fredag 29 juni 2012

Färgglädje för en tant

I går rök penséerna. Jag iddes inte ens klippa ned dem i år. Var bara så trött på dem. Ja, de storblommiga som jag köpte tidigare i våras. Mina egna frösådda har precis börjat blomma så dem får jag stå ut med ett tag till. Penséerna gick i ljuvt ljuslila och svavelgult. Nu lyser det av färg i urnor, korgar och krukor istället. Färgglädje.



Nemesia är riktigt eldig i sina färger och gör en bara så glad när man kommer hem. Tillsammans med en snäll blå doftande lobelia, en galet lysande petunia, några nejlikor, en vildpellis och den fina oxalisen som jag hittade på Zetas blir det en ändå en skön harmoni tycker jag. Och de nästan svarta bladen på bataten gör sitt för att lugna ned. Gladaste kuddarna har också fått flytta ut. 





Lobelian kan jag verkligen rekommendera. Den doftar tungt av vanilj och beter sig inte alls som en vanlig lobelia. Här sticker blomstänglarna rätt upp och blommorna bildar små ljusblåa bollar. Hade den även förra sommaren så jag vet att den kommer att blomma i en evighet. Oxalisen köpte jag på Zetas när jag var där senast. De rosa blommorna skär sig kanske lite mot resten av gruppen men bladen matchar så den får lov att vara med i alla fall. 





Petunia har aldrig varit min favorit. Inte heller nejlikor eller lobelia. Riktiga "tant-blommor" har jag sagt. Nu sitter jag ändå där med fyllda krukor och tycker att det är så fiiint. Jaja.. jag har väl blivit tant då! Tänker inte ens försöka försvara mig. ;) 




Även lilla uteplatsen med stenläggningen fick sig en liten make over. Mera Nemesia tillsammans med lobelia, zinnior och randgräs. I kanten blommar mer färgglädje i form av orientvallmon 'Coral Reef'.







I morgon fyller världen bästa lillasyster år och vi åker till Stockholm för att gratulera. Planen är också att hinna med ett litet, litet besök på Zetas igen. Bästa att passa på när man är i storstan.

Ha en finfin fredag!

Kram, 








torsdag 28 juni 2012

Efter stormen ...

Idag skiner solen igen. Annat var det tidigare i veckan. Regnet piskade och vinden ven i skorstenen. Vi slapp iaf åsknedslag ... Mitt i regnet passade orientvallmon att slå ut med flera blommor. 




Varje dag jag kommer hem har ännu några knoppar brustit. Och ännu fler är på väg. 




Strandirisen har inte riktigt hämtat sig. Kanske får det bli en stor "offerbukett" med alla irisar. Kanske orkar de resa på sig. 




Dagen innan stormen stod jag och maken och filosoferade om den stora asken kommer att fälla sina frön i år eller nästa... Förra gången den släppte sina frön hängde de faktiskt kvar hela vintern innan de föll ned. Kanske är det en del av askskottssjukan som vi tror att den har drabbats av.

Svar på frågan var alltså ... i år!




Smilla gillar inte extremväder. Det vet alla som har träffat henne. Och med extremväder menas alla temperaturer under +20 och alla väderlekar utom sol och vindstilla. Här har hon iaf trotsat regnet och följt med ut. Bråttom, bråttom att söka upp en torr plats och torka tassarna.




Även i köksträdgården har det gått vilt till. Fast "skyddsängeln" lilla Herr Rödhake håller sig alltid lika lugn som tur är.




Smilla viker inte från min sida. 

Men ... vad är detta?! En svamp. Kan svära på att den inte var där dagen innan stormen! 


    


  

Allt gott!



måndag 25 juni 2012

Mördarsvalor och attackpaddor

I går när jag kom utanför dörren var det ett fasligt liv på svalorna. Tänkte inte mycket mer på det tills jag hittade en av katterna inne i ett buskage, alldeles vettskrämd. Efter ett tag kom hon fram men tittade sig misstänktsamt omkring ifall det skulle komma nya "mördarsvalor". Nu är inte Smilla den tuffaste katten i grannskapet. Kanske snarare den mesigaste. Men i alla fall.

Nu kanske inte jag ska vara den som är den. Tidigare på dagen när jag var ute och fotade i godan ro kände jag att det var någon som stirrade på mig. Börjar kika mig omkring ifall någon av katterna var i närheten. Plötsligt såg jag något precis bredvid mitt högra knä. Hjärtat hoppade till på mig när jag såg ett par svarta ögon 10 cm bort. Var inte riktigt beredd på att det skulle sitta en padda där som lekte arga leken med mig. In och hämtade maken som tyckte jag var en lika stor mes som katten. När jag visade var paddan höll till så gjorde den ett litet utfall, som om den tänkte attackera mig ungefär. Hoppade till igen och maken tyckte jag var en ännu större mes den här gången. 




Attackpaddan!


Annars har helgen tuffat på i ett skönt tempo. Jag har grävt lite här, planterat lite där och rensat däremellan. Så ofta jag hinner har jag gjort mig ärenden förbi fröken 'Souvenir de la Malmaison'. Snart, snart slår hon ut. Redan nu känner man den underbara doften.




Doftterapi med 'Souvenir de la Malmaison'






I går regnade det från och till nästan hela dagen. Gjorde inte så mycket utan var riktigt välbehövligt. Hoppade ut och in med kameran och passade på att fånga några vattendroppar på bild. Här Acer palmatum 'Atropurpureum' och Allium christophii 'Albopilosum'. 





Här i södra Norrland kommer det att bli gott om tillfällen att ta regnbilder under veckan. Det ska tydligen bli en hel del regn. Bra tycker jag som har tre (!) veckor kvar till semestern ... ;)

Kram, 

söndag 24 juni 2012

Projekt Rosengården

I mitten av kalla maj fortsatte jag gräva Rosengården. Jag hade påbörjat den yttre delen redan förra sommaren och också börjat fylla den med rosor och pioner. Just pioner och så klart rosor är själva stommen i rosengården.




Nu var det alltså dags att koppla ihop den långa smala rabatten längs med altanen med den lilla ön mitt ute i gräsmattan. Som vanligt börjar jag alltid med att lägga ut vattenslangen (eller någon annan markering) för att få en känsla över hur det kommer att se ut när allt är färdigt. Sen kan man gå och flytta slangen en dm hit eller en cm dit. För att få den "perfekta" formen. Det jag hade att ta hänsyn är den stenlagda gången, längst ned till vänster i bild, och att forma en rundel av det som är kvar av gräsmattan.




När formen var satt slog jag ned kantpinnar för att lättare kunna gräva. Sen var det bara att gå loss. 




Ja.. gå loss kanske var lättare sagt än gjort. Som vanligt när det ska grävas här hos oss så hittar man mer eller mindre stora stenar och MASSOR av grus. Stenen jag försöker gräva loss jobbade vi med i över två timmar med spett och spadar men lyckades ändå inte få upp den ur rabatten. Nu står den på högkant - som ett isberg med 75% av stenen under jord - i stället och jag tänker att det nog blev riktigt bra. Nu hoppas jag att stenen leder ned värme till de lite känsligare rosor som jag har placerat där. 




För att lugna ned och också skapa ett tydligare rum vill jag ha en häck som avgränsning. Efter alla larm om buxbomssjukdomar så valde jag att sätta japansk järnek, Ilex crenata 'Dark Green'. Den påminner en hel del om buxbom men kikar man lite närmare har den något kantiga blad. Enligt vad jag har läst ska den också vara något mer snabbväxande än buxbom men lika enkel att forma. Det låter ju bra. Nu är inte japansk järnek riktigt härdig här i zon 4, utan rekommenderas till zon 3, men eftersom andra zontre-växter funkar bra här så hoppas jag att även dessa ska trivas. De står också på den mest skyddade delen av hela tomten.




Mellan rosrabatten och murrabatten har jag byggt en enkel "rosenbåge". Även den hjälper till att rama in och skapa rumskänsla. I murrabatten har jag även placerat klätterrosen 'Hybrida' som får knyta ihop rabatterna ytterligare. Kanske blir 'Hybrida' för stor och besvärlig för den lilla rosenbågen. Blir det så får jag väl helt enkelt flytta på henne.

  

När allt var färdiggrävt, grusgången utkrattad och kantstenarna placerade började det allra roligaste. Att plantera de mycket noga utvalda dyrgriparna. Halva vintern har spenderats med att läsa böcker, bloggar och tidningar om rosor. Vilka skulle jag välja efter härdighet, utseende, sjukdomsresistens och storlek? Jag har säkert 100 favoriter men som ni ser så finns det absolut inte plats för något 100-tal. Vilka det blev kan ni läsa längst ned i växtlistan.



Förutom rosor och pioner finns det även plats för några perenner som ska väva ihop allt. Ett litet vattenblänk har fått flytta in. Troligtvis kommer det dock att få flytta vidare till den lite mer "skogiga"  skuggrabatten när jag har hittat något annat till rosrabatten.




Flera av de större stenar som grävdes fram har fått stanna kvar. De skapar lite andrum i allt det gröna.


  


Ja, så här ser det ut just idag. Inte så mycket till höjd på rosorna än men betydligt grönare än när jag började i maj. Nu återstår bara att vänta in den ljuvliga blomningen. Och kanske att plantera ytterligare några rosor. Det finns plats för någon enstaka till. Och nu när platsen är ännu mer begränsad är det ännu mycket svårare att välja ...




'Souvenir de la Malmaison' är först på tur att slå ut bland de nyinköpta rosorna.

Hoppas ni får en skön söndag!

Kram,






Växtlista

Rosor
'Amber Queen', Floribundaros
'Aloha', Kordes, Climbing max,
'Crown Princess Margareta', Austinros
'Flora Danica', Tehybridros
'Feuerwerk', Modern buskros
'Frühlingsduft', Spinosissimaros
'Ghislaine de Feligonde', Moschataros
'Jacqueline du Pré', Modern buskros
'Linnaéus', Cottageros
'Pascali', Tehybridros
'Peace' syn. 'Mme A. Meilland'), Tehybrid,
'Queen Elisabeth', Floribunda
'Rumba', Floribundaros
'Souvenir de la Malmaison', Bourbonros
'Stanwell Perpetual', Spinosissimaros
'Swany', Modern buskros
'The Crocus Rose' syn. 'Emanuel', Austinros
'Troika', Tehybrid

Pioner
Paeonia anomala, sibirisk pion
Paeonia anomala subsp. veitchii, rosenpion
Paeonia lactiflora 'Buckeye belle'
Paeonia lactiflora 'Coral sunset'
Paeonia lactiflora 'D. de Nemours'
Paeonia lactiflora 'Lady Alexandra Duff'
Paeonia lactiflora 'Martin Cahuzac'
Paeonia lactiflora 'Sarah Bernardt'
Paeonia lactiflora 'Top Brass'

Perenner
Anemone x hybrida, Höstanemon 'Honorine Jobert'
Anemone multifida, Röd Flikanemon 'Rubra'
Aquilegia hybridum, Akleja, 'Snowballs'
Astrantia major, Stjärnflocka, 'Star of Beauty'
Digitalis purpurea, Fingerborgsblomma
Erodium reichardii, Pysslingnäva 'Album
Geranium himalayense, Näva 'Plenum'
Iris 'Flavescens'
Iris sibirica, Strandiris
Lilium martagon, Krollilja
Phlox paniculata, Höstflox 'Sherbet Blend'
Thalictrum aquilegifolium, Vit aklejruta
Verbascum chaixii, Franskt kungsljus

Övriga
Fragaria x ananassa, jordgubbe 'Rainbow Treasure' 
Ilex crenata, Japansk järnek 'Dark Green'
Magnolia soulangeana hybrid, 'Genie'
Perovskia abrotanoides x atriplicifolia 'Blue Spire'
Prunus triloba, rosenmandel 
Tidig storblommig klematis 'Snow Queen'
Verbena bonariensis, Jätteverbena

Lökväxter
Crocus, Krokus
Tulipa, 'Elegant lady'
Tulipa, 'Angelique'
Tulipa, 'Claudia'
Tulipa, 'Purple dream'
Tulipa, 'Belicia'
Tulipa, 'Roccoco'
Nectaroscordum siculum, Honungslök

lördag 23 juni 2012

Black form rockar loss

murrabatten har jag valt lite mer dramatisk färgsättning. Mörk purpur, svart och lila är de dominerande färgerna. Här står en rödbladig japansk miniatyrlönn 'Atropurpureum' och rödbladig revsuga. Här finns purpurviol och mörbladig alunrot. Och här finns sammetsirisen Iris chrysograpes 'Black Form'. 

Tuff brud i lyxförpackning.


Ursprungligen kommer den från Burma och sydvästra Kina. Den har mörkt purpurlila, sammetsliknande blomma med gult tecken. Bladen är smala och bågformade. Tycker den ser lite cool och rockig ut. En tuff brud med attityd helt enkelt.

Sammetsirisen är lättodlad i de flesta jordar men trivs extra bra i lite fuktiga lägen. Plantorna mår bra av att delas ungefär vart fjärde år. Delning görs bäst efter blomningen. De ska planteras grunt, rotstocken ska ligga just under markytan.
Hoppas ni hade en fin midsommar! 

Kram, 

fredag 22 juni 2012

En midsommarhälsning

Med en krans av vackraste försommarblommor vill jag skicka varma och glada hälsningar utöver landet. Tack alla fina, härliga, underbara trädgårdsmänniskor för att ni finns.


En krans av sju sorters blommor. Precis som det ska vara. 



Nu blommar hon - Finlands vita ros!


Bergklint, jättedaggkåpa, förgätmigej, trädgårdsnattviol,
hundkex, midsommarblomster och finlands vita ros. 


Under natten har även orientvallmon slagit ut. Osäker på sort men jag tror att det är en 'Coral Reef'. Rätta mig om jag har fel.  


En skönhet i närbild. 


Ha nu en riktigt skön midsommarhelg! Själv drar jag till Dalarna!

Kramar i massor!