måndag 4 juli 2011

Älvfingrar, Blodiga fingrar eller Dödmans klockor

Just nu blommar fingerborgsblomman, digitalis purpurea, för fullt i våra trädgårdar. Den sprider sig även utanför tomtgränserna till vissas glädje och andras förtret. Hos oss har fjolårets fröer bildat mattor av digitalisblad. Det återstår att se om vi får 100-tals blommor nästa år. Mig gör det inget. Jag älskar dem.



Fingerborgsblomma har fått sitt namn av att blommorna liknar just en fingerborg. Det vetenskapliga namnet betyder "finger-liknande".  Fingerborgsblomman tillhör biennerna, de tvååriga växterna, men sprider sig lätt med frön och har man en gång välkomnat dem in i sin trädgård och de trivs så blir de gärna kvar. Ursprungligen kommer de från västra och sydvästra Europa och västra Centralasien och nordvästra Afrika. Blommorna sitter på en lång stängel och finns i en uppsjö av färger, från lila till rosa, vitt, orange, brunt och gult och sitter i klasar på den höga stjälken.Blommorna kan också ha olika märken och prickar.


I Wales säger man att där det finns digitalis finns det även älvor, de kallas även för "älvfingrar". I södra Skottland kallas de för "blodiga fingrar" och längre norrut för "dödmans klockor". I Sverige finns det gamla sägner om att en bortbyting kan avslöjas om de badas i dekokt av digitalis. Trollen skall då byta tillbaka sitt eget barn så att människorna får sina egna. Känns inte som om att det är något att rekommendera.


Fingerborgsblomma är mycket giftig men har också haft stor medicinsk användning och odlades länge för sina medicinska egenskaper då man inte kunde framställa den syntetiskt.Blomman innehåller glykosider som används för hjärtmedicin. Digitalispreparat sägs även vara urindrivande. Den grupp av läkemedel som utvinns ur fingerborgsblomman kallas Digitalin. Extraktet av växten innehåller hjärtglykosider för behandling av hjärtsvikt. Detta beskrevs första gången i den engelskspråkiga medicinska litteraturen, av William Withering, redan år 1785. Giftet kan vara dödligt i höga doser. Det har funnits fall där digitalis har förväxlats med Vallört, vilken ofta används i te, med dödliga konsekvenser. Andra dödsolyckor har tyvärr involverat barn som har druckit blomvattnet ur en vas som innehåller fingerborgsblommor. Även efter torkning är växten lika giftig och den är lika giftig för människor som för djur. 




Bara tre arbetsdagar kvar till semestern nu! Nedräkningen har börjat. :)

Kram,

6 kommentarer:

Johanna Stålros sa...

Så fina bilder på era blommor! Kul att få lära sig lite oxå ;) Kram Johanna

Hanna C sa...

Intressant och vackert!
Har själv sått mina första digitalis i år och planterat ut dem, med förhoppning om ohämmad spridning:-)
Kram Hanna

Anna Vattenkanna sa...

En härlig växt - intressant info du bjöd på dessutom. Din vita med vinrött svalg är ju bara sååå läcker.

Så kul att du fick tag på böckerna - nu hoppas jag verkligen att du inte blir besviken... men jag tror inte det :-)

Kram Anna Vattenkanna

Leena sa...

Så intressant! Vi har också en massa fingerborgsblommor i trädgården och i år ska jag hjälpa dem på traven att sprida sig ännu mer, genom att strö över frön i rabatter där de inte finns.
Du bjuder på vackra bilder också! Vi har inte de riktigt mörka varianterna, de tyckte jag var så läckra.
Ha en skön vecka!

Tant Otteskrufv sa...

Digitalis är verkligt ståtliga! Tänk att somliga tycker de är ogräs. Fina bilder du bjuder på.Tack!

Mia sa...

Urtjusiga blommor. Jag sår varje år men ser sällan en blomma. Dom vill inte hos mig.. Nu planterar jag ut årets rosetter och hoppas få lika fint som dig nästa år :)