså - inte Maria ... ) på nätet men det enda jag har hittat är att hon är en floribunda från Meilland. 2006 fa
nns hon till försäljning och är synonym med 'Astronomia'. Hon är ljust rosa med lite mörkare knoppar. Har fantastiska ögonfransar och blir ca 60 cm hög.

Och så min absoluta favorit hittills. 'Souvenir de la Malmaison'. Gigantiska blommor på den lilla rosenkroppen, sagolik doft och vackra blad. Fick dock en kommentar att hon ska vara svår att hålla liv i under vintern så jag får klura på lite hur jag ska göra.

Hmm.. inser att det här rosinlägget kanske inte var det mest positiva ... Måste vara vädret. Det har varit grått och dimmigt precis hela dagen och det har knappt gått att vara ute .. Inte ens solhatten räddade humöret idag. Får nog sätta mig framför datorn och kika på ett avsnitt av 'Året i trädgården'. Eller kanske två ... :)

Hoppas ni har det bra!

Kram,

torsdag 5 juli 2012

Månadsbilden juli 2012

Det finns så mycket att fota just nu så man hinner inte med att visa allt. Det skulle bli kilometerlånga inlägg och det orkar ni inte med ... ;)  Allt blir vackert nu i ljus från kvällssolen som skiner länge, länge innan den försvinner bakom talltopparna.


Månadsbilden
Månadens bild bjuder även den på solsken. Strandirisen bjuden på sina sista blommor och där bakom skvallrat kudde och täcke om en slapp eftermiddag i solen. Lavendelhäcken börjar bli så där skirt ljusblå och kommer nog att börja blomma inom de närmaste dagarna. Riddarsporrar och fingerborgsblommor växer sig manshöga och humlorna besöker dem mer än gärna.



I rosengården blommar det vitt, vitt och vitt. Vit aklejruta, vit låg riddarsporre och den vita lutpionen 'Top Brass'. I bakgrunden syns vita 'Swany' och 'Souvenir de la Malmaison'.




Visst är hon snygg, 'Top Brass'? En riktig marängbakelse.



Där borta där grillen är brukar jag stå och fota månadsbilden. Som ni ser stödvattnar jag lite för att få fason på torkskadade sommarblommor och för att få gräsfrön att gro. Trots att vi har fått lite regn är det galet torrt i jorden. 



Fingerborgsblommorna sträcker sig redan högre än prydnadsapel som jag satte i våreas. Man kan undra var de ska sluta. Kanske blir det som med Jack och bönstjälken ... Samtidigt njuter jag av de sista blommorna av 'Coral Reef'. Det här är en av de sista. Sen återstår bara de snygga fröställningarna.





I morgon har jag tagit ledigt. Kära familjen med mor, far och lillebror kommer hit. En försmak av semestern kan man säga.

Kram alla fina!


tisdag 3 juli 2012

Men vad har hänt här då..?!

Visst känns det som om sommaren är här för att stanna nu? Tornseglarna far förbi som bombplan, getingarna knaprar på rosbågen för att bygga bo och knotten är här i miljarder! Men också den första riktigt varma dagen med över 20 grader ända in mot kvällen. Underbart!

Sakta men säkert går projektet med skuggrabatten framåt. Närmast köksträdgården börjar det se riktigt trevligt ut. Där återstår bara den roliga planteringen. Som jag skrev tidigare vill jag blanda in växter med ätbara bär just i den här delen. Hittills har jag hittat två amerikanska blåbär, Vaccinium corymbosum, 'Birgitte Blue' och 'Darrow', men har tänkt att fylla på med blåbärstry och kanske allåkerbär som marktäckare.



Mitt bland blåbären har jag placerat 'Königin von Dänemark' och tidiga storbladiga clematisen 'Josephine'. Jag har läst så många hyllningssånger till rosen att jag har riktigt höga förväntningar. Och det börjar lovande måste jag säga. 'Josephine' har jag bara sett på bild. Men fin var även hon.




Efter att ha blivit påmind om den fyllda stormhattsranunkeln, Ranunculus aconitifolius 'Pleniflorus' när jag läste Hans i Brännbergs blogg härom dagen så kunde jag inte motstå att få med mig henne från Zetas i helgen. Är hon inte helt ljuvlig så säg?!




Men följde även dvärgastilben, Astilbe chinensis, 'Colour Flash' som får vackert mörrosa blommor och blad som tonar i flera färger. Höstfärgen är gulorange. Att jag blev helt förförd av alla törlar när vi var på kanarieöarna har nog ingen missat. Hittade också denna söta vårtörel, Euphorbia cyparissias 'Fens Ruby' med ett litet dilligt bladverk. Tror att de blir ett vackert par.




Vrider man kameran ett kvarts varv så ser man hörnet av tomten. Här fanns tidigare en liten skuggrabatt med funkia, bräken, myskmadra, alunrot och jättedaggkåpa. Allt utom ormbunkarna har fått flytta på sig. De flest har jag delat till massa nya plantor. Passade himla bra då de har hunnit bli en tre-fyra år gamla.




Här har jag gjort en exklusiv installation. Mycket dyrbar och genomtänkt. Hittade helt enkelt ett gammalt julgransskelett i skogen. Snyggt tyckte jag och släpade hem det. Skrot tycker maken. Men jag tror jag vann även den här striden ... ;) På installationen växer det en urnklematis, Clematis viorna.




Hemsläpade är även de grenar som jag har tänkt ha som kanter runt den lilla gången. Den ska senare täckas med barkflis. Snyggrenarna i närbild tillsammans med uppgrävd sten och finkotten från Zetas. 




En liten vridning till på kameran och här börjar det se lite fattigt ut igen ... :) På plats finns en liten rönnspirea, 
Sorbaria grandifolia 'Maia' och en hängig jättedaggkåpa. 



Först två "vyerna" från ett husväggen och rönnspirean i närbild. Både jag och humlorna gillar henne. 



Sista vridningen innan vi är framme vid murrabatten. Här har jag precis grävt färdigt längst med grunden och slängt grässvålen upp och ned för att forma rabatten. Finns lite att göra som ni ser ... Men det är så roligt, så roligt och jag längtar hem från jobbet varje dag för att få fortsätta. Hoppas att jag hinner färdigt till augusti i alla fall. Fast det är klart - jag har ju hela semester på mig... 8 arbetsdagar kvar!




Kram,